Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Broodmes slijpen

Hoe moet je een broodmes slijpen?

Een broodmes slijpen wordt door veel mensen als lastig gezien. Voor het slijpen van een normaal keukenmes zijn er immers tal van mogelijkheden. Maar het slijpen van een broodmes vereist een andere aanpak. Daarom hebben wij enkele methoden om je broodmes te slijpen op een rijtje gezet.

Slijpen met een keramische slijpstaaf

De beste methode is het gebruik van een slijpstaaf. Hiermee slijp je kartel voor kartel. Een diamantslijpstaaf is ook mogelijk. Al is die vaak net iets te grof. Daarom geven wij de voorkeur aan een keramische slijpstaaf. Daarbij is het wel belangrijk om een slijpstaaf te kiezen die qua diameter past bij de kartels van je mes. Wanneer je slijpstaaf namelijk te dik is kom je niet helemaal goed in de kartels en heeft het slijpen geen zin. De slijpstaaf van Lansky is met een diameter van 8 millimeter dun genoeg om veel brood- en kartelmessen te slijpen. Hij is dan wel weer zo dun dat je bij een grotere kartel wat meer moeite moet doen om de volledige kartel te raken. De slijpstaaf van Edge Pro is met zijn 13 millimeter een stukje dikker, maar voor veel broodmessen precies goed. De Skerper slijpstaaf is met 14 millimeter voor ook veel grovere kartels een hele goede optie. Heb je een broodmes of gekarteld mes het hele kleine kartels? Overweeg dan een slijp-pen zoals de Skerper Basic slijp-pen. Deze heeft een diameter van slechts 6.2 mm.

Je slijpt het mes maar aan één zijde. Vaak is dit de rechter kant, maar je ziet aan een mes vrij snel vanaf welke kant de kartels ingeslepen zijn. Je slijpt het mes vervolgens kartel voor kartel door de slijpstaaf in de kartel te leggen en hem op en neer te bewegen. Hierbij is het belangrijk om tussendoor even goed naar de snede te kijken om te zien of je het hele snijvlak van de kartel geraakt hebt. Het kan namelijk zijn dat je de slijpstaaf iets schuin moet houden. Wij adviseren om het broodmes plat op de rand van een tafel te leggen. Zo voorkom je ongelukken en wordt het makkelijker om tot een constant slijpresultaat te komen.

Door de kartels aan één kant te slijpen ontstaat er een braam aan de andere zijde. Deze haal je makkelijk weg door het broodmes op deze zijde iets schuin over een slijpsteen te halen. Een nadeel hiervan is dat er hierdoor wel krassen op het lemmet komen. Een andere optie is het om met de slijpstaaf alle kartels even één keer na te lopen. Zo verwijder je wel de braam, maar houd je de achterkant van de kartel intact.

Broodmes slijpen op een Spyderco Sharpmaker

De Spyderco Sharpmaker is een favoriet voor veel thuisslijpers. Menig zak- en keukenmes is al vlijmscherp van de Sharpmaker afgekomen. Je kunt hem echter ook gebruiken om brood- en kartelmessen te slijpen. Hiervoor zet je aan de kant waar de kartels ingeslepen zijn de hoekige kant van het slijpstaafje op. Aan de andere kant zet je de vlakke kant van het slijpstaafje in de houder.

Je haalt vervolgens de kant waar de kartels ingesleten zijn heel rustig langs de slijpstaaf. Gewoon alsof je een normaal mes slijpt, maar dan een stuk trager. Zo kan de hoekige kant van het slijpstaafje binnen in de kartels slijpen. Bekijk goed onder welke hoek je dit moet doen. Zo kan het zijn de je het mes een stukje schuiner moet houden dan een gemiddeld (koks)mes. Dit doe je een keer of 5. Hierna haal je het mes heel rustig 1 keer langs de andere slijpstaaf. Zo haal je de braam die ontstaan is na het slijpen van de kartels weg. Let ook hier op de hoek, deze is voor elk mes anders.

Kartelmes slijpen op een Chef’s Choice

Sommige elektrische slijpers van Chef’s Choice kunnen ook kartelmessen slijpen. Hierbij haal je jouw botte kartelmes door de laatste polijstfase van het apparaat. Hij wordt hierdoor scherper, maar op termijn zal je merken dat het mes zijn kartels langzaam zal verliezen omdat deze er toch uit geslepen worden.