Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spotlight: Work Sharp Ken Onion elektrische slijpmachine

De Work Sharp Ken Onion Knife & Tool Sharpener is ontworpen in samenwerking met Amerikaanse messenmaker en ontwerper Ken Onion. Het is een van de populairste en meest efficiënte slijpmachines van het moment. Waarom? Dat leggen we uit in deze Work Sharp Ken Onion Review door Knivesandtools.

Wie is Ken Onion?

Ken Onion is een Amerikaanse, prijswinnende messenmaker. Bekend van zijn samenwerkingen met messenmerken als CRKT, Zero Tolerance en Kershaw. Maar ook van bijzondere innovaties die de messenwereld geschapen hebben zoals wij die vandaag de dag kennen. Zoals het Field Strip Technology mechanisme. Hiermee haal je een zakmes binnen een paar seconden eenvoudig uit elkaar om het schoon te maken. Zonder gereedschap. Maar zijn belangrijkste uitvinding is de SpeedSafe-assisted opening. Dat is een openingsmechanisme waarbij een geïntegreerde veer het openen ondersteunt. Wanneer je denkt dat iets doorontwikkeld is, weet Ken Onion er altijd een andere draai aan te geven.

De oorsprong van de Work Sharp Knife & Tool Sharpener Ken Onion Edition

Deze samenwerking tussen Work Sharp en Ken Onion komt niet uit de lucht vallen. Een van de belangrijkste machines in de werkplaats van een messenmaker is de bandschuurmachine. En in feite: de Knife & Tool Sharpener Ken Onion Edition is hiervan een mini-versie. Wanneer je een slijpband met een fijne grit op een bandschuurmachine zet, slijp je daar prima messen mee. Veel messenmakers, zoals Ken Onion, maken hier gebruik van omdat het sneller en efficiënter werkt dan een slijpsteen. Ken Onion vond dat iedereen hiervan moest genieten! Om die reden hebben Ken Onion en Work Sharp de handen ineengeslagen om deze elektrische slijpmachine te produceren.

"In my opinion: the Work Sharp Knife and Tool Sharpener is the most universal, most versatile and best personal sharpening system out there."

De belangrijkste onderdelen van de Work Sharp Knife & Tool Sharpener Ken Onion Edition

De basis

We benoemden het al: het is in feite een professionele, mini-versie van een bandschuurmachine. Deze bestaat uit de handgreep en de kop. In de kop van de slijpmachine zit een motor die het centrale wiel aan de rechterkant van de kop aandraait. Je activeert de motor (met regelbare snelheid) met de knop onderaan de handgreep. De handgreep is voorzien van een rubberachtig materiaal voor een goede grip tijdens het werken. Het draaiende wiel zorgt ervoor dat de slijpband ronddraait en de stroomlevering gaat via een stroomkabel die je in het stopcontact stopt.

Geleidingssysteem en edge guide

Keukenmessen, zakmessen, beitels, bijlen, guthooks, scharen en zelfs gekartelde messen. Je slijpt ze allemaal met dit systeem. Het geleidingssysteem met draaiknop biedt je de optie om een hoek te kiezen, tussen de 15 en 30 graden, waarop je wilt slijpen. Naar onze mening is 15 graden ideaal voor een Japans koksmes, 20 tot 25 graden voor de meeste zakmessen en 30 graden voor een outdoormes.

Het geleidingssysteem is te verwijderen zodat je ook groot gereedschap als bijlen en heggenscharen kan slijpen. De ‘edge guide’, de draaibare roller aan de zijkant van de machine, helpt je om het mes door de machine te halen.

Slijpbanden

Inbegrepen zijn vijf slijpbanden. De korrelgroottes van deze banden lopen uiteen van grof (ongeveer 120 grid) tot heel fijn (ongeveer 6000 grid). Deze banden zijn erg makkelijk te wisselen door het onderste wieltje iets omhoog te drukken waardoor de band zijn spanning verliest. Ze zijn vrijwel identiek aan de banden die Ken Onion gebruikt op zijn bandschuurmachine.

Waarom de Knife & Tool Sharpener Ken Onion Edition in plaats van een slijpsteen?

Ja, een slijpsteen is vaak goedkoper. En ja, ook met een slijpsteen zet je snel een nieuwe snede op een mes. Dus waarom moet je deze elektrische slijpmachine overwegen? We zetten een paar punten voor je op een rij, waarom wij denken dat deze machine een uitkomst is boven een slijpsteen!

Gemak

Een slijpsteen vergt over het algemeen best veel ervaring. Je moet constant de juiste slijphoek aanhouden. Wat bij grote keuken- en survivalmessen best lastig is. Met de Knife & Tool Sharpener Ken Onion Edition is dit geen probleem. Het geleidingssysteem geeft je constant de juiste slijphoek.

Efficiëntie

Slijpen op een slijpsteen vraagt wat tijd. Zeker wanneer de steen, per grit, eerst afgevlakt en in water ondergedompeld moet worden. Ook kan het bij een bot mes lang duren voordat je genoeg materiaal hebt afgenomen. De Knife & Tool Sharpener Ken Onion Edition werkt in feite supersnel. Je zet de machine aan en je bent klaar om te slijpen. En dat slijpen, dat gaat snel! Ook het wisselen van slijpbanden gaat zeer makkelijk.

Ook in professionele keukens waar koksmessen in grote aantallen geslepen worden is het een uitkomst.

Convexe snede

Het grote voordeel van slijpen op een slijpband is dat je door de flexibiliteit van de band een lichte convexe snede krijgt. Deze type snede heeft meer een U-vorm dan een V-vorm. Convexe snedes zijn sterker dan de rechte V-snedes die je krijgt met een slijpsteen. Je ziet convexe snedes veel terug op outdoormessen die gemaakt zijn voor zwaar gebruik.

Work Sharp Ken Onion Blade Grinding Attachment

Wat volgens ons de Work Sharp Ken Onion helemaal afmaakt? De Work Sharp Blade Grinding Attachment! Deze los verkrijgbare accessoire maakt deze slijpmachine een stuk veelzijdiger. Dit is een uitbreiding waarmee je van de slijpmachine een mini-bandschuurmachine maakt. Deze attachment bevestig je aan de zijkant van de slijpmachine. In plaats van het gedeelte met het geleidingssysteem. Deze optie komt goed van pas wanneer je het lemmet van je mes moet repareren, zoals bij een afgebroken punt. Ook voor het slijpen van zeer lange messen, zoals machetes, of messen met een recurve is de Blade Grinding Attachment naar onze mening een uitkomst. Voor deze attachment zijn aparte slijpbanden verkrijgbaar.

Conclusie

De Work Sharp Knife & Tool Sharpener is een indrukwekkende machine. Dat mag duidelijk zijn! Het biedt veel voordelen boven een slijpsteen. Dat maakt hem niet per se beter dan een slijpsteen. Je moet het vooral zien als een moderne, alternatieve optie wanneer slijpen op slijpstenen je niet bevalt. Bij Knivesandtools gebruiken we deze slijpmachine ook! Vooral onze garantieafdeling en klantenservice maakt er goed gebruik van. Dus de volgende keer dat je een keukenmes bij de Aftikkers ziet, waarvan we de punt of snede gerestaureerd hebben, dan is de kans groot dat deze met de Work Sharp Knife & Tool Sharpener gerepareerd is.