Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is de beste messenslijper?

Het gebruik van een messenslijper is wellicht de meest eenvoudige manier om je messen te slijpen. Maar wil je een goede messenslijper kopen, dan is het wel van belang dat je weet waarop je moet letten. Want hoewel het principe van vrijwel alle doortrekslijpers vrijwel identiek is, zijn er wel degelijk verschillen tussen slijpers van verscheidene merken.

Hoe gebruik je een messenslijper?

Het gegeven dat messenslijpers ook vaak doortrekslijpers worden genoemd, zegt eigenlijk al voldoende. Het slijpen van je messenset doe je door je messen stuk voor stuk door één of meerdere gleuven te halen. Je plaats een mes met de hiel in de gleuf en trekt deze in een snijdende beweging naar je toe. Dit herhaal je - afhankelijk van het slijpmiddel waarvan gebruikgemaakt wordt - tot enkele tientallen malen, met een razendsnel resultaat.

De slijphoek staat vrijwel altijd vast. Dit is natuurlijk een groot voordeel, omdat je het slijpen in principe niet verkeerd kunt doen. Andere slijpmethoden, zoals slijpen op slijpstenen, een slijpstaaf of zelfs een slijpsysteem of slijpmachine bieden op dit vlak doorgaans veel minder zekerheid.

Verschillende professionele messenslijpers

Zoals gezegd lijken de meeste doortrekslijpers op elkaar. Toch zijn er - soms subtiele - verschillen aan te wijzen. Een van de belangrijkste is in de alinea hierboven al aangehaald, namelijk de slijphoek. Voor bijna alle messenslijpers geldt dat dit een vaststaande hoek is. Je kunt je messen dus alleen vanuit één vooraf bepaalde hoek slijpen. Dat houdt in dat je goed moet bedenken welke messen je ermee wilt gaan slijpen en vanuit welke hoek de snedes hiervan geslepen zijn.

Er zijn echter uitzonderingen. De messenslijpers van Vulkanus hebben bijvoorbeeld een variabele slijphoek, die bepaald wordt door de hoeveelheid kracht die je op de staafjes zet. Zo kun je variëren tussen een slijphoek van grofweg 12 tot 20 graden. Een ander voordeel is dat je met de Vulkanus-slijpers ook eenzijdig geslepen messen en zelfs je broodmes kunt slijpen. Een tamelijk unieke eigenschap, aangezien je messenslijpers voor kartelmessen zelden tegenkomt. De werking van de Vulkanus-doortrekslijper wordt in onderstaande video weergegeven.

Slijpmiddel: keramisch of diamant?

Een ander belangrijk onderscheid tussen de verscheidene messenslijpers is het slijpmiddel waarvan ze gebruikmaken. De meeste doortrekslijpers hebben keramische slijpwieltjes/-steentjes, andere zijn gediamanteerd en in een enkel geval is sprake van carbide. Onze ervaring is dat de diamantslijpers vooral erg snel werken, maar bovenal ook behoorlijk agressief. Wil je je messen in no-time weer scherp hebben, dan is diamant een goede optie. Echter, hecht je waarde aan een meer gepolijste snede, dan kun je wellicht beter voor een keramische variant kiezen.

Aantal slijpfasen

In hoeverre je je mes met een messenslijper kunt polijsten, hangt verder vooral af van het aantal slijpfasen. Heeft een messenslijper slechts één gleuf, dan is deze vaak alleen geschikt om nog redelijk scherpe messen weer net dat dat beetje extra scherpte te geven. Wil je (relatief) botte messen met een doortrekslijper weer scherp zien te krijgen? Dan heb je tenminste twee en in het ideale geval drie verschillende slijpfasen nodig. Een grovere korrel gebruik je dan om de vorm van de snede te herstellen, waarna je met één of twee fijnere steentjes kunt polijsten.

Global-messenslijper

Veel messenliefhebbers zijn op zoek naar een messenslijper van Global. In de praktijk bedoelt men dan doorgaans de Minosharp-doortrekslijpers, die onderdeel uitmaken van Global. Deze messenslijpers komen in testen met enige regelmaat als de beste naar voren en kenmerken zich door de noodzakelijke toevoeging van water. Je vult het bakje van de waterslijper met een laagje water, waardoor de slijpresten beter afgevoerd worden en het slijpen soepeler verloopt.

De Global Minosharp-messenslijpers zijn te verkrijgen in diverse varianten, met twee of drie slijpfasen. Allen beschikken ze over keramische slijpwieltjes, voor een vlot en nauwkeurig resultaat. De werking van de waterslijper is in onderstaande video te zien.

Ondanks dat de meeste messenslijpers uiterlijk behoorlijk op elkaar lijken, zijn er dus grote verschillen in resultaat. De messenslijpers van Vulkanus en Global Minosharp kunnen een scherpte opleveren die het resultaat van meer geavanceerde slijpmethodes benadert. Dit blijkt ook uit onze eigen messenslijperstest, die we enige tijd geleden uitvoerden. Voor de meeste budget-slijpers geldt dit helaas allerminst. Laat je daarom niet misleiden door de prijs: voor een echt goede messenslijper betaal je iets meer, maar deze verdient zichzelf binnen de kortste keren terug!