Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Broodmessen: voor het snijden van brood en meer

Een broodmes is een lang, gekarteld mes waarmee je alle soorten brood snijdt. Van harde tot zachte korst, van kadetje tot stokbrood. Dankzij de kartels snij je door de korst van het brood, zonder het zachte binnenste gedeelte te pletten. Maar wist je dat een broodmes ook geschikt is voor het snijden van taarten en cake? En dat een broodmes ook eenvoudig korte metten maakt met harde groenten en fruit zoals meloenen, pompoenen en knolselderij?

Lees meer

110 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50

Goed broodmes kopen?

Kijk bij de aankoop van een broodmes goed naar de lemmetlengte, kartels, vorm en het materiaal van de handgreep. Broodmessen zijn langer dan gewone keukenmessen, zodat je makkelijk grote broden snijdt zonder dat je handen gevaarlijk dicht bij het lemmet hoeven te komen.

Het lemmet van een broodmes

Een broodmes is één van de weinige messen die per definitie een gekarteld lemmet heeft. Door de kartels wordt het brood tijdens het snijden niet geplet. De kartels bijten zich namelijk vast in de harde korst, omdat de druk van het lemmet zich concentreert op de puntjes van de kartel.

Wij hebben een groot aantal broodmessen in ons assortiment. De meeste broodmessen hebben klassieke kartels. Echter hebben wij ook broodmessen in ons assortiment met kartels in zaagtandvorm. Natuurlijk hebben wij ze getest en deze kwamen als beste uit de bus!

De lemmetlengte van een broodmes

De meeste broodmessen hebben een lemmetlengte tussen de 20 en de 30 centimeter. Hoe langer het lemmet, hoe minder bewegingen je nodig hebt om een brood te snijden. Dit geeft een meer consistent resultaat. Daarnaast kan je ook makkelijker langere broden, zoals stokbroden, snijden wanneer je broodmes hebt met een langer lemmet. De punten van broodmessen kunnen onderling verschillen. Sommige hebben een stompe punt waar anderen een scherpe punt hebben. Dit heeft te maken met de veiligheid en het design van het mes.

Broodmes: linkshandig en rechtshandig

Het mes moet natuurlijk lekker in de hand liggen. Kijk daarom goed naar het ontwerp en de dikte van de greep. De lemmeten van broodmessen hebben geen specifiek verschil tussen rechts- en linkshandige varianten. In principe zijn broodmessen zowel te gebruiken door recht- als linkshandige keukenprinsen en –prinsessen. Het lemmet van het mes is ontworpen om makkelijk door alle soorten brood heen te snijden, zonder het te pletten, ongeacht de dominante hand van de gebruiker.

De handgreep van een broodmes

Hoewel het lemmet van een broodmes geen verschil in snijvlak kent voor messen voor link- en rechtshandigen, is wel mogelijk om een speciale handgreep te krijgen voor jouw dominante hand. De speciaal ontworpen handgrepen zorgen voor een comfortabele grip voor linkshandigen. Dus bij broodmessen veranderd alleen de handgreep als de gebruiker linkshandig is, het lemmet blijft onaangeroerd.

Broodmessen met een houten handgreep hebben wat extra liefde en aandacht nodig. Wij vertellen je er alles over in onze how-to: hoe onderhoud je een houten handgreep? Het is niet verstandig om de broodmessen in de vaatwasser af te wassen. Dit gaat namelijk ten koste van de staat van het mes.

Je broodmes slijpen

Bij velen leeft nog het idee dat je een broodmes niet zelf kunt slijpen, vanwege de kartels. Wij bestrijden dit, al is er wel een andere techniek vereist. En wellicht andere slijpmaterialen. Voor het slijpen van een broodmes gebruik je namelijk een slijpstaaf of een slijpsysteem met triangelvormige slijpstaafjes. Hoe dit precies in zijn werk gaat, vertellen we je graag in ons infotopic over het slijpen van broodmessen.

Berg je broodmes veilig op

Gebruik altijd mesbeschermers, een lade inzet of liever nog een goede messenmagneet of messenblok voor het opbergen van je broodmes. Wanneer je jouw broodmes los in een lade legt, loop je het risico dat je mes in aanraking komt met andere stalen voorwerpen en dit gaat ten koste van de scherpte van het broodmes. Daarnaast is het nooit handig om te graaien in een lade waarin scherpe messen liggen.

Veelgestelde vragen over broodmessen