Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix CL28R | Expert Review door Koen van der Jagt

Bij vele klussers staat hij nog in de schuur: een grote werklamp met meters lang snoer en een halogeen lichtbron. Loeiheet wordt-ie en pas op dat je hem niet stoot.. want dan kun je de lamp vervangen. Tijden veranderen; inmiddels zijn er oplaadbare werklampen met een onverwoestbare led-lichtbron waarbij je dus niet continu afhankelijk bent van een stopcontact. Fenix heeft een multifunctioneel talent aan zijn productlijn toegevoegd, de CL28R. Ik ga jullie in deze review vertellen of deze breed inzetbare lamp mijn oude werklamp met pensioen gaat sturen en of de CL28R nog meer in zijn mars heeft!

Inhoud

Fenix CL28R
de Fenix CL28R blijkt een alleskunner
Review CL28R
gaat de Fenix CL28R deze klassiekers overbodig maken?

Eerste indrukken

De CL28 zit strak verpakt in een plastic doosje dat je gelukkig schadevrij kunt openen en waarin je de lamp ook weer kunt terugstoppen. Prima wat mij betreft. Naast de hoofdrolspeler zit er nog een laadsnoer, ring voor een sleutelhanger en een gebruiksaanwijzing in het pakketje. Meer hebben we niet nodig!

Verpakking CL28R
strak verpakt in een hard plastic box

De CL28R heeft me op meerdere punten verrast tijdens de eerste kennismaking. Allereerst qua formaat: het lampje is verrassend compact en is nauwelijks groter dan je handpalm. Wel is het een stevige lamp die zwaarder is dan je zou verwachten. Dit komt door het materiaal; in tegenstelling tot de andere lampen uit de CL-serie bestaat een groot deel van de behuizing uit metaal.

De CL28R is een volledig nieuw ontwerp en lijkt eigenlijk in niets op zijn vele familieleden. Het is een vrijwel vierkant ontwerp met schuine hoeken waardoor een soort achthoek ontstaat. Aan de randen worden deze hoeken "gedubbeld" door de bescherming om de bedieningsknoppen en de bevestigingsbeugel. De lantaarn (zoals Fenix hem noemt) heeft een frisse uitstraling dankzij het zwart met antraciet dat goed matcht met de led en de oranje knop op de bovenkant. De lichtbron springt het meest in het oog; de grote COB-led met een diameter van zo'n tweeënhalf centimeter zit in een ondiepe reflector en achter een bollende plastic lens. Opvallend zijn de oranje "strepen" die bijdragen aan de lichtkleur. Rondom de lichtbron is de behuizing volledig van metaal, dit is nodig om de warmte die de CL28R ontwikkelt goed af te kunnen voeren. Op de kunststof achterkant staan de belangrijkste specs van de lamp ingegraveerd. Op de bovenzijde zien we twee draaiknoppen waarmee zowel de lichtsterkte als lichtkleur traploos geregeld kan worden. De knop waarmee de lichtkleur aangepast wordt heeft een extra drukknop op de bovenkant die bedoeld is om de accustatus te checken of het rode licht in te schakelen. Bovenop in het midden zit een aansluiting voor usb-c (laden) en ook usb-a (powerbank) met daaroverheen een rubber bescherming. De beugel die je 360 graden om de lamp kunt draaien heeft meerdere zaken ingebouwd die een goede stabiliteit moeten garanderen: Rubber voetjes, ingebouwde magneten en een schroefdraad aansluiting voor een statief.

De CL28R zit oerdegelijk in elkaar en de lamp is zo ontworpen dat je hem op heel veel manieren kunt gebruiken. De lamp liet op mij een sterke eerste indruk achter.

CL28R COB-led
een vrijwel vierkant ontwerp met veel metaal en een opvallende COB-led
Achterzijde CL28R
de achterzijde is van kunststof en toont de wapenfeiten van de lamp
Bevestigingsopties CL28R
via de magnetische beugel laat de CL28R zich op vele manieren bevestigen
CL28R IP66-rating
dankzij de IP66-rating doorstaat de CL28R zonder problemen een stortbui
CL28R usb poort
de bovenzijde met usb-a en usb-c plus de knop voor rood licht en accustatus

Wanneer en hoe

In tegenstelling tot de andere leden van de CL-serie is deze CL28R niet direct bedoeld als campinglamp. Het belangrijkste verschil is het ontbreken van een diffuser waardoor je hem niet midden op tafel kunt zetten om zo het licht 360 graden te verspreiden. Toch is deze lamp op duizend-en-één manieren inzetbaar dankzij de vele bevestigingsmogelijkheden en aanpasbare kleurtoon. Ik noem enkele mogelijkheden: Werklamp, waarschuwingslamp, leeslamp, op je terras, in de auto. En zo kun je er nog veel wat verzinnen. Heel breed inzetbaar dus. Gedurende de testweken ontdekte ik nog een optie: de CL28R doet het ook goed als camera- of videolamp. Ondanks het compacte formaat zul je hem niet altijd mee kunnen nemen; hij past niet in je broekzak.

Statiefaansluiting CL28R
met de statiefaansluiting kun je de werklamp neerzetten waar je maar wilt

Bediening en comfort

Ondanks dat de CL28R niet in de broekzak past is het toch een verrassend compacte lamp. Dankzij de vierkante vormen en de 360-graden verstelbare beugel met ingebouwde sterke magneten en statiefaansluiting vind je altijd een manier om de lamp te bevestigen of neer te zetten. De beugel helpt ook om het licht te richten wanneer de lamp ergens neergezet wordt.

Compacte CL28R
de CL28R past gemakkelijk in je hand

De lamp heeft zowel usb-c (laden) als usb-a (powerbank). Het opladen gaat best rap en is gemiddeld na zo'n anderhalf tot twee uur gepiept. Als powerbank geeft de CL28R een vergelijkbare output als een lader met 2.0 ampere; genoeg power voor snelladen van bijvoorbeeld je smartphone. Tijdens het opladen kun je tegelijkertijd de lamp gebruiken.

Powerbankfunctie CL28R
ook een krachtige powerbank van 10000 mAh om je apparatuur op te laden

Qua bediening kun je het vrijwel zonder gebruiksaanwijzing af. Via de draaiknoppen stel je traploos de lichtsterkte en de lichtkleur in. De knoppen zijn ook op de tast goed te onderscheiden: het draaiwiel voor de lichtkleur heeft een (oranje) drukknop op de bovenzijde. Na een hoorbare klik schakelt de lamp in en vervolgens regel je de lichtsterkte door met de klok mee of juist tegen de klok in te draaien. Werkt prima in de praktijk, je kunt de lichtsterkte heel precies instellen. De knop voor de lichtkleur heeft geen eindstop, je kunt hem eindeloos ronddraaien. Dit wil overigens niet zeggen dat dit met de lichtkleur ook gebeurt; je draait tegen de klok in voor warm licht en met de klok mee voor koud wit licht. De CL28R onthoudt wel de laatst gebruikte lichtkleur, iets dat handig blijkt in de praktijk. Door de oranje knop een seconde in te drukken schakel je rood licht in of uit, via een korte klik schakel je door constant rood of knipper. Handig bij autopech of als markering van objecten. Overigens kun je vanuit rood direct het witte licht inschakelen op de bekende manier, maar andersom (rood inschakelen vanuit wit) is niet mogelijk. Het per ongeluk inschakelen van rood licht kun je voorkomen door de beugel over de knop heen te draaien. De tweede functie van de oranje button is het weergeven van de accustatus. Dit kan alleen vanuit stand-by en is helaas niet mogelijk bij een ingeschakelde lamp. Wel is het zo dat de accustatus bij iedere keer inschakelen kort weergegeven wordt; ook bij een bijna lege accu knippert de indicator om je te waarschuwen. Tijdens het ontladen (als powerbank) zie je doorlopend hoeveel power de accu nog heeft.

Ik vind dat de CL28R een hele gebruiksvriendelijke interface heeft. Je kunt het amper verkeerd doen! Tijdens de testperiode heb ik de lamp ingezet om een kapotte halogeenspot in de keuken te vervangen, ik kon de lichtkleur moeiteloos aanpassen aan de rest van de serie lampen. Dit bewijst de veelzijdigheid van de lamp!

CL28R draaiknoppen
draaiknoppen voor zowel output als lichtkleur: eenvoudiger kan niet!
CL28R gebruik tijdens laden
je kunt de CL28R ook op volle kracht blijven gebruiken tijdens het laden!
CL28R knipperlicht
voorkom schade dankzij het rode (knipper)licht

Dit vind ik goed aan de Fenix CL28R

De CL28R heeft meerdere sterke troeven aan boord die ik zo graag in veel meer lampen terug zou willen zien: Traploos instelbare lichtsterkte plus lichtkleur, krachtige powerbank en vele manieren om de lamp te bevestigen of neer te zetten. Ook een goed punt, bijvoorbeeld tijdens het klussen: je kunt de lamp tijdens het laden op de maximale output blijven gebruiken.

Dit kan beter of anders

Ik vind de rode optie te zwak. Prima als oriëntatielamp of bijvoorbeeld tijdens het vissen, maar als waarschuwingslicht zou ik graag een (extra) krachtige stand willen zien. Graag zou ik ook de optie zien om de accustatus tijdens het gebruik te kunnen checken, nu moet je hiervoor de lamp uit- en weer inschakelen.

Waar voor je geld?

Voor de CL28R betaal je ongeveer hetzelfde als een goede zaklamp uit de middenklasse. Echt goedkoop is hij dus niet; toch vind ik deze lamp zijn geld dubbel en dwars waard. Waarom? Dankzij zijn unieke eigenschappen zoals de instelbare kleurtoon en de ingebouwde krachtige powerbank. Ook kwalitatief zit hij goed in elkaar en je kunt de lamp eigenlijk op alle denkbare manieren bevestigen.

Mijn "rapport"

De kwaliteiten van de CL28R zijn in de voorgaande alinea’s al benoemd dus daar hoef ik niet nogmaals op in te gaan. Ik kan in mijn oordeel dus vrij kort zijn: de Fenix CL28R overtuigt en ik ben erg gecharmeerd van het product dankzij zijn robuuste bouw, trefzekere bediening en traploos aanpasbare lichtsterkte en lichtkleur.

Kan hij de ouderwetse bouwlamp doen vergeten? In veel gevallen wel, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de grootte van de reflector van een bouwlamp met halogeen in het voordeel kan zijn wanneer je grotere oppervlakken moet verlichten. Dit geldt dan in veel gevallen voor buitenshuis, binnen staat de CL28R in de meeste gevallen zijn mannetje. Ik heb de lamp in de afgelopen weken ingezet als kluslamp tijdens het verven, sfeerlamp en als vervanger van kapotte halogeenverlichting. En zo kun je nog meerdere toepassingsmogelijkheden bedenken: auto, boot, videolamp enzovoorts. Wat mij betreft aanbevolen!

Beamshots

De COB-led zorgt zoals verwacht voor een brede en bovendien egale lichtbundel. Dus geen hotspot of spill zoals je vaak bij zaklampen ziet; de bundel is ook op korte afstand al meters breed. De “truc” die Fenix gebruikt om de lichtkleur te regelen zie je al terug in de led: De oranje lijnen (die uit meerdere kleine leds bestaan) geven warm licht, daartussen zitten de leds met koud wit licht. Door de balans tussen de twee soorten te regelen creëer je de lichtkleur. Bij mijn exemplaar ontdekte ik wat “dode pixels" zowel bij de warme als de koude lampjes. Dit had echter geen invloed op de output of het lichtbeeld. Het bereik van de lichtkleur loopt van 2700 Kelvin (kleur van halogeenlamp) tot 6500 Kelvin (vaak bij zaklampen). Om hiervan een goed beeld te geven heb ik de lichtkleur vermeld bij de beamshots.

Voor de beamshots ben ik deze keer dicht bij huis gebleven omdat de lamp daar goed tot zijn recht komt. De eerste testlocatie is bij een garagebox. Dankzij de metalen constructie van en rond een garagedeur kun je de CL28R zo monteren dat de lamp van bovenaf de inrit in het licht zet; ik heb de lamp via de magnetische beugel aan een stalen bint gehangen. De medium stand is een schatting omdat deze niet voorgeprogrammeerd is in de traploze bediening. Zoals je ziet zijn de lage stand van 10 lumen en de rode optie meer geschikt voor binnenshuis.

Fenix CL28R low
CL28R med
CL28R cool white
CL28R rood

Testlocatie twee is een grote tuin met interessante objecten zoals bomen, een zwembad en lichte tegels. Een geschikte plek om zowel de lichtkracht en het bereik van de bundel en het effect van de instelbare lichtkleur te laten zien. Ook hier is de middelste stand een schatting in verband met de traploze schakelaar. De CL28R maakt indruk: er komt zo’n brede lichtstraal uit die je ook nog eens kunt transformeren van koud wit naar warm wit licht!

Fenix CL28R cool white
Fenix CL28R neutral white
Fenix CL28R warm white

Wit behang met bomen: voor mij een prachtige mogelijkheid om binnenshuis het effect van de aanpasbare lichtkleur te laten zien. Koud wit tijdens het klussen of warm wit als sfeerverlichting; met de CL28R kan het!

Fenix CL28R neutral white light
Fenix CL28R warm white light
Fenix CL28R warm white light

Ook de praktijkfoto’s van het lichtbeeld en de kleur geven aan hoe veelzijdig deze unieke lamp is. Tot een volgende keer!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.