Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Messen slijpen

Er zijn veel methoden om je messen te slijpen. Zo kun je messen slijpen op een slijpsteen of gebruik maken van een slijpstaaf, slijpsysteem of een elektrische slijpmachine. Daarnaast kun je het slijpen ook uitbesteden. De beste slijpmethode hangt af van het soort messen dat je wilt slijpen, de staalsoort van het mes, je ervaring in het messen slijpen en je eigen wensen.

In dit artikel hebben wij de meest gangbare methoden voor het slijpen van messen op een rijtje gezet. Iedere methode heeft zo z'n voor en nadelen. Deze zullen we zo goed mogelijk beschrijven.

Slijpsteen

Een slijpsteen is een verzamelnaam voor alle stenen waarmee je alles met een snede kunt slijpen. Van zakmes tot keukenmes en van beitel tot (snoei)schaar. Perfect voor het slijpen van botte messen, maar ook voor het onderhouden van scherpe messen. Elke slijpsteen heeft een korrelgrootte. Je begint met een grove korrel en je werkt naar een steeds fijnere korrel toe. Hoe fijner de korrel, hoe scherper je mes wordt.

Elke slijpmethode heeft zijn voor- en nadelen. Hoe zit dat voor slijpstenen?

Voordelen:

  • Vlijmscherpe resultaten
  • Relatief voordelig vergeleken met andere slijpmethoden
  • Er is een geschikte slijpsteen voor elke fase van het slijpproces
  • Verlengd de levensduur van je mes
  • Geschikt voor alle met een recht snede, dus ook scharen, beitels of zakmessen

Nadelen:

  • Slijpen op slijpstenen kost wat oefening
  • Slijpen op slijpstenen neemt meer tijd in beslag
  • Je hebt meerdere slijpstenen/korrelgroottes nodig
  • Slijpstenen hebben ook onderhoud nodig

Het zal in het begin even wennen zijn. Maar met wat ervaring en geduld kun ook jij je messen slijpen op een slijpsteen. In onze videohandleiding laten we stap voor stap zien hoe je dat precies doet. Nog meer leren over slijpstenen?

Ontdek alle slijpstenen hier.

Slijpstaaf

Een slijpstaaf is, zoals de naam al aangeeft, een staaf die je kunt gebruiken om je messen te slijpen. Er zijn verschillende soorten slijpstaven: keramische en diamantslijpstaven. Slijpstaven zijn met name geschikt om je mes wat scherpte te geven voordat je gaat snijden of nadat je hebt gesneden.

Elke slijpmethode heeft zijn voor- en nadelen. Hoe zit dat voor slijpstaven?

Voordelen

  • Perfect voor dagelijks gebruik
  • Het stelt de grote slijpbeurt uit
  • Neemt weinig materiaal weg
  • Snel resultaat
  • Voordelig

Nadelen

  • Niet geschikt voor zeer botte messen
  • Slijpstaven worden vaak verward met aanzetstalen, maar er zit een belangrijk verschil tussen: een slijpstaaf is nooit gemaakt van staal, maar heeft altijd van een slijpmateriaal zoals keramiek of diamant. Meer leren over slijpstaven?

Bekijk de video of ontdek alle slijpstaven.

Aanzetstaal

Een aanzetstaal is een stalen staaf voor het dagelijks onderhoud van je messen. Ze lijken erg op slijpstaven maar verschillen op 1 belangrijk punt: je gebruikt een aanzetstaal niet om je mes te slijpen, maar om kleine oneffenheden in de snede te herstellen. Zo herstel je de scherpte van je mes, zonder materiaal weg te nemen.

Elke slijpmethode heeft zijn voor- en nadelen. Hoe zit dat voor aanzetstalen?

Voordelen

  • Voor het (dagelijks)bijhouden van je mes
  • Voordelig

Nadelen

  • Heeft geen slijpende werking
  • Niet geschikt om een bot mes weer scherp te maken

Een term die ook wel eens gebruik wordt voor aanzetstaal is ‘wetstaal’. Zit er verschil tussen de twee? Het korte antwoord is nee. Een wetstaal en een aanzetstaal zijn precies hetzelfde. Nog meer leren over aanzetstalen?

Bekijk de video of ontdek alle aanzetstalen.

Messenslijper

Een messenslijper is de oplossing als je opziet tegen het slijpen van je mes op een slijpsteen. Het is een handzame slijptool om efficiënt al je messen te slijpen. Er zijn verschillende soorten messenslijpers. Een doortrekslijper bijvoorbeeld. Dit type messenslijper bestaat uit één of meerdere kleine slijpschijven met een fijnere of grove korrel. Om een mes te slijpen haal je het mes verschillende keren langs de slijpschijven zonder druk te zetten. De meeste messenslijpers worden ook wel doortrekslijpers genoemd.

Elke slijpmethode heeft zijn voor- en nadelen. Hoe zit dat voor een doortrekslijper?

Voordelen

  • Makkelijk in gebruik
  • Snel resultaat
  • Slijp altijd onder de juiste hoek
  • Voordelig

Nadelen

  • Minder goed slijpresultaat in vergelijking met een slijpstaaf of slijpsteen
  • Niet altijd geschikt v
  • Niet aan te raden voor Japanse keukenmessen of keukenmessen met een harde staalsoort

Ontdek alle messenslijpers.

Rollende messenslijper

Een rollende messenslijper bestaat uit een magnetische houder waarin je een mes vastzet onder een vaste slijphoek, een cilindervormige slijper die langs de snede rolt. Een rollende messenslijper heeft vaak een diamantschijf voor het slijpen en een keramische schijf voor de afwerking. Dankzij de vaste hoek en het rolmechanisme is een rolslijper ontzettend eenvoudig in gebruik en het levert een gelijkmatig slijpresultaat op.

Elke slijpmethode heeft zijn voor-en nadelen. Hoe zit dat voor een rollende messenslijper?

Voordelen

  • Constante slijphoek
  • Eenvoudig in gebruik
  • Gelijkmatige resultaten
  • Zeer slijtvast en geschikt voor harde staalsoorten

Nadelen

  • Prijzig
  • Vooral gericht op 'standaard’ keukenmessen. Kleine, hoge of zakmessen zal al lastig(er) gaan

Het idee voor rollende messenslijper komt van Otmar Horl. Samen met zijn zoon Timo heeft hij in de jaren 90 zijn idee voor een rollende messenslijper vormgegeven, uitgewerkt en ontwikkeld. Het resultaat was de HORL. Meer leren over deze unieke messenslijper?

Bekijk de video of ontdek de rollende messenslijpers van HORL

Elektrische messenslijper

Een elektrische messenslijper is een goede keuze als je (nog) geen slijpervaring hebt. Met een elektrische messenslijper slijp je in meerdere fases heel eenvoudig zelf je mes. Ze zijn eenvoudig in gebruik en leveren een goed resultaat op. Wel wordt er bij het slijpen van je mes meer materiaal weggeslepen dan bij gebruik van een slijpsteen.

Elke slijpmethode heeft zijn voor- en nadelen. Hoe zit dat voor elektrische messenslijpers?

Voordelen

  • Eenvoudig in gebruik
  • Snel resultaat
  • Ideaal als je veel messen moet slijpen

Nadelen

  • Extra materiaalafname en een minder slijpresultaat dan met een slijpstaaf of slijpsteen
  • Niet geschikt voor zakmessen
  • Prijzig

Meer leren over elektrische messenslijpers?

Ontdek alle slijpmachines.

Slijpsystemen

Een slijpsysteem is een nauwkeurige slijpmethode waarmee je messen op een veilige, precieze en professionele manier slijpt met instelbare slijphoeken en mechanische geleiding, voor een resultaat dat met handmatig slijpen bijna niet te evenaren is.

Elke slijpmethode heeft zijn voor- en nadelen. Hoe zit dat voor slijpsystemen?

Voordelen

  • Slijpen onder een constante hoek
  • Gemakkelijk herhaalbaar slijpresultaat
  • Professioneel slijpresultaat haalbaar
  • Veel varianten voor verschillende messen beschikbaar

Nadelen

  • Om een perfect resultaat te behalen is tijd nodig
  • Prijzig
  • Meerdere slijpstenen en accessoires benodigd
  • Het klemsysteem kan zorgen voor krassen. Om krassen te voorkomen is het aan te raden je lemmet af te plakken met tape of plakband.

Meer leren over slijpsystemen?

Ontdek alle slijpsystemen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om zelf je messen te slijpen. Je kunt dat namelijk gewoon zelf! Van slijpstenen en slijpstaven tot elektrische slijpers en precisieslijpsystemen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Een slijpstaaf of aanzetstaal is bijvoorbeeld perfect voor dagelijks gebruik. Heb je echt botte messen? Dan raden we een slijpsteen of slijpsysteem aan. Welke tool het beste is, hangt af van je ervaring, het type mes dat je wilt slijpen en natuurlijk persoonlijke voorkeur.

Bekijk alle slijpproducten.