Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Nitecore EDC27 | Expert Review door Koen van der Jagt

Met de nieuwe EDC27 toont Nitecore opnieuw dat ze verrassend uit de hoek kunnen komen met een gewaagd ontwerp. Inmiddels blijkt deze krachtige EDC-lamp een schot in de roos gezien de wereldwijde verkopen en de diverse prijzen die het product inmiddels heeft binnengehaald. Wat is er zo bijzonder aan de EDC27 en hoe bevalt hij in de praktijk? Ik geef je antwoord op deze vragen in deze review!

Inhoud

bedoeld om (bijna) altijd bij je te dragen: de Nitecore EDC27

Mijn eerste indrukken:

De EDC27 zit verpakt in een fris ogend kartonnen doosje dat je niet te enthousiast moet openmaken omdat de kartonnen lipjes vrij gemakkelijk scheuren. De inhoud is niet overdadig maar voldoende. Een holster ontbreekt helaas; die had er wel bij mogen zitten. Hetzelfde geldt voor een laadstekker, geheel in hedendaagse trend vind je alleen een kabel in de verpakking.

de EDC27 wordt geleverd in een fraai doosje

De EDC27 is een absolute blikvanger; ik ben een dergelijk ontwerp nog niet eerder tegengekomen. Het “platte” ontwerp springt duidelijk uit de toon tussen de veelal ronde modellen. Toch zie je er wel wat familietrekjes in terug van onder andere de TINI2. Smaken verschillen, maar ik moet erg wennen aan dit model en persoonlijk vind ik de “ouderwetse” lamp met ronde vormen er beter uitzien. Wanneer je inzoomt op de lamp, ontdek je steeds meer opvallende details. De lamp bestaat eigenlijk uit 2 helften die op elkaar geschroefd zijn. Op de scheidingslijn zit een rand met twee "eilandjes" met een grove structuur. Dit zorgt ervoor dat je prima grip houdt op de lamp. Het OLED-scherm is een van de opvallendste details, eerder zagen we dit idee onder ander al bij de Tiny Monster-serie. Het scherm ligt wat hoger en draagt mede aan bij dat de EDC27 niet snel uit je handen glipt. De lange clip bedekt zo'n twee derde van de achterzijde en zorgt voor betere grip en een stevige bevestiging in of aan je uitrusting. Naast de clip staat wat informatie over batterijcapaciteit en (ont)laadstroom; ik let er bij het laden op dat de gebruikte lader niet teveel afwijkt van de voorgeschreven ampères. De matzwarte finish voorkomt dat je vingerafdrukken ziet zodat de lamp er netjes uit blijft zien.. het oog wil ook wat! Net zoals de TINI2 heeft de EDC27 een dubbele led met daarvoor een plastic lensje dat minder krasbestendig is dan glas. Op de achterkant zit een dubbele schakelaar waarvan eentje verzonken ligt terwijl de ander duidelijk uitsteekt. De grove structuur van de knoppen moet zorgen voor een trefzekere bediening. Ondanks de zichtbare torx-schroeven is het niet de bedoeling de lamp te openen omdat dit ten koste gaat van de IP54-bescherming en de ingebouwde accu niet te vervangen is.

De EDC27 heeft een eigenzinnig ontwerp maar de constructie voelt degelijk aan. Wel zag ik na enkele weken wat lichte gebruikerssporen op de anodisering die daar wat gevoelig op lijkt te zijn.

blikvanger met een eigenwijs uiterlijk en matzwarte finish
forse clip en informatie over de laadstroom van de ingebouwde accu
de scheidslijn tussen de twee helften voegt ook extra grip toe
de twee Luminous SST40-leds geven de EDC27 heel veel power
het ontwerp kent veel afwisselingen in vorm en structuur

Wanneer en hoe:

De EDC27 is ontworpen om een zo groot mogelijk vlak te bestrijken tijdens dagelijks gebruik. In veel gevallen is de lamp niet te dik om bij je te dragen en het model heeft zowel voor binnen als buiten geschikte lichtstanden. Je hebt met deze Nitecore feitelijk een middelgrote lamp op zak in afgeslankt formaat. Toch kan hij ook weer niet alles: Grote afstanden halen doet de EDC27 niet en ook ontbreekt een echt lage lichtstand. Zo blijven er ook bij deze EDC-lamp wensen over, al kun je er in heel veel gevallen mee uit de voeten, ook wanneer je in bedreigende situatie belandt, dankzij de direct oproepbare stroboscoop-functie.

Hoe bevalt de Nitecore EDC27 qua bediening en comfort:

Een ding is zeker: dit is de grootste “EDC” die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad en eigenlijk valt deze lamp buiten deze klasse van lampjes die je aan je sleutelbos of bijvoorbeeld in het muntzakje van je broek kunt dragen. Aan de andere kant is de EDC27 wel een uitzondering in zijn lengteklasse die zijn concurrenten achter zich laat als het om draagcomfort gaat. Het model ligt prettig in de hand en de clip en afwisselende vormen en structuren zorgen voor goede grip. De lus van het polskoord is aan te passen en voorkomt onverhoeds verlies.

het verstelbare polskoord voorkomt dat je de lamp verliest

Het schermpje wordt door Nitecore al jaren vrijwel ongewijzigd toegepast op meerdere modellen en ook op de EDC27 voegt het absoluut meerwaarde toe. Alle relevante info wordt weergegeven zoals batterijspanning, runtime en level. Ook handig tijdens het laden, je ziet in een oogopslag of de accu weer op de maximale 4.2 volt is. Dit wordt zowel getalsmatig als met een statusbalk weergegeven.

de laadpoort zit naast de schakelaars en wordt beschermd door een rubber dop
het OLED-scherm geeft heel veel relevante informatie

De EDC27 heeft een hoofdschakelaar en een directe standenschakelaar. Beide schakelaars kunnen zowel half als geheel ingedrukt worden met als verschil dat je de hoofdschakelaar "vast" kunt zetten. In de praktijk blijkt dit een prima oplossing om alle functies goed onder controle te kunnen houden. De hoofdschakelaar is voor de basisfuncties: aan/uit plus de vier standaard lichtstanden. Via volledig indrukken schakel je de laatst gebruikte stand in, daarna ga je via half indrukken door de vier lichtstanden. Ik moest hier aanvankelijk wel even aan wennen omdat je geneigd bent via de standenschakelaar (de mode-knop) de lichtsterkte te kiezen. Alles via dezelfde schakelaar dus! Ook het half of geheel doordrukken vraagt wat gewenning, maar het werkt gewoon goed. Vanuit stand-by heeft de knop nog twee functies: Half indrukken en vasthouden voor direct-ultralow (momentary) en kort half indrukken om het display te activeren.

De directe standenschakelaar ligt meer verzonken maar is ook trefzeker te bedienen. Met deze knop activeer je de krachtige functies van de lamp: turbo en stroboscoop. Half indrukken voor turbo, volledig indrukken voor strobe. Deze standen kun je niet vastzetten en schakelen uit zodra je de knop loslaat. Beide standen kun je zowel vanuit stand-by als bij een ingeschakelde lamp gebruiken. Om de behuizing en de accu te beschermen heeft Nitecore een limiet op de turbostand ingebouwd. Op het display verschijnt dan een statusbalk die vrij rap afloopt; na een kleine vijftien seconden zal de lamp weer afbouwen en terug gaan naar de hoge stand van 1000 lumen of een lagere stand. Je kunt de turbo hierna direct weer gebruiken op dezelfde manier zolang de temperatuur van de behuizing het toelaat. Bij oververhitting doet de lamp een stapje terug in lichtkracht tot hij weer op een veilige temperatuur is. De lange behuizing van de EDC27 zorgt voor een goede warmteafvoer en je merkt dat hij veel langer op hoge lichtstanden kan opereren dan compacte lampjes. Een andere bijzondere optie is de ingebouwde nabijheidssensor die ik tot nu toe alleen op grote lampen ben tegengekomen. Wanneer de lamp in standje High of Turbo staat zal hij automatisch dimmen wanneer je te dicht op een object komt. Goede optie die voorkomt dat je jezelf verblindt of per ongeluk een gat in je kleding brandt. Ik spreek inmiddels uit ervaring… Ondanks de goede bescherming tegen per ongeluk inschakelen (dit risico is het hoogst met een zijschakelaar) heeft de EDC27 ook een ingebouwde dubbele lockout. Bij lock-out 1 (het display geeft dit aan) is de hoofdschakelaar vergrendeld en bij lock-out 2 zet je beide schakelaars op non-actief. Ik vind dat Nitecore hier goed over nagedacht heeft en een mooie oplossing heeft gevonden. Je kunt op deze manier de schakelaar die het meest uitsteekt vergrendelen en dan toch nog turbo en stroboscoop gebruiken. Je schakelt de lock-out als volgt in: druk wanneer ingeschakeld de hoofdschakelaar volledig in en houd deze vast totdat je op het display het slotje met een 1 of later met een 2 ziet. Wanneer je loslaat is de EDC27 half of geheel vergrendeld. Ontgrendelen werkt op vrijwel dezelfde wijze met als verschil dat je tweemaal kort achter elkaar moet klikken en vervolgens vasthouden.

De EDC27 ligt fijn in de hand en het is Nitecore gelukt de bediening prettig en overzichtelijk te maken. Ook heb je direct toegang tot zowel de hoogste, laagste en de paniekstand. Een EDC-lamp met bediening op de achterkant is in mijn ogen ideaal omdat het risico van per ongeluk inschakelen met een zijschakelaar veel groter is. Bovendien heeft de EDC27 een doordachte lock-out als extra beveiliging.

Dit vind ik goed aan de Nitecore EDC27:

De grootse prestaties van dit lampje zijn een heel sterk punt. Ook de bediening verdient een compliment en ik wil hierbij ook de goede lock-out functies noemen. Het zal je waarschijnlijk niet vaak overkomen dat de EDC27 per ongeluk inschakelt in je broekzak en als dat al gebeurt heeft de lamp ook nog eens ingebouwde “nearby-beveiliging”.

Dit kan beter of anders:

Ik noem het wel vaker in mijn reviews maar ik ben er sterk van overtuigd dat een EDC-lamp een moonlight-stand moet hebben. Helaas ontbreekt deze op de Nitecore, de lamp start op 15 lumen en dat is behoorlijk fel en verstorend voor je reisgenoot in een donkere tent. Ook zou ik graag de plastic lens vervangen zien door een glaasje; dat is minder krasgevoelig voor een lamp die je vaak in je zak gaat dragen.

Waar voor je geld?

De Nitecore EDC27 kost op moment van schrijven nog net geen honderd euro. Dat is best een fiks bedrag voor een EDC-lamp en ik kan begrijpen dat je even over de aanschaf na moet denken. Toch is het feitelijk een middenklasser die dankzij zijn ranke vorm makkelijker mee te nemen is dan zijn concurrenten. Bovendien heeft hij een behoorlijk pakket aan mogelijkheden aan boord. Wanneer je het zo bekijkt is de prijs weer niet zo heel buitenproportioneel.

Mijn “rapport”

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat ik vind dat de EDC27 een goed rapportcijfer verdient. Hij levert buitengewone prestaties in verhouding tot zijn formaat en dan heb ik het zowel over output, bereik als uithoudingsvermogen. Deze zaken plus de goede interface en het informatieve scherm maken deze lamp een interessante optie voor wie een krachtige lamp zoekt voor in en om het huis. De turbo is slechts kort beschikbaar maar de hoge stand houdt het wel langer vol, ook dankzij de goede warmteafvoer van de body. De snel oproepbare stroboscoop-functie zorgt voor een extra stukje beveiliging in een donker bos of steegje. Het ontbreken van een echt lage stand is wel een minpuntje, 15 lumen geeft meer licht dan je zou denken in een donkere tent of als orientatielamp in huis. Ook moet je bedenken dat de turbo-stand niet geschikt is voor langer gebruik, daar heb je simpelweg een grotere behuizing en krachtiger accu voor nodig.

En dan nog dit:

Je kunt dit type lampen, de zogenaamde EDC’s, fraai pimpen met een paracord lanyard. Praktisch én fraai!

Last, but not least: de beamshots:

Tijd om te laten zien wat de EDC27 in de praktijk kan! De lamp heeft een grote hotspot met daaromheen een krachtige en gelijkmatige spill (restlicht). Wanneer ik zo’n profiel tijdens de eerste kennismaking zie, weet ik al grotendeels wat ik in het donker kan verwachten: Een brede lichtbundel met behoorlijk wat bereik. Wat wel opvalt is dat het profiel, wanneer je bijvoorbeeld op het plafond schijnt, niet helemaal rond is zoals bij de meeste lampen. Dit zie je ook buiten terug maar ik heb het niet als hinderlijk ervaren. De lichtkleur is koudwit en zonder blauwe of groene zweem. Afwijkingen in tint komen gelukkig steeds minder voor bij de huidige generatie lampen.

Ik vond het toepasselijk om een EDC in een (grote) tuin te testen. Je kunt hier al direct zien dat je een groot oppervlak in het licht kunt zetten met een relatief kleine lamp. We beginnen met de vijf lichtsterktes; de ultralow is hier nauwelijks zichtbaar op de foto maar geeft binnenshuis nog behoorlijk veel licht.

Hieronder een beeld met de EDC27 in de hand in dezelfde tuin. Op deze foto zie je dat het lichtprofiel op de rand wat afwijkingen heeft qua vorm. Ook zie je dat (vochtig) gras een behoorlijke reflecterende werking heeft bij een lamp met een brede lichtbundel (flood).

Ik heb de lamp ook nog in de Ardennen getest. De vaak volledig donkere omgeving in combinatie met de hoge (naald)bomen laten uitstekend zien wat de EDC27 in zijn mars heeft.

Ook op een donkere weg heb je veel overzicht met de EDC27. Dankzij de brede bundel ontgaat je weinig en het bereik is verrassend goed voor een lampje met relatief ondiepe reflectors.

Koen van der Jagt

Sinds hij kon lopen had Koen van der Jagt al interesse in lampen, draadjes en batterijen. Als kind was hij vaak bezig met knijpkatten, fietslampjes en elektrodozen. De krypton- en halogeenlampjes zijn de laatste jaren vervangen door leds. Enkele jaren geleden ontdekte hij het “professionele” spul. Zijn eerste merken waren Led Lenser en Fenix. Ook fotografie is één van zijn hobby’s. Naast natuur en meteorologie vindt Koen het erg leuk om aan de hand van foto’s te laten zien wat een lamp kan en hoe het lichtbeeld er ’s nachts uit ziet. De reviews die Koen schrijft, zijn vaak te lezen op forums als candlepowerforums.com en taschenlampen-forum.de. Koen heeft inmiddels lampen in vrijwel iedere klasse: van klein en handzaam tot ware lichtkanonnen.