Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fenix TK20R UE | Expert Review door Koen van der Jagt

Review Fenix TK20R UE: frisse looks en nieuw bedieningsconcept

In de klasse met lampen die rond 3000 lumen output hebben is er momenteel behoorlijk veel keus. Toch weet Fenix nog een lamp te lanceren die eigenschappen heeft die de anderen missen: een compleet nieuw bedieningsconcept plus aantrekkelijke looks. Ik stel jullie de TK20R UE voor in woord en beeld!

Inhoud

de Fenix TK20R UE combineert lichtkracht met stijl

Eerste indrukken

Het doosje ziet er vertrouwd uit en Fenix heeft het plastic interieur van de verpakking zo verbeterd dat er geen onderdelen meer uitvallen tijdens de unboxing. De inhoud is voldoende om direct te kunnen starten; wanneer je de lamp voor specifieke doeleinden gaat gebruiken kun je nog kiezen uit diverse accessoires waaronder een afstandsbediening en een montagebeugel. Ook een holster en een laadkabel is inclusief, voor de laadstekker moet je zelf zorgen.

geen verrassingen bij de unboxing, je bent direct startklaar

Wat kleuren al niet doen! Het zorgt er in ieder geval voor dat je, net als ik, moeite zult hebben met kiezen. Waar je het normaliter moet doen met "saai" zwart heb je nu maar liefst vier opties tot je beschikking! Ik heb gekozen voor desert tan, de enige variant met camouflage print. Tijdens de testperiode viel mij op hoe vaak deze kleur matcht met zijn omgeving en zelfs de clip is in de goede kleur meegespoten.

de lamp matcht heel goed bij herfstkleuren

Wat looks en feels betreft past de TK20R UE uitstekend tussen de rest van de familie. De lamp voelt lekker degelijk en solide aan en is ietsje zwaarder dan je zou verwachten. Alle onderdelen sluiten goed op elkaar aan en ook qua afwerking haalt de TK20R UE een heel hoog niveau. Dankzij de inkepingen op de kop blijft de lamp goed op zijn plaats wanneer je hem neerlegt. Op de lampkop zit een "strike bezel": deze ring met een soort kantelen zorgt ervoor dat je jezelf met TK20R UE ook fysiek kunt verdedigen tegen kwaadwillenden. In de lampkop zien van een Luminus SFT70 LED die voor een uitgebalanceerde mix van lichtkracht en bereik zorgt. Onderaan de lampkop zit een ring die je gemakkelijk over het hoofd zou zien als er geen usb-icoontje met pijlen boven stond. Eronder zit de usb-c-laadpoort verstopt. Een goede oplossing die meer bescherming biedt dan een rubber dop. Op de achterzijde springt de nieuwe schakelaar direct in het oog. Deze mode-schakelaar zit ingebouwd in een inkeping in rand en is daardoor niet te verwarren met de hoofdschakelaar. De mode-schakelaar is van kunststof en hoewel hij solide aanvoelt zal de tijd moeten bewijzen of hij het zware werk aankan. Binnenin zien we twee straffe veren die de schokken voor de 21700-accu met een capaciteit van 5000maH opvangen. Het valt op hoe soepel je de eindkap van de lamp er weer opschroeft, wel is het aan te raden de schroefdraden enkele keren per jaar wat in te vetten. Ook een zaklamp heeft onderhoud nodig!

De TK20R UE heeft uitstekende eerste indrukken op mij achtergelaten: ik kan geen tekortkomingen vinden op het gebied van bouwkwaliteit en afwerking.

ook de stevige clip is in de kleur meegespoten!
ook binnenshuis misstaat de TK20R UE niet!
de Luminus SFT70 LED zit netjes in het midden van de gladde reflector
dit icoontje geeft aan dat de laadpoort verstopt zit in de lampkop

Wanneer en hoe

De TK-serie is ontworpen voor tactische inzet: betrouwbaar en doelgericht. Deze lamp moet in een penibele situatie direct doen wat er van hem gevraagd wordt. De doelgroep is dus voornamelijk wetshandhavers en beveiligingspersoneel. Ook de (optionele) accessoirelijn sluit hierop aan. Wat overigens niet wil zeggen dat je de TK20R UE niet in het rond huis kunt gebruiken. Ook daar kun je veel plezier aan de lamp beleven, maar zijn er ook compactere en wat handzamere lampen beschikbaar.

een betrouwbare lamp die zijn mannetje staat in onverwachte situaties
je kunt snel schakelen tussen verschillende voorkeurstanden

Bediening en comfort

Iedere gebruiker die eerder een Fenix geprobeerd heeft zal het herkennen: producten van dit merk kenmerken zich door de no-nonsense bediening.

Fenix heeft de laadpoort “verstopt” in de lampkop, wat ik een goede vondst vind. De bescherming is op deze manier optimaal en je hebt niet het risico van een rubber afdekking die per ongeluk loskomt. Een minder goede oplossing vind ik het feit dat de statuslamp voor de laad- en accustatus ook onder de ring zit. Dit lampje licht kortstondig op wanneer je de TK20R UE inschakelt en geeft door middel van groen of rood de batterijsterkte aan. Wanneer je wilt zien hoeveel stroom er nog in je accu zit moet je dus eerst de ring losdraaien. Raadzaam dus om te zorgen dat je altijd met een volle accu op pad gaat om verrassingen te voorkomen. Het laden van een lege 21700-accu duurt zo’n 3,5 uur, dus ik doe dit zo veel mogelijk overdag.

de usb-c laadpoort wordt op deze manier uitstekend beschermd tegen stof en water
maar waarom zit het statuslampje van de accu ook hieronder verstopt?

De TK20R UE heeft een wat grotere lampkop waardoor hij ook prettig vasthoudt en niet makkelijk uit je hand glijdt. Ook qua gewicht is het allemaal goed te doen, de lamp laat zich goed meenemen in de jaszak of aan de riem in het bijgeleverde holster.

iets groter, maar een prima “meeneemformaat”
het holster kan aan je riem maar ook met een lusje opgehangen worden

Fenix lanceert met de TK20R UE een volledig nieuw bedieningsconcept. Naast de powerbutton op de achterkant zit een mode-schakelaar die je niet indrukt, maar in de juiste positie schuift. Je hebt drie mogelijkheden: Geheel links is de lamp volledig vergrendeld; in het midden staat hij in duty-mode en rechts in de tactical-mode. De lockout-mode spreekt voor zich lijkt me, dan doet de lamp niets. In de duty-mode heb je de beschikking over vier lichtstanden. Bij het inschakelen start de lamp in de laatste gebruikte stand. Je kunt zowel half indrukken voor momentary-on als doorklikken en de stand vastzetten. Schakelen tussen de sterktes kan alleen wanneer de schakelaar vast staat. Door middel van tikken / kortstondig half indrukken kies je de gewenste lichtstand. Ik vind het wel jammer dat de duty-mode geen stroboscoop heeft, het lijkt erop dat Fenix hiervoor geen oplossing kon vinden met dit bedieningsconcept. De tactical mode heeft slechts twee standen: turbo en stroboscoop. Ook hier kun je zowel half indrukken of de schakelaar vastzetten. Ook in tactical-mode schakelt TK20R UE in op de laatst gebruikte stand. Je schakelt tussen de standen door op de schakelaar te tikken wanneer die in vaste positie staat.

via de schuif / modusschakelaar heb je alle opties goed onder controle

In de praktijk bevalt mij dit concept uitstekend. Je hebt eigenlijk twee schakelaars op deze manier en kunt ook met de keuzeschakelaar voor de modi de lamp razendsnel op de juiste stand inschakelen, bijvoorbeeld van laag naar stroboscoop, van turbo naar laag of van uitgeschakeld naar turbo of stroboscoop.

Accu's van het type 21700 hebben een goede capaciteit en geven ook een hoog vermogen af. Hierdoor kan een betrekkelijk kleine lamp tegenwoordig heel veel licht geven. Vooral de turbostand maakt indruk; wat een lichtkracht! Zelf gebruik ik vaak de medium stand omdat je die veel langere tijd achter elkaar kunt gebruiken. Toch heeft de TK20R UE ook in de hoogste stand een minutenlange en stabiele output. In de lage stand kun je minimaal zeker anderhalve dag vooruit met een volle accu. Voorbeelden van het lichtbeeld vind je in het laatste gedeelte van deze review!

De TK20R UE heeft een in mijn ogen heel interessant bedieningsconcept wat in het bijzonder de tactische gebruiker zal aanspreken. Je kunt de lamp heel eenvoudig zo instellen dat je in een stressvolle situatie direct de juiste stand kunt inschakelen. De batterij indicator zit helaas te ver verstopt, al geeft de lamp ook via knippersignalen aan wanneer de accu bijna leeg is.

Dit vind ik goed aan de Fenix TK20R UE

Ik kan het eigenlijk heel kort zeggen: Afwerking, uitstraling, lichtkracht en de trefzekere bediening.

Dit kan beter of anders

Het lampje voor de batterijspanning zit verstopt onder de beschermende ring; deze oplossing kan ik niet vatten en blijkt in de praktijk verre van praktisch. Ook kun je in het donker lastig bepalen in welke modus de lamp staat. Wellicht dat een lichtgevende schakelaar of een optische weergave door middel van kleuren leds een goede oplossing is hiervoor. De stroboscoop is naar mijn mening niet altijd snel genoeg beschikbaar, eigenlijk zou je deze verdedigingsstand vanuit elke lichtstand direct op moeten kunnen roepen.

Waar voor je geld?

Om eerlijk te zijn vind ik de TK20R UE best prijzig. Toch wijkt de prijs nauwelijks af van vergelijkbare opties die ook een ingebouwd laadcircuit hebben. Zeker ook dankzij de vier beschikbare toffe kleurstellingen gaat deze lamp zeker zijn weg vinden naar liefhebbers voor wie de prijs geen grote belemmering zal zijn. Bovendien koop je een solide product waar je jaren plezier aan gaat beleven.

Mijn "rapport"

De TK-serie van Fenix blijkt al jaren een succes en dat is niet zomaar. De combinatie van bouwkwaliteit, lichtkracht en eenvoudige interface zijn ook de sterke punten van de TK20R UE. De nieuwe modusschakelaar bevalt uitstekend, al had ik graag stroboscoop vanuit alle standen direct oproepbaar gezien. Lichtkracht en lichtbeeld bevallen mij uitstekend: een forse en strakke bundel met een prima bereik. Het lampje voor de accustatus zit op een vreemde plek; ik moet hier nog wel vermelden dat de usb-c laadpoort ook zonder de beschermende ring volledig waterproof is waardoor je eventueel de ring losgedraaid kunt houden om op deze manier zicht houden op het statuslampje. Niet in de laatste plaats geven de looks nog wat extra's aan de lamp: ik vind het een plaatje!

Beamshots

Het lichtbeeld is voor mij niet echt verrassend; ik zag een dergelijke bundel eerder al bij andere leden van de TK-serie. De bundel heeft een flinke hotspot met een hoge intensiteit en daaromheen een grote ring met behoorlijk krachtig restlicht, de spill. Hiermee kun je objecten op korte afstand heel fel verlichten (bijvoorbeeld tijdens controles) plus behoorlijk ver schijnen. De spill zorgt ervoor dat je ook in breedte nog voldoende in het licht zet. Ik heb de lamp getest in de Belgische Ardennen waar het goed donker kan zijn; je ziet op de beamshots mooi het effect van de bundel. Er zijn geen rare afwijkingen in het lichtbeeld zoals vlekken of dubbele randen; de tint is koud wit. Hieronder de vier lichtstanden; je ziet dat de laagste lichtstand al behoorlijk wat licht geeft.

Hieronder een foto met lamp in de hand en camera iets verder weg geplaatst zodat je een goed beeld krijgt van het oppervlak dat de TK20R UE in het licht zet.

Hieronder nog wat foto’s met de TK20R UE in actie op een volledig donkere weg die in het bos ligt. Je ziet hier ook weer mooi hoe bruikbaar het lichtbeeld is in dit soort situaties: breed en fel in het midden maar ook in de bermen ontgaat je niets!

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.