Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Get smarter How-to Hoe gebruik je een slijpstaaf?

How-to

Hoe gebruik je een slijpstaaf?

Een slijpstaaf is een langwerpige keramische of gediamanteerde staaf, bedoeld om messen mee te slijpen. Wanneer je je (keuken)messen weinig gebruikt, dan kan onderhoud met enkel een slijpstaaf voldoende zijn. Echter, gebruik je je messen vaker en wil je ze écht vlijmscherp hebben, dan volstaat het slijpen met uitsluitend een slijpstaaf niet. Als aanvulling hierop zul je je messen ook geregeld op wetstenen moeten slijpen. De scherpte die je op wetstenen bereikt, is door middel van een slijpstaaf namelijk niet haalbaar.

Informatie

Aanzetstaal of slijpstaaf: het verschil

Aanzetstalen en slijpstaven lijken ontzettend op elkaar, ze worden regelmatig verward. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee?

De werking van een slijpstaaf

Hoewel het doel dat je nastreeft dus verschilt, is de manier waarop je een slijpstaaf gebruikt gelijk aan het gebruiken van een aanzetstaal. Kies ten eerste een staaf die langer is dan het langste mes dat je ermee wilt slijpen. Het meest stabiel werkt het om de slijpstaaf met de punt op een snijplank te zetten en je mes er van boven naar beneden langs te bewegen. Je begint bij de hiel van je mes en ‘snijdt’ toe richting de punt. Onderstaande afbeeldingen demonstreren dit.

Beweeg het mes vanaf de hiel richting de punt
De slijphoek bepalen: plaats het mes haaks op de slijpstaaf en neem van deze hoek tweemaal de helft (= 22.5 graden)

De hoek waaronder je slijpt is voor Japanse messen vaak rond de 15 graden en voor Europese messen ongeveer 20. Je stelt deze hoek vast door het mes eerst haaks op de slijpstaaf te zetten. De hoek die je dan hebt, is 90 graden. Neem hiervan de helft en daarvan opnieuw de helft, waarna je rond de 22.5 graden zit. Het laatste stukje blijft gokken, maar zo weet je ongeveer of je de juiste hoek te pakken hebt. In het begin zal het beslist lastig zijn om deze hoek steeds vast te houden, maar oefening baart kunst.Wel is aan te raden om het oefenen te doen op een oud dan wel goedkoop mes.

In plaats van je slijpstaaf ‘vast’ te zetten op een snijplank, kun je ook vanuit de losse pols slijpen. Je houdt de slijpstaaf dan horizontaal en ‘snijdt’ van je af, opnieuw vanaf de hiel richting de punt. Er zijn professionele koks – met jarenlange ervaring - die van deze methode gebruik maken en we geloven ook best dat dit na veel oefening prima werkt. Echter, met de punt-op-snijplank-methode heb je aanmerkelijk meer stabiliteit en is het eenvoudiger de hoek vast te houden.

Het gebruik van een slijpstaaf wordt gedemonstreerd in de volgende video:

mjbRNII6Lkg

Slijpstaaf kiezen: diamant of keramiek

Slijpstaven zijn er zoals gezegd in twee vormen: keramisch en gediamanteerd. Diamantslijpstaven hebben als voordeel dat ze uitzonderlijk hard zijn. Hierdoor gaat het slijpen snel en kun je er de hardste staalsoorten mee te lijf gaan. Nadeel is dat je relatief veel materiaal wegneemt. Een keramische slijpstaaf doet dit minder. Het werkt echter ook wat minder snel en je dient erg voorzichtig met keramisch materiaal om te gaan. Laat je ‘m vallen, dan zal deze ongetwijfeld breken. Overigens is ook keramiek zeer hard materiaal en zul je ook hiermee de meeste staalsoorten prima kunnen bijslijpen.

Slijp je broodmes

Tot slot: er zijn naar onze mening slijpmethoden die beter werken dan slijpen op een slijpstaaf. “Beter” in de zin dat het een scherper resultaat oplevert. Voor regelmatig klein onderhoud zijn ze echter bijzonder geschikt. Daarbij is een groot voordeel dat je met slijpstaven ook gekartelde messen, zoals broodmessen, kunt slijpen. Dit lukt niet op wetstenen of met de meeste (elektrische) slijpsystemen. Let er wel op dat de diameter van je slijpstaaf vergelijkbaar is met de grootte van de kartels. Hoe het slijpen van broodmessen precies in zijn werk gaat, vertellen we je graag in onze “HowTo”: broodmes slijpen.


Lees meer