Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Messen slijpen & onderhoud Elektrische slijpmachines

Messen slijpen & onderhoud

Elektrische messenslijpers: messen slijpen à la minute

Een elektrische messenslijper is de ideale assistent van iedere kookliefhebber. Begin je net aan het bereiden van een maaltijd, maar snijdt je koksmes niet helemaal lekker? Haal het mes enkele malen door de verschillende sleuven van je slijpmachine en je kunt er binnen no-time weer tegenaan!

De snelheid waarmee je je messen kunt bijslijpen wordt door velen als het grote voordeel van elektrische slijpmachines beschouwd. Vergeleken met bijvoorbeeld slijpstenen levert het bovendien nauwelijks schoonmaakwerk op. De werking is daarbij bijzonder eenvoudig. Je plaatst je mes met de hiel in de sleuf en maakt een snijdende beweging - zonder kracht te zetten - tot aan de punt van de snede. Dit herhaal je vijf à tien keer.

We hebben de beste slijpmachines van de bekende merken in ons assortiment. Zo zijn er de robuuste slijpmachines van Tormek met bijbehorende accessoires, waarmee je zelfs moeiteloos beitels en bijlen weer vlijmscherp slijpt. Verder zijn er natuurlijk de Amerikaanse klassiekers van Chef'sChoice en Work Sharp. De machines van Chef'sChoice typeren zich door het gefaseerde slijpproces. Je haalt je mes door twee of drie sleuven, met oplopende korrelgroottes. De Work Sharp-machines doen daarentegen eerder denken aan bandslijpmachines, waarmee je je messen een convexachtige vouw kunt geven.

Meerdere korrelgroottes

De meeste slijpmachines kennen twee of drie sleuven, met slijpstenen, banden of schijven in verschillende korrelgroottes. Doorgaans begin je met een grovere korrel, waarna keramische of gediamanteerde schijven, bandjes of stenen de verfijnde afronding doen. Binnen een minuut is je mes weer optimaal klaar voor gebruik.

Vaste slijphoek

Als je een elektrische slijpmachine gebruikt, slijp je in principe altijd vanuit dezelfde slijphoek. Sommige machines bieden de keuze tussen twee verschillende hoeken, bijvoorbeeld 15 graden voor Japanse messen en 20 graden voor westerse. Daarbij is de ruimte tussen de sleuven geschikt voor het slijpen van doorsnee keuken- en zakmessen. Maar wil je bijvoorbeeld hakmessen of bijlen slijpen, dan zul je een andere slijpmethode moeten kiezen.

Tot slot een waarschuwing: tussen de sleuven van sommige slijpsystemen kunnen slijpdeeltjes achterblijven na het slijpen. Het gevolg hiervan is dat er krassen op het lemmet van je mes kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om het lemmet (vanzelfsprekend niet de snede) af te plakken met tape. Enkele slijpsystemen, waaronder de Work Sharp Culinary E5, spelen hierop in door de binnenzijde van de geleiding te voorzien van een soort suède.