Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe onderhoud je je zaag?

Je wilt natuurlijk dat je fijne zaag lekker lang mee gaat. Daarom is goed onderhoud belangrijk. Je zaag onderhouden is geen moeilijke klus of veel werk, maar je zaag heeft wel een klein beetje liefde en aandacht nodig.

Houd je zaagblad schoon

Je zaagblad blijf het langst scherp en mooi, als je hem goed schoon houdt. Door zaagsel en hars tussen de tanden van je zaag, gaat de zaagwerking verloren. Olijfolie is een effectieve, milieuvriendelijke manier om het blad te reinigen. Hars lost op in olijfolie, en het verdwijnt als sneeuw voor de zon als je je zaagblad hiermee schoonmaakt. En nog een voordeel: grote kans dat je dat gewoon al in huis hebt! Je kunt ook schoonmaakmiddelen gebruiken, maar die kunnen het lemmet en de handgreep aantasten.

Voor het schoonmaken van het zaagblad is ovenreiniger ook een prima optie. Ovenreiniger heeft namelijk een hoog kruipvermogen, wat ervoor zorgt dat hars, zaagsel en ander vuil gemakkelijk loskomt van het zaagblad. Met een schone, droge doek, verwijder je vervolgens de ovenreiniger.

Droog bewaren

Ga zorgvuldig met je zaag om, ook als je hem niet gebruikt. Maak hem goed droog, bewaar de zaag in een holster en leg hem weg op een droge plaats. Vocht kan ervoor zorgen dat je zaag roest. Zonde! Smeer het droge zaagblad in met vaseline of een onderhoudsolie zoals Ballistol. Het invetten voorkomt dat het zaagblad gaat roesten. Heb je geen holster? Berg de zaag dan hangend op. Nooit los in een la of op de werkbank. Een zaag ophangen is een veilige manier en het houdt je zaag recht en scherp.

Mocht het zaagblad onverhoopt toch zijn gaan roesten, dan zijn er verschillende manieren om dit weer op te lossen. Zo is het zaagblad schoon te maken met azijn. Laat het zaagblad 24 uur in azijn staan. Het azijn reageert op roest en zorgt ervoor dat dit los komt van het metaal. Na deze 24 uur in het azijn, borstel je de roest er gemakkelijk af met een staalborsteltje of wat aluminiumfolie. Een oude doek geweekt in azijn kan al genoeg zijn om lichte roestvlekken te verwijderen!

Wil je het zaagblad sneller weer gebruiken? Kies dan voor baking soda. Meng dit met water tot het dik genoeg is om op het gereedschap te smeren. Wacht 2 tot 3 uur voordat je het er weer afhaalt. Dit kan gemakkelijk met een doek of oude tandenborstel.

Zaag slijpen

Voor het slijpen van een zaagblad gebruik je een kleine vijl, diamantslijpstaaf of slijpsteen. Je hebt een slijptool nodig waarmee je elk individudeel tandje van de zaag kan slijpen. Voor het slijpen van je zaag raden we de volgende producten aan:

Zaagblad vervangen

Is je zaagblad kapot en niet meer te slijpen? Dan is het tijd voor vervanging. De meeste zaagbladen zijn heel eenvoudig te vervangen, zodat je niet een compleet nieuwe zaag hoeft te kopen. Check dus eerst of dat bij jouw model mogelijk is! Je vindt hier alle vervangende zaagbladen.