Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Aanzetstaal of slijpstaaf: het verschil

De slijpstaaf en het aanzetstaal: ze lijken ontzettend op elkaar. Dat is ook de reden dat men ze nog wel eens door elkaar halen. Toch zijn er twee belangrijke verschillen. De naam verklapt er het eigenlijk al. Met een slijpstaaf slijp je een bot mes scherp en met een aanzetstaal zet je de snede van je scherpe mes aan. Dit komt door het gebruikte materiaal. Een aanzetstaal is altijd gemaakt van staal. Wel zo logisch. Een slijpstaaf bestaat uit of heeft een laagje van een slijpend middel zoals keramiek of diamant. Het materiaal is ook de beste manier om de twee uit elkaar te houden.

Een aanzetstaal (boven) en een keramische slijpstaaf (onder)

In de onderstaande video laten we het verschil tussen een slijpstaaf en aanzetstaal zien en krijg je een beeld bij het gebruik van deze slijpproducten.

Wat is een slijpstaaf?

Een slijpstaaf heeft dus slijpende deeltjes die het mes daadwerkelijk slijpen. Meestal is dit keramiek (aluminiumoxide) of diamant. Door de snede van het mes langs dit slijpmiddel te halen verwijder je staal en maak je de snede van je mes weer mooi recht. Alle oneffenheden, butsen en krasjes worden verwijderd. Een slijpstaaf gebruik je dus om messen die na veel gebruik bot zijn geworden, weer scherp te krijgen. Hoe vaak gebruik je een slijpstaaf? Minder vaak dan je waarschijnlijk denkt. Het is niet nodig om elke keer voordat je gaat koken je mes lang de slijpstaaf te halen. Daar nemen ze te veel materiaal voor af. Een slijpstaaf gebruik je gemiddeld een of twee keer in de maand. Afhankelijk van hoe vaak je het mes gebruikt.

Een slijpstaaf is doorgaans het beste geschikt voor gebruik in huis. Het houd je mes scherp, maar kan het mes als het bot is geworden ook weer scherp slijpen.

Ga naar alle slijpstaven

Wat is een aanzetstaal?

Een aanzetstaal gebruik je daarentegen niet om te slijpen, maar om je snede weer recht te maken. Het staal duwt kleine oneffenheden in het staal weer recht. Het neemt geen materiaal af. Daardoor slijpt een aanzetstaal niet. Het is niet mogelijk om met een aanzetstaal een bot mes weer scherp te maken. Daar is het simpelweg niet voor gemaakt.

Een aanzetstaal gebruik je elke keer voordat je gaat snijden. Zo houd je de snede het scherpst. Daarnaast zorgt het ervoor dat je het mes minder snel en minder vaak hoeft te slijpen.

Een aanzetstaal is alleen nodig als je je mes erg veel gebruikt. Het houd je mes langer scherp. Ideaal als je de hele dag in de keuken moet staan en geen tijd hebt om het mes te slijpen. Het kan een bot geworden mes echter niet weer scherp slijpen. Daar heb je een messenslijper, slijpstaaf of slijpsteen voor nodig.

Ga naar alle aanzetstalen