Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Hoe gebruik je een aanzetstaal?

Een aanzetstaal gebruik je om een mes dat in goede conditie verkeert net dat beetje scherper te maken. Met een aanzetstaal verwijder je geen materiaal, maar zorg je ervoor dat de microscopische metaaldeeltjes weer netjes uitgelijnd worden. In feite duw je de braam die ontstaat na regelmatig gebruik weer recht. Een gewoon aanzetstaal kan zodoende regelmatig gebruikt worden zonder dat het mes snel slijt. Om deze reden dient een aanzetstaal niet verward te worden met een slijpstaaf.

Aanzetstaal of slijpstaaf: het verschil

Aanzetstalen en slijpstaven lijken ontzettend op elkaar, ze worden regelmatig verward. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee?

Hoe een aanzetstaal gebruikt moet worden:

1. Het vinden van de juiste hoek

Het belangrijkste bij het gebruik van een aanzetstaal is het vinden van de juiste hoek tussen het mes en het aanzetstaal. Als je goed kijkt naar de snijkant van een mes, zie je dat de hoek van de snijkant groter is dan die van de rest van het lemmet, meestal ergens tussen 35 en 40 graden. Daarbij geldt: hoe kleiner de hoek, hoe scherper het mes is. Echter, helaas is een mes met een kleine snijhoek ook kwetsbaarder. Global-messen hebben bijvoorbeeld een hoek van zo'n 20 graden waardoor ze vlijmscherp zijn, maar ook regelmatig geslepen dienen te worden.

Het is erg belangrijk om de juiste hoek tijdens het gebruik van een aanzetstaal in stand te houden. Als de snijhoek bijvoorbeeld 40 graden is, zoals geldt voor de meeste Duitse messen, moet je het mes onder een hoek van 20 graden (de helft dus) tegen het aanzetstaal houden. Als de hoek te groot is beschadig je de snijkant en wordt het mes bot. Als de hoek te klein is heeft het gebruik van een aanzetstaal geen effect en kunnen er krassen op het mes ontstaan.

2. De juiste hoek in stand houden

Het bovenstaande verhaal lijkt misschien wel ingewikkeld, maar laat het je er niet door ontmoedigen. Het vinden en in stand houden van de juiste hoek tussen het mes en het aanzetstaal is meer een kwestie van gevoel dan van wiskundig inzicht.

Om dit gevoel te krijgen kun je het beste oefenen op een oud of goedkoop mes, voordat je het op je nieuwe, kostbare koksmes uitprobeert.

3. De beweging

De boven- en onderstaande afbeeldingen tonen de beweging die je moet maken om een mes aan te zetten. De methode met de punt naar beneden is een veilige manier om een aanzetstaal te gebruiken, maar de meeste koks houden hun aanzetstaal gewoon rechtop omdat dit makkelijker werkt.

De beste manier om de beweging te omschrijven is om te proberen een dun plakje van het aanzetstaal af te snijden. Gebruik hierbij slechts een lichte druk, het is immers niet de bedoeling echt iets van het aanzetstaal af te snijden! 

Maak om en om vijf tot tien bewegingen met beide zijden van het mes, dit zou voldoende moeten zijn om je mes weer snijklaar te maken. Op voorwaarde natuurlijk dat het nog wel scherp is, anders zal je het moeten slijpen.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 2,95.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland