Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Broodmessen getest

Brood snijd je het makkelijkst met een broodmes. In tegenstelling tot een glad mes heeft een broodmes kartels. Deze zagen sneller en soepeler door een harde korst en het brood wordt niet in elkaar geduwd. Onderaan lees je een toelichting op de werking van de kartels.

Kartels werken echt

In ons assortiment zit een groot aantal broodmessen. We onderscheiden bij deze messen 4 verschillende vormen kartels. Op onderstaande afbeeldingen zijn de verschillen goed te zien:

  • Wüsthof Xline heeft een broodmes met een fijne karteling met hoogteverschillen tussen de kartels onderling. In de test: Xline broodmes, lemmetlengte: 23 cm. Dit product is sindsdien vervangen voor de Wüsthof Classic broodmes met dubbele kartel.
  • Kai heeft kartels met een zaagtandvorm. (In de test: Kai Shun broodmes, lemmetlengte 22,5 cm)
  • Super Slicers van Wusthof worden door diverse merken verkocht. Deze messen hebben een 'omgekeerde' kartel. De bolling zit naar beneden. (In de test: Wusthof Gourmet Super Slicer, lemmetlengte 26 cm)
  • De klassieke kartel van een broodmes heeft een patroon met de punten naar beneden. Verder is dit patroon regelmatig van vorm. (In de test: Wusthof Ikon broodmes, lemmetlengte 23 cm)

En dan de praktijk

In de praktijk blijken alle broodmessen heel goed te functioneren. De zaagtand van Kai Shun snijdt het soepelst door het vaste brood (denk aan Speltbrood). De broodkruimels spatten wat harder weg dan bij de andere messen. De Super Slicer zaagt wat minder dan de andere messen en vraagt de meeste druk bij het snijden. Ter vergelijking hebben we ook een glad mes geprobeerd. De broodmessen werken veel beter voor het snijden van brood. De Xline met de fijne kartels komt over de hele linie als fijnste broodmes uit de test. Hij vreet zich wellicht iets minder hard in het harde brood dan de Kai, maar levert aanzienlijk minder rondspringende broodkruimels op. De Xline kruimelt zelfs het minst.

We hebben ook zachtere broodsoorten geprobeerd (zachte witte bolletjes). Daar doen alle messen het even goed. Hoe harder het brood hoe duidelijker de verschillen te zien zijn.

Eindconclusie

Alle broodmessen uit ons assortiment zijn van zelfsprekend van hoge kwaliteit. Een broodmes is een aanwinst voor je messenset. De verschillen tussen de verschillende kartels zijn het meest uitgesproken bij het snijden van hard brood. De zaagtand van Kai Shun snijdt het makkelijkst en kruimelt het meest. Vervolgens zijn eerst de fijne kartel van de Wusthof Xline en daarna de klassieke kartelvorm het fijnst. Een super slicer voldoet uitstekend als broodmes, maar moet de andere kartels net laten voorgaan. De verschillen zijn zo klein dat wij adviseren een broodmes bijpassend bij je messenset te gebruiken. Het oog wil immers oog wat!

De werking van kartels

De kartels van een broodmes vergroten de snijkracht doordat de snijkracht wordt geconcentreerd op de punten van de kartels. Het snijoppervlak wordt kleiner terwijl de kracht waarmee je zelf het mes hanteert, met een kartelmes en een glad mes hetzelfde zal zijn. De kracht wordt over een kleiner oppervlakte verdeeld zodat de druk op het brood groter is.

Een broodmes wordt minder snel bot doordat de punten van de kartel als het ware het snijdende deel van het lemmet beschermen. Het slijpen van een broodmes is lastig maar niet onmogelijk. Zie onze informatiepagina hierover.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland