Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Messenset koksopleiding: deze messen zijn een must.

Het is stap één voor een kok in opleiding: een goed mes. Maar wat voor één? Een goede messenset voor een kok in opleiding bestaat, wat ons betreft, uit vier messen. Een koksmes, officemes, broodmes en een vleesmes. Ieder mes dat daar bij komt, is een aanvulling.

Beginnen bij de basis: het koksmes

Een koksmes is absoluut onmisbaar. Met een koksmes kan je praktisch alles snijden. Groente, vlees en vis: geen probleem. Maar ook het fijnsnijden van kruiden, het kneuzen van peperkorrels en het pellen van een teentje knoflook kan met deze allrounder. Wij adviseren om, als kok in opleiding, te kiezen voor een gesmeed koksmes met een lemmet van 20 cm. Zoals bijvoorbeeld één van deze:

Je kan ook kiezen voor de Japanse uitvoering van het koksmes: een santoku. Het woord Santoku betekent: drie kwaliteiten. Volgens sommige gaat het hier om het snijden, pletten en scheppen waar de santoku zo geschikt voor is. Volgens anderen staat het voor vlees, vis en groenten. Eén ding weten wij zeker: een santoku is een uitermate veelzijdig keukenmes die ideaal is voor het snijden, pletten én het scheppen van vlees, vis en groenten. Let op: een santoku vraagt om een andere snijtechniek dan een koksmes. Lees alles over de verschillen tussen een koksmes en een santoku in ons infotopic ‘Koksmes vs santoku: de verschillen’.

De perfecte toevoeging: een officemes

In iedere messenset hoort een officemes thuis, dus ook bij een kok in opleiding. Officemessen zijn kleine, handzame mesjes met een lemmetlengte van (grofweg) 7 tot 11 cm. De vorm is smal en spits met een rechte snede en lijkt erg op een klein koksmes. Je gebruikt ze voor het fijnere snij- en schilwerk tot op de vierkante millimeter. Daarnaast zijn ze ook perfect voor het decoreren en garneren van een gerecht. Misschien wel het meest onderschatte keukenmes en wat ons betreft zeker onmisbaar.

Denk aan de kartels: een broodmes

Een broodmes is een lang, gekarteld mes dat wordt gebruikt voor het snijden van alle soorten brood. Van harde tot zachte korst, van kadetje tot stokbrood. Maar wist je dat een broodmes ook geschikt is voor het snijden van taarten en cake? En dat een broodmes ook eenvoudig korte metten maakt met harde groenten en fruit zoals meloenen, pompoenen en knolselderij? Stiekem dus ook best een universeel mes die niet mag ontbreken in jouw messenset voor de koksopleiding.

En om het te completeren: een vleesmes

Een vleesmes gebruik je voor het snijden (trancheren, in plakken snijden) van vlees. Het lemmet van een vleesmes is dunner en smaller dan dat van een koksmes, om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen snijden. De lemmetlengte ligt tussen de 15 en 25 cm. Voor een kok in opleiding adviseren wij een vleesmes met een lemmetlengte tussen de 16 en 20 cm.

Let op: een vleesmes is alleen bedoeld om mee te snijden. Als je vlees met botten wilt snijden is een vleesmes daar niet voor geschikt. Door het harde bot kunnen stukjes (chips) uit het lemmet breken. Gebruik voor dit soort werk een hakmes.

Natuurlijk zijn er voor al deze allround taken andere messen die de specifieke taak beter kunnen doen. Maar die messen kunnen dan vaak alleen dat doen, terwijl je het koksmes, officemes, broodmes en vleesmes bijna overal voor kunt gebruiken.

Wat ons betreft heb je met deze vier messen een prima messenset voor de koksopleiding. Ga je wat meer specialistische snijwerkzaamheden uitvoeren? Denk er dan eens aan je set uit te breiden met een uitbeenmes, fileermes of tourneermes.

Onderhoud

En als je dan eenmaal de perfecte messen hebt gevonden, wil je ze zo lang mogelijk scherp houden. Daarom een aantal tips van onze kant. Snij alleen op een snijplank van hout of kunststof, was je messen na gebruik direct met de hand af en droog ze goed! Vervoer je messen veilig. Bijvoorbeeld in een messentas of roltas.

Alles weten over het onderhouden van je keukenmessen? Je leest er alles over in ons uitgebreide infotopic: ‘hoe onderhoud je een keukenmes?

Slijpen

Na verloop van tijd wordt elk mes bot, hoe zuinig je er ook op bent. Dan is het verstandig om je mes te slijpen. Een tip van onze kant: het is makkelijker een redelijk scherp mes scherp te houden, dan om een bot mes weer scherp te krijgen. Daarom adviseren de meeste koksopleidingen een aanzetstaal of keramische slijpstaaf voor het dagelijks bijhouden van de snede.

Voor de grote slijpbeurt adviseren wij slijpstenen, een doortrekslijper of een slijpsysteem. Het is maar net welke manier bij jou past. En wij geven je natuurlijk alle informatie die je nodig hebt, want je keukenmes slijpen kan je namelijk prima zelf!

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland