Vandaag besteld, maandag in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Informatie

Test: Messenslijpers

Om een keukenmes of zakmes de ultieme scherpte te geven adviseren wij het gebruik van Japanse waterstenen. Toch is het niet voor niets dat wij ook messenslijpers in onze webshop aanbieden. Er zitten meerdere voordelen aan deze slijpsystemen. Ze werken heel eenvoudig zodat je niet eerst de kunst van het slijpen hoeft te leren. De geleiding van je mes zorgt automatisch voor de goede slijphoek, één van de belangrijkste aspecten bij het slijpen van een mes. Je kan snel je mes weer op scherpte brengen. Misschien dat het resultaat minder scheermesscherp is dan je op een slijpsteen zou kunnen halen, maar de vraag is of dat nodig is. Met onze test willen we deze vraag graag beantwoorden.

Testopzet

We hebben zes verschillende messenslijpers genomen en die onder zo goed mogelijk vergelijkbare omstandigheden gebruikt volgens voorschrift van de fabrikant. Wel zijn we als het nodig was net zo lang doorgegaan met slijpen tot we het mes niet scherper kregen. We hebben Eden Classic Damast koksmessen eerst op een slijpsteen bot gemaakt. Door papier te snijden is goed te controleren of de mate van onscherpte vergelijkbaar is. Vervolgens zijn we gaan slijpen en hebben we opnieuw de scherpte getest op een vel papier.

Soms is het zo dat een mes na het slijpen erg scherp lijkt, maar dat dit in feite komt door een zogenaamde valse braam. Dan heeft het mes zijn V-vorm nog niet bereikt maar is er een braam die maakt dat het mes scherp lijkt. Na een paar keer snijden is deze braam afgesleten en dan blijkt het mes toch nog bot of in ieder geval minder scherp te zijn.

Minosharp Plus 3

Type Waterslijper die slijpt met keramische wieltjes in drie fasen
Foto van snede
Scherpte De Minosharp leverde het scherpste resultaat van de vergeleken messenslijpers. Op de foto is te zien dat de vouw mooi egaal geslepen en gepolijst is. Hierdoor duurt het wat langer voordat het mes opnieuw geslepen moet worden.
Snelheid Met de Minosharp zijn we in totaal 15 min. bezig geweest om het mes volledig te slijpen door de drie fasen.
Video Klik hier om de video te bekijken.
Prijs € 62,00
Oordeel De Minosharp leverde zonder twijfel het scherpste resultaat van de vergeleken messenslijpers. Je bent iets langer bezig dan met een aantal van zijn concurrenten en je moet er water in doen. Wil je dat je messen lekkerder snijden? Dan is dit de keuze voor jou!

Chef's Choice 460

Type Heeft diamanten plaatjes in twee verschillende grofheden.
Foto van snede
Scherpte De verkregen scherpte na het doorlopen van de twee slijpfasen is redelijk te noemen. Maar als je graag met echt scherpe messen werkt, zal het resultaat wat tegenvallen. Op de foto is duidelijk te zien dat de snede in de lengte is geslepen.
Snelheid Met de Chef's Choice zijn we 20 min. bezig geweest.
Video Klik hier om de video te bekijken.
Prijs Vervallen. Bekijk andere Chef's Choice producten.
Oordeel De 460 is een zeer lichte uitvoering van de Chef's Choice. Eigenlijk is hij op geen van de beoordelingspunten de beste. Dus niet op prijs, niet op snelheid en niet op scherpte.

Vulkanus Standard

Type De Vulkanus maakt gebruik van verende metalen plaatjes met een extreem hoge hardheid. Verkrijgbaar in RVS of kunststof variant.
Foto van snede
Scherpte Grof slijpen met de Vulkanus doe je met de mespunt omlaag en naslijpen met de mespunt omhoog. Doe je dit dan wordt het mes goed scherp. Na enige tijd snijden wordt het mes iets sneller bot dan de Minosharp. De verklaring vind je terug in de foto. Er zijn nog kleine braampjes zichtbaar.
Snelheid Met de Vulkanus hebben we het mes 3 min. geslepen.
Video Klik hier om de video te bekijken.
Prijs
€ 62,00
Oordeel Met de Vulkanus heb je een echt bot keukenmes in een paar minuten weer scherp. Snel resultaat is waar hij uitblinkt. Grootste nadeel is dat hij heel veel materiaal van je messen afneemt. Dus effectief, maar ook wat grof.

Wüsthof 4343

Type Deze Wüsthof slijper heeft twee keramische wielen.
Foto van snede
Scherpte Teleurstellend resultaat. Met deze keramische slijper hebben we na ruim 40 minuten geen resultaat kunnen boeken. Ook de foto laat zien dat er nauwelijks materiaal is afgenomen.
Snelheid Na 40 min. zijn we gestopt met slijpen.
Video Klik hier om de video te bekijken.
Prijs Vervallen. Check alle Wüsthof slijpproducten.
Oordeel Deze Wüsthof slijper lijkt te falen in datgeen waar een slijper voor is gemaakt: het scherpslijpen van je messen.

Zwilling Twinsharp

Type Bij de Twinsharp zitten de wieltjes achter elkaar en ga je met elke beweging langs 2 fasen.
Foto van snede
Scherpte Bij het doorhalen van het mes hoorden we een flink geschraap. De foto laat zien dat ons mes heel grof en niet egaal geslepen is. het mes snijdt dan ook door papier alsof het kartels gekregen heeft. Redelijk scherp, maar erg hakkelig.
Snelheid Door de 2-in-1 fase slijpt de Twinsharp erg snel. We waren in twee minuten klaar.
Video Klik hier om de video te bekijken.
Prijs € 14,95
Oordeel Deze slijper blinkt uit in snelheid. Hij is erg lomp en neemt veel materiaal af. En door het ontbreken van een aparte polijstfase is het lastig om een goed resultaat te behalen. Het resultaat is minder dan met de Vulkanus. Het is wel de voordeligste keus.

Zwilling Twinsharp Select

Type Deze slijper van Zwilling heeft twee fasen. Fase 1 slijpt met hardmetalen wieltjes en bij fase 2 wordt nageslepen op keramiek.
Foto van snede
Scherpte De slijpende wieltjes van de Twinsharp Select zijn dezelfde als die van de kunststof Twinsharp. Maar nu in twee aparte fasen. Hierdoor is het resultaat net iets fijner. Desondanks is het met deze slijper lastig een echt fijn resultaat te boeken. We krijgen het mes wel redelijk scherp, maar zijn er niet echt van onder de indruk.
Snelheid Drie minuten.
Video Klik hier om de video te bekijken.
Prijs € 37,00
Oordeel We vinden dat de Twinsharp Select, gemaakt van roestvaststaal, het mooiste design heeft. Het resultaat is redelijk, maar niet echt fijn genoeg om lekker te snijden.

Conclusie

Een messenslijper is eenvoudig in gebruik en zeker een optie voor wie wel met scherpe messen wil snijden en makkelijk en snel resultaat wil behalen. Echte ‘scherptefreaks’ zullen moeten kijken naar slijpstenen. Hiermee bereik je echt het scherpste resultaat. Ze vragen in het begin wel wat oefening. Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd. Is snelheid voor jou het belangrijkst, kies dan de Vulkanus.