Voor 18.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Messen slijpen & onderhoud

Het aanzetstaal: de kleine beurt voor je mes

Met een gewoon aanzetstaal kan je je messen niet slijpen. Een aanzetstaal is geschikt om je mes dat z’n scherpte verliest net wat meer scherpte te geven. Aanzetstalen zijn geschikt voor het kleine onderhoud van een mes.

Het beste werkt een aanzetstaal op zachte staalsoorten. In ieder geval moet het aanzetstaal harder zijn dan het mes. Een aanzetstaal moet niet verward worden met een keramische of diamanten slijpstaaf. Deze zijn wel gemaakt om je mes licht te slijpen.

Wat doet een aanzetstaal?

Ieder mes wordt botter als er mee gesneden wordt. Er ontstaan hele kleine braampjes op het snijvlak van het mes. Deze braampjes kan je zelf niet zien, we hebben het dus niet over “happen” uit het mes. Een aanzetstaal, dat dus harder is dan het mes, vouwt deze kleine braampjes terug. Hierdoor wordt het mes weer scherper. Een echt bot mes wordt op een aanzetstaal niet scherper. Daarvoor moet een slijpsteen of keramische slijpstaaf worden gebruikt.

Hoe gebruik je een aanzetstaal?

De aanzetstalen moeten altijd groter zijn dan de messen dat je wilt slijpen. Vandaar dat er ook verschillende formaten te verkrijgen zijn. Het mes moet met de punt bij het handvat op de uiterste punt van het aanzetstaal gezet worden en vanuit die positie “aangezet” worden. De snede van het mes staat naar je toe gericht. Houd altijd een hoek van 20 graden aan voor Europese messen en een kleinere hoek (tot 15 graden) voor Aziatische messen. Beweeg nu het mes naar je toe terwijl je (onder dezelfde hoek) de snede over het aanzetstaal trekt. Herhaal dit aan de onderkant van de slijpstaaf om de andere kant te doen. Lees meer over het gebruik op onze informatiepagina over aanzetstalen.

Hoe onderhoud je een aanzetstaal?

Je kan je messen bij intensief gebruik regelmatig even langs het aanzetstaal halen. Het gevolg is wel dat je aanzetstaal een beetje donker kleurt. Dit kan je schoonmaken door een papiertje met olijfolie of zonnebloemolie langs het aanzetstaal te halen. Aanzetstalen slijten ook, dus ook deze moeten na verloop van tijd vervangen worden.