Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix E35R | Expert Review door Koen van der Jagt

Maximale output uit een minimaal formaat is kenmerkend voor de huidige generatie EDC-lampen: een lampje dat in je handpalm past tikt tegenwoordig makkelijk 3000 lumen aan! Ook de nieuwe Fenix E35R valt in de categorie en heeft het in zich om een succesnummer te worden. Wat ik van het lampje vind lees je in deze review!

Inhoud

de E35R is een compacte allrounder

Eerste indrukken

Het doosje van de E35R omvat het hoognodige en staat dus niet bol van de accessoires. Maar wat je in eerste instantie nodig hebt zit erbij, al zullen sommige gebruikers een holster missen. Optioneel is er onder andere een praktische diffusor verkrijgbaar waarmee je de bundel spreidt en op deze manier een lees- of sfeerlamp van de E35R maakt.

de E35R inclusief toebehoren en met een hoge-capaciteit accu

Eerste indruk: veel compacter kan het niet voor een lamp die gevoed wordt door een 21700-accu! Ongetwijfeld zullen de ontwikkelingen niet stilstaan in de toekomst maar de E35R is echt verrassend klein van formaat. Het ontwerp is goed uitgebalanceerd met een rustig lijnenspel; de koperkleurige accenten geven de lamp een chique tintje. De opstaande randen rond de schakelaar en de rubberen afdekking van de usb-c laadpoort zorgen ervoor dat de E35R niet wegrolt wanneer hij plat ligt. De blikvanger van deze lamp is in mijn ogen de lens: het glas en de reflector hebben wat weg van een trechter wanneer je in de lens kijkt. Dankzij deze vormen ligt de SST-70-led wat dieper zodat de bundel wat verder reikt en daarbij ook een brede lichtstraal produceert. Via de stevige clip laat de lamp zich prima aan je kleding of uitrusting bevestigen. In de platte achterkant zit een sterke magneet verstopt wat handsfree werken mogelijk maakt. Ook staat de lamp lekker stevig zodat je hem als kaars kunt gebruiken. In de opstaande rand op de achterkant kun je de lanyard bevestigen. Binnenin de lamp vinden we een 21700-accu met een hoge capaciteit van 5000 mAh waarmee je een behoorlijke tijd vooruit kunt. Een stevige veer vangt de schokken op en zorgt dat de accu goed op zijn plek blijft. Je kunt ook bij de E35R zien dat Fenix al langer goede producten maakt: de overall-kwaliteit is ook bij dit lampje van hoog niveau!

de E35R is een chique verschijning
de lens van het lampje is een echte blikvanger

Wanneer en hoe

De E35R is breed inzetbaar, maar ook weer niet onbeperkt. Je kunt het lampje uitstekend gebruiken in en om het huis, meenemen op vakantie, een wandeltocht of een plekje geven in de auto. Tijdens het klussen kun je beide handen gebruiken wanneer je de lamp vastklikt op een magnetische ondergrond. De E35R is minder geschikt voor tactisch gebruik omdat je daarvoor een ander bedieningsconcept nodig hebt. Om als leeslamp of oriëntatielamp te gebruiken vind ik de laagste stand iets te fel, je kunt dit wel grotendeels oplossen door met de optionele diffuser die de lichtbundel verspreidt.

dankzij de magneet en diffusor staat de lees- of sfeerlamp ook stevig op een niet-vlakke ondergrond!

Bediening en comfort

De E35R heeft een geringe lengte en past bij mij tussen duim en wijsvinger. De forse 21700-accu draagt bij aan het feit dat de body iets dikker is dan bijvoorbeeld de PD35 V3.0, maar ik ervaar de dikte niet als hinderlijk. Het gewicht is gelijkmatig verdeeld waardoor het lampje prettig in de hand ligt. De clip zorgt voor verbeterde grip, want de structuur van de E35R is vrij glad te noemen. De sterke magneet is in veel gevallen praktisch maar kan soms ook lastig zijn omdat alles wat je verder bij je draagt (sleutels e.d.) eraan blijft plakken.

de E35R heeft een handzaam formaat
wees voorzichtig met de sterke magneet!

De laadpoort wordt goed afgesloten door een rubber cover, het proces werkt zoals je het verwacht. Door de hoge capaciteit van de accu duurt de sessie wel iets langer, dus handig om dit zoveel mogelijk overdag te doen.

Fenix is niet het merk dat zijn producten overlaadt met een karrevracht aan opties: de E35R heeft in totaal zes lichtstanden, dus het blijft lekker overzichtelijk. De bediening werkt via een en dezelfde schakelaar. Hoewel de opstaande randen bedoeld zijn om de switch goed te kunnen vinden blijkt de knop in de praktijk toch wat lastig te lokaliseren, vooral wanneer je in het pikdonker staat en alles op de tast moet gebeuren. In- en uitschakelen moet via lang indrukken, standen kiezen doe je door middel van kort klikken. De E35R heeft een gedeeltelijke memory-functie: hij schakelt in op de laatst gebruikte lichtstand behalve wanneer dit High of Turbo was. Deze bescherming is ingebouwd om de lamp te beschermen tegen oververhitting. De Turbo-stand is maar voor korte tijd bruikbaar omdat de E35R bijna niet meer vast te houden is na een enkele minuut. Goede koeling of koude omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je nog wat langer in de hoogste stand kunt schijnen. Overigens is de lamp beveiligd tegen oververhitting en zal bij een temperatuur van 60 graden Celsius vanzelf een stapje terug doen totdat hij weer op een veilige temperatuur is. De lamp heeft een direct oproepbare stand (“snelkoppeling”) en dat is de stroboscoop. Door de knop een kleine anderhalve seconde in te drukken schakelt de verdedigingsstand in, ongeacht in welke positie de lamp staat. Dat is minder snel dan bij tactische lampen, maar het kan je in een benarde situatie wel redden!

Hoe je de lamp elektronisch vergrendelt staat keurig gegraveerd boven de schakelaar. Toch ben ik persoonlijk niet zo'n fan van de dubbelklik maar draai liever de kop iets los van de body waarmee je een mechanische lockout creëert. Het accu niveau wordt goed weergegeven door middel van groen en rood: bij het inschakelen en continu wanneer je onder de 25% acculading komt.

de kleine schakelaar met ingebouwde accu indicatie is elektronisch te vergrendelen

De eenknopsbediening van de E35R is eenvoudig van opzet en werkt goed in de praktijk, al vind ik de schakelaar wat aan de kleine kant.

Dit vind ik goed

Bouwkwaliteit, bedieningsgemak en lichtkracht plus lichtbeeld zijn in mijn ogen de sterke punten van deze lamp.

Dit kan beter

Hoewel Fenix het doorgaans bij maximaal vijf lichtsterktes houdt, mag er van mij gerust eentje bij: een energiezuinige en praktische moonlight mode van 1 lumen. Ik vind de schakelaar te klein, wat mij betreft mag die een stuk forser zijn.

Waar voor je geld?

De E35R staat qua prijsstelling onder in het segment; het is geen koopje maar hij blijft heel ruim onder de honderd euro. In ruil daarvoor krijg je geen overdadig pakket maar wel een solide product wat direct gebruiksklaar is. Daarom vind ik de E35R zijn geld waard.

Mijn "rapport"

De E35R is een stijlvol lampje waaruit een enorme hoeveelheid licht komt. Toch kun je die enorme power maar kort inzetten omdat de lamp in de hoogste stand heel veel warmte ontwikkelt. In de andere standen houdt hij het lekker lang vol en heb je een lekker compacte lamp met een allround lichtprofiel in handen die bovendien eenvoudig te bedienen is. Het uithoudingsvermogen is goed, vooral in de lagere standen gaat de lamp lang mee. De magneet is erg sterk en vaak heel praktisch. Een lagere lichtstand staat nog op mijn verlanglijstje.

Qua lichtbeeld en lichtkracht kan hij tippen aan de grotere jongens al gebiedt de eerlijkheid wel te zeggen dat de 3100 lumen maar voor heel kort beschikbaar zijn. De beamshots hieronder tonen echter aan dat de E35R ook bij 1000 lumen een heel goed figuur slaat. De E35R is een fijn en krachtig stukje toevoeging aan je uitrusting!

Beamshots

De effecten van de speciaal ontworpen reflector en lens laten zich goed terug zien in het lichtbeeld: een grote hotspot met daaromheen een behoorlijke portie restlicht. Dit resulteert in een brede bundel met een verrassend bereik. De lichtkleur is koud wit zoals bij het gros van de Fenix zaklampen. Een testje op een witte ondergrond toonde bij mijn exemplaar gelukkig blauwe of groene zweem. Doorgaans heeft Fenix dit op orde.

Ik heb de E35R getest op een verlaten bospad op de Veluwe. De bomenrijen geven een mooi beeld van het bereik en de breedte van de bundel. Hieronder zie je de vijf lichtstanden van laag naar hoog.

Hieronder nog wat plaatjes met de E35R in de hand. De foto’s geven een goed beeld van de verrassend breedte van de bundel en ook van het goede bereik van de bundel.

Ik hoop dat de E35R na deze review geen geheimen meer heeft voor jullie. Graag tot een volgende keer!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.