Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Welke soort batterij is voor jouw zaklamp het beste?

Wil je een zaklamp aanschaffen en weet je nog niet welke? Dan bevelen wij aan om eerst te kijken naar het type batterij. Als je de batterij kiest die het beste aansluit bij jouw gebruik zal je meer plezier hebben van je zaklamp.

21700 accu's (oplaadbaar)

21700 accu's zijn ideaal voor wanneer je je zaklamp veel gebruikt. Deze accu's zijn namelijk oplaadbaar. Een verschil tussen 18650- en 21700 accu's is het formaat, de 21700 is namelijk iets groter. Daarnaast heeft de 21700 accu meer power en een langere brandduur. Een 21700 accu is echter niet altijd een vervanger voor een 18650 accu. Gebruik de 21700 accu daarom alleen voor zaklampen waarvoor deze geschikt is. 

Belangrijk om te weten is dat 21700 accu's beschermd en onbeschermd verkrijgbaar zijn. De bescherming zorgt ervoor dat de accu niet overladen kan worden en dat deze niet oververhit raakt. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor een beschermde 21700 accu. Dit type accu kun je het best regelmatig gebruiken en opladen.


CR123A batterijen (niet oplaadbaar)

CR123A batterijen behouden hun lading zeer lang. Zelfs na 10 jaar zijn ze nog voor 90% vol (mits niet gebruikt natuurlijk). Daarnaast lekken ze nooit, wat in een kostbare zaklamp natuurlijk een groot voordeel is. Daarnaast presteren ze erg goed in zeer koude omstandigheden. Het nadeel van CR123A batterijen is dat ze duurder zijn dan alkaline batterijen. Ook zijn ze niet overal verkrijgbaar. Wij bieden ze relatief voordelig aan maar moet je ze onverhoopt in een fotozaak aanschaffen dan betaal je de hoofdprijs. Een setje op voorraad houden kan dus geen kwaad.


16340 accu's (oplaadbaar)

De CR123A batterijen zijn ook verkrijgbaar in oplaadbare uitvoering. Deze staan bekend als RCR123A en 16340. Deze accu's maken veelal gebruik van Lithium Ion-technologie om op te laden. Ze gaan minder lang mee dan gewone CR123A's, maar zijn enorm vaak op te laden.

Het geleverde voltage van 16340 accu's ligt hoger dan de reguliere CR123A batterijen. Hierdoor haal je met sommige zaklampen een hogere lichtopbrengst. Kijk wel altijd goed in de gebruiksaanwijzing of de zaklamp ook daadwerkelijk te gebruiken is met een 16340 accu. Niet elke zaklamp kan deze hogere spanning aan, waardoor hij kan beschadigen.


18650 Lithium-Ion accu's (oplaadbaar)

18650 lithium-ion accu's zijn zeer geschikt voor mensen die hun zaklamp intensief gebruiken. Ze hebben een hoge capaciteit en kunnen zwaar belast worden, waardoor ze maximale prestaties bieden als het om brandduur en lichtsterkte gaat.

Belangrijk is dat wanneer de batterijen leeg zijn, ze direct weer opgeladen dienen te worden en dat ze minimaal 1 keer per jaar opgeladen moeten worden. Lithium ion accu's hebben enigszins last van zelfontlading. Als ze niet gebruikt worden, lopen ze dus langzaam leeg. Dat maakt ze minder geschikt voor mensen die hun zaklamp sporadisch gebruiken. Veel zaklampen die geschikt zijn voor 18650 accu's kunnen ook met CR123A batterijen gebruikt worden. In dat geval vervangen 2 CR123A batterijen 1 18650 accu. Dit kan echter niet altijd door de hogere spanning van een setje van 2 CR123A batterijen.


AA (penlite) Alkaline batterijen (niet oplaadbaar)

De Alkaline AA-batterijen zijn de meest gangbare batterijen. Ze behouden hun lading ongeveer 4 jaar, wat redelijk is. Bovendien zijn ze op veel plaatsen vrij voordelig verkrijgbaar. Een nadeel is dat ze eigenlijk niet gemaakt zijn voor de hoge stroomsterktes die moderne zaklampen kunnen vragen, waardoor ze vroegtijdig leeg zijn bij gebruik op de hoogste stand van de zaklamp. Ook willen ze wel eens gaan lekken, wat vaak tot schade leidt.


AA (penlite) Lithium batterijen (niet oplaadbaar)

Lithium AA-batterijen zijn duurder dan alkaline AA-batterijen maar zijn gemaakt om hoge stroomsterktes te kunnen leveren. Bij hoge belasting gaan ze daardoor aanzienlijk langer mee dan de Alkaline variant.

Vrijwel alle led-zaklampen die geschikt zijn voor Alkaline batterijen kunnen ook met Lithium penlite batterijen gebruikt worden. Bij zaklampen met een gloeilampje is dat echter niet altijd zo. Deze zaklampen kunnen namelijk doorbranden wanneer je ze met lithium batterijen gebruikt.

AA-lithium-batterijen zijn niet overal verkrijgbaar. Zijn ze onverhoopt leeg? Dan kun je in veel gevallen Alkalinebatterijen gebruiken.


AA (penlite) NiMH accu's (oplaadbaar)

AA-NiMh-accu's zijn de bekende oplaadbare penlites. Ze zijn zeer geschikt voor gebruik in krachtige zaklampen en bovendien lopen ze nauwelijks leeg. Bovendien gaan ze niet lekken, wat ook een groot voordeel is.

De NiMh penlite accu's zijn er in twee varianten: een variant met een hoge capaciteit maar ook een hoge zelfontlading. Deze batterijen hebben meestal een capaciteit van zo'n 2500 mAh maar verliezen als ze niet gebruikt worden toch zo'n 700 mAh per maand. Ze zijn erg geschikt voor intensief gebruik maar minder voor incidenteel gebruik.

De tweede variant heeft een wat lagere capaciteit (rond 2100 mAh) maar een aanzienlijk lagere zelfontlading. Dit is een groot voordeel wanneer je de zaklamp langere tijd niet gebruikt.


14500 Lithium-Ion accu's (oplaadbaar)

14500 accu's hebben hetzelfde formaat als penlite, ofwel AA-batterijen. In tegenstelling tot Alkaline of NiMH maken deze accu's gebruik van Lithium Ion-technologie. Hierdoor kunnen 14500 accu's een hogere output leveren dan eerder genoemde varianten. Erg handig voor zaklampen die veel van hun accu vragen.

Een nadeel van 14500 accu's is dat niet elke zaklamp en lader overweg kan met dit type accu. Let hier dus goed op voor aanschaf!


AAA (mini penlite) batterijen (niet oplaadbaar)

AAA-batterijen zijn een slag kleiner dan AA-batterijen en worden daarom hoofdzakelijk in sleutelhangerlampjes gebruikt. De capaciteit is ongeveer een derde van een AA-batterij.

AAA-batterijen zijn net als AA-batterijen verkrijgbaar in Alkaline, NiMH en lithium varianten. Deze hebben dezelfde voor- en nadelen als de AA-uitvoering.


D-cell batterijen (niet oplaadbaar)

D-cell batterijen, ook wel D batterijen genoemd, zijn dikke en zware batterijen. Misschien ken je ze wel van de grote staaflampen van Maglite. Ze zijn verkrijgbaar in Alkaline en NiMH. Let wel: veel fabrikanten van D-cell NiMH batterijen maken gebruik van een AA NiMH met een dikke huls eromheen, waardoor deze een lage capaciteit bieden (ca. 2500 mAh i.p.v. zo'n 9000 tot 10000 mAh). De brandduur van de lamp zal dan erg tegenvallen.


Meest geschikte batterijtype per gebruik

GebruikAanbevolen batterijen
Slechts enkele keren per jaarCR123A, AA lithium
Ca. 1 uur per maandAA (Alkaline / NiMh), 18650 / 2e keus: CR123A, AA lithium (i.v.m. kosten 2e keus)
Intensief, 1 uur per week of meer21700, 18650, AA NiMh (variant met hoge capaciteit), D NiMh / 2e keus: RCR123A (ook wel 16340 genoemd), AA Alkaline