Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Aanzetstaal of slijpstaaf: het verschil

De slijpstaaf en het aanzetstaal: optisch lijken ze ontzettend op elkaar en ze worden dan ook geregeld met elkaar verward. Toch is er een belangrijk verschil tussen deze twee instrumenten. Dat is namelijk het doel dat je nastreeft: slijpen of buigen.

De werking van de slijpstaaf

Een slijpstaaf neemt materiaal weg van je mes. Door de snede van het mes langs het staal te halen verwijder je staal om de V-vorm van de snede te herstellen. Een slijpstaaf kan dus worden gebruikt om messen die na veelvuldig gebruik bot zijn geworden weer scherp te krijgen. Zou je iedere dag een slijpstaaf gebruiken, dan zal er na verloop van tijd weinig overblijven van je lemmet.

De werking van een aanzetstaal

Een aanzetstaal gebruik je daarentegen niet om te slijpen, maar om je verbogen snede terug te buigen. Dit noemen we het terugvouwen van de braam. Je kunt dit in principe iedere keer doen voordat je begint met snijden. Je verzekert je er op die manier van dat de snede recht naar beneden loopt en dus niet gekromd is.

Het grote verschil tussen een slijpstaaf en een aanzetstaal is dus het al dan niet wegnemen van materiaal. Aanzetstalen zijn – de naam zegt het al – gemaakt van staal, dat geen slijpende werking heeft. Slijpstaven zijn keramisch of gediamanteerd en zodoende harder dan staal. Diamantslijpstaven werken erg snel, maar nemen ook relatief veel staal weg. De dagelijks snijdende kok kan daarom beter voor een keramische slijpstaaf kiezen. Voor minder frequente snijders kan een gediamanteerde variant een prima keuze zijn.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland