Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Keukenmessen & snijden

Broodmessen: voor het snijden van meer dan alleen brood

Een broodmes is een lang, gekarteld mes dat wordt gebruikt voor het snijden van alle soorten brood. Van harde tot zachte korst, van kadetje tot stokbrood. Maar wist je dat een broodmes ook geschikt is voor het snijden van taarten en cake? En dat een broodmes ook eenvoudig korte metten maakt met harde groenten en fruit zoals meloenen, pompoenen en knolselderij? 

Goed broodmes kopen?

Wanneer je een broodmes gaat aanschaffen moet je goed kijken naar de lemmetlengte, de kartels en de vorm en het materiaal van de handgreep.

Het lemmet van een broodmes

Een broodmes is één van de weinige messen dat per definitie een gekarteld lemmet heeft. Door de kartels wordt het brood tijdens het snijden niet geplet. De kartels bijten zich namelijk vast in de harde korst, omdat de druk van het lemmet zich concentreert op de puntjes van de kartel. 

Kartels werken echt 
Wij hebben een groot aantal broodmessen in ons assortiment We onderscheiden bij deze messen 4 verschillende vormen kartels. 
• Een fijne kartel met hoogteverschillen
• Kartels met een zaagtandvorm
• Een ‘omgekeerde’ kartel
• De klassieke kartel

Uiteraard hebben wij ze alle vier getest! Weten welke als beste uit de bus kwam? Lees dan onze broodmessen-test!

De meeste broodmessen hebben een lemmetlengte tussen de 20 en de 30 centimeter. Hoe langer het lemmet, hoe minder bewegingen je nodig hebt om een brood te snijden. Hetgeen een meer consistent resultaat oplevert. Ook is het makkelijker om met een lemmetlengte van 26 cm langere broden, zoals stokbroden, open te snijden. Wanneer je kijkt naar de vorm van het lemmet zie je verschil in de punt. Sommige broodmessen hebben een stompe punt waar anderen een scherpe punt hebben. Enerzijds heeft dit te maken met veiligheid, met een stompe punt kan je je immers niet snijden, anderszijds is het een gevoel voor design.

Handgreep van een broodmes

Het mes moet natuurlijk lekker in de hand liggen. Kijk daarom goed naar het ontwerp en de dikte van de greep. En let op: er zijn messen die specifiek voor links- of rechtshandigen zijn. Kijk hiervoor goed in de specificaties op onze website. Naast de vorm is het materiaal van belang. 

Broodmessen met een houten handgreep hebben wat extra liefde en aandacht nodig. Een mes met houten handgreep onderhouden is overigens helemaal niet zo moeilijk. Wij vertellen je er alles over in onze how-to: hoe onderhoud je een houten handgreep? Messen met een houten handgreep zijn niet geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Wil je messen in de vaatwasser kunnen reinigen? Dan adviseren wij een mes met een kunststof of rvs handgreep. 

Je broodmes slijpen

Bij velen leeft nog het idee dat je een broodmes niet zelf kunt slijpen, vanwege de kartels. Wij bestrijden dit, al moeten we aantekenen dat het wel een andere techniek vereist. En wellicht andere slijpmaterialen. Voor het slijpen van een broodmes gebruik je namelijk een slijpstaaf of een slijpsysteem met triangelvormige slijstaafjes. Hoe dit precies in zijn werk gaat, vertellen we je graag in ons infotopic over het slijpen van broodmessen.

Berg je broodmes veilig op

Wanneer je jouw broodmes los in een lade legt, loop je het risico dat je mes in aanraking komt met andere stalen voorwerpen. Dit is niet aan te raden voor de scherpte van je mes. Ook is graaien in een lade waar een scherp keukenmes ligt niet bevorderlijk voor je gezondheid. Gebruik daarom mesbeschermers, een ladeinzet of liever nog een goede messenmagneet of messenblok.

 

N6VMXcF9GeQ