Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Get smarter Informatie Aanzetstaal of slijpstaaf: het verschil

Informatie

Aanzetstaal of slijpstaaf: het verschil

De slijpstaaf en het aanzetstaal: optisch lijken ze ontzettend op elkaar en ze worden dan ook geregeld met elkaar verward. Toch is er een belangrijk verschil tussen deze twee instrumenten. Dat is namelijk het doel dat je nastreeft: slijpen of buigen.

De werking van de slijpstaaf

Een slijpstaaf neemt materiaal weg van je mes. Door de snede van het mes langs het staal te halen verwijder je staal om de V-vorm van de snede te herstellen. Een slijpstaaf kan dus worden gebruikt om messen die na veelvuldig gebruik bot zijn geworden weer scherp te krijgen. Zou je iedere dag een slijpstaaf gebruiken, dan zal er na verloop van tijd weinig overblijven van je lemmet.

De werking van een aanzetstaal

Een aanzetstaal gebruik je daarentegen niet om te slijpen, maar om je verbogen snede terug te buigen. Dit noemen we het terugvouwen van de braam. Je kunt dit in principe iedere keer doen voordat je begint met snijden. Je verzekert je er op die manier van dat de snede recht naar beneden loopt en dus niet gekromd is.

Het grote verschil tussen een slijpstaaf en een aanzetstaal is dus het al dan niet wegnemen van materiaal. Aanzetstalen zijn – de naam zegt het al – gemaakt van staal, dat geen slijpende werking heeft. Slijpstaven zijn keramisch of gediamanteerd en zodoende harder dan staal. Diamantslijpstaven werken erg snel, maar nemen ook relatief veel staal weg. De dagelijks snijdende kok kan daarom beter voor een keramische slijpstaaf kiezen. Voor minder frequente snijders kan een gediamanteerde variant een prima keuze zijn.


Lees meer