Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Get smarter Informatie Welke soort batterij is voor jouw zaklamp het beste?

Informatie

Welke soort batterij is voor jouw zaklamp het beste?

Wil je een zaklamp aanschaffen en weet je nog niet welke? Dan bevelen wij aan om eerst te kijken naar het type batterij. Als je de batterij kiest die het beste aansluit bij jouw gebruik zal je meer plezier hebben van je zaklamp.

Gebruik Aanbevolen batterijen
Slechts enkele keren per jaar

CR123A, AA lithium

2e keus: AA alkaline, AA NiMh (variant met lage zelfontlading), eventueel AAA

Ca. 1 uur per maand

AA (alkaline / NiMh), 18650

2e keus: CR123A, AA lithium (i.v.m. kosten 2e keus)

Intensief, 1 uur per week of meer

18650, AA NiMh (variant met hoge capaciteit), D NiMh

2e keus: RCR123A (ook wel 16340 genoemd), AA alkaline

Soorten batterijen en accu's

CR123A batterijen (niet oplaadbaar)

CR123A batterijen behouden hun lading zeer lang. Zelfs na 10 jaar zijn ze nog voor 90% vol (mits niet gebruikt natuurlijk). Daarnaast lekken ze nooit, wat in een kostbare zaklamp natuurlijk een groot voordeel is. Daarnaast presteren ze erg goed in zeer koude omstandigheden. Het nadeel van CR123A batterijen is dat ze duurder zijn dan alkaline batterijen. Ook zijn ze niet overal verkrijgbaar. Wij bieden ze relatief voordelig aan maar moet je ze onverhoopt in een fotozaak aanschaffen dan betaal je de hoofdprijs. Een setje op voorraad houden kan dus geen kwaad.

Ga naar alle CR123A batterijen

16340 accu's (oplaadbaar)

De CR123A batterijen zijn ook verkrijgbaar in oplaadbare uitvoering. Deze zijn bekend als RCR123A en 16340. Deze accu's maken veelal gebruik van Lithium Ion-technologie om weer op te laden. Ze gaan minder lang mee dan gewone CR123A's, maar zijn enorm vaak op te laden.

Het geleverde voltage van 16340 accu's ligt hoger dan de reguliere CR123A batterijen. Hierdoor haal je in sommige zaklampen ook een hogere lichtopbrengst. Kijk wel altijd even goed in de gebruiksaanwijzing of de zaklamp ook daadwerkelijk overweg kan met een 16340 accu. Niet elke zaklamp kan de hogere spanning aan, wat schade tot gevolg kan hebben.

Ga naar alle 16340 accu's

18650 lithium-ion accu's (oplaadbaar)

18650 lithium-ion accu's zijn zeer geschikt voor mensen die hun zaklamp intensief gebruiken. Ze hebben een hoge capaciteit en kunnen zwaar belast worden, waardoor je ze maximale prestaties bieden als het om brandduur en lichtsterkte gaat.

Belangrijk is dat wanneer de batterijen leeg zijn, ze direct weer opgeladen dienen te worden en dat ze minimaal 1 keer per jaar opgeladen moeten worden. Lithium ion accu's hebben enigszins last van zelfontlading. Als ze niet gebruikt worden lopen ze dus langzaam leeg. Dat maakt ze minder geschikt voor mensen die hun zaklamp sporadisch gebruiken. Veel zaklampen die geschikt zijn voor 18650 accu's kunnen ook met CR123A batterijen gebruikt worden. In dat geval vervangen 2 CR123A batterijen 1 18650 accu. Dit kan echter niet altijd, i.v.m. de hogere spanning van een setje van 2 CR123A batterijen.

Ga naar alle 18650 accu's

AA (penlite) Alkaline batterijen (niet oplaadbaar)

De Alkaline AA-batterijen zijn de meest gangbare batterijen. Ze behouden hun lading ca. 4 jaar wat redelijk is en zijn overal vrij voordelig verkrijgbaar. Een nadeel is dat ze eigenlijk niet gemaakt zijn voor de hoge stroomsterktes die moderne zaklampen kunnen vragen, waardoor ze vroegtijdig leeg zijn bij gebruik op de hoogste stand. Ook willen ze wel eens gaan lekken wat vaak tot schade leidt.

AA (penlite) Lithium batterijen (niet oplaadbaar)

Lithium AA-batterijen zijn duurder dan alkaline AA-batterijen maar zijn gemaakt om hoge stroomsterktes te kunnen leveren en gaan daardoor bij hoge belasting aanzienlijk langer mee dan de Alkaline variant.

Vrijwel alle led-zaklampen die geschikt zijn voor Alkaline batterijen kunnen ook op Lithium penlite batterijen gebruikt worden. Bij zaklampen met een gloeilampje is dat niet zo zeker. Omdat deze zaklampen afhankelijk van de karakteristiek van de batterij kunnen lithium batterijen tot doorbranden van het lampje leiden.

AA-lithium-batterijen zijn niet overal verkrijgbaar maar zijn ze onverhoopt leeg dan kun je altijd nog Alkalinebatterijen gebruiken.

AA (penlite) NiMH accu's (oplaadbaar)

AA-NiMh-accu's zijn de bekende oplaadbare penlites. Ze zijn zeer geschikt voor gebruik in krachtige zaklampen en ze zijn bijzonder voordelig in gebruik. Ze kunnen niet gaan lekken wat ook een groot voordeel is.

De NiMh penlite accu's zijn er in twee varianten: Een variant met een hoge capaciteit maar ook een hoge zelfontlading. Deze batterijen hebben meestal een capaciteit van zo'n 2500 mAh maar verliezen als ze niet gebruikt worden toch zo'n 700 mAh per maand. Ze zijn erg geschikt voor intensief gebruik maar minder voor incidenteel gebruik.

De 2e variant is een met een wat lagere capaciteit (rond 2100 mAh) maar een aanzienlijk lagere zelfontlading. Dit is een groot voordeel als je je zaklamp langere tijd niet gebruikt.

Ga naar alle AA-batterijen

14500 Li-Ion accu's (oplaadbaar)

14500 accu's hebben hetzelfde formaat als penlite, ofwel AA-batterijen. In tegenstelling tot alkaline of NiMH maken deze accu's gebruik van Lithium Ion-technologie. Hierdoor kunnen 14500 accu's hogere output leveren dan eerder genoemde varianten. Erg handig voor zaklampen die veel van hun accu vragen.

Een nadeel van 14500 accu's is dat niet elke zaklamp en lader overweg kan met dit type accu. Let hier dus goed op voor aanschaf!

Ga naar alle 14500 accu's

AAA (mini penlite) batterijen

AAA-batterijen zijn een slag kleiner dan AA-batterijen en worden daarom hoofdzakelijk in sleutelhangerlampjes gebruikt. De capaciteit is ongeveer een derde van die van een AA-batterij.

AAA-batterijen zijn er net als AA-batterijen in Alkaline, NiMH en lithium en hebben verder de zelfde voor en nadelen.

Ga naar alle AAA-batterijen

D-cell batterijen

D-cell batterijen, ook wel D batterijen genoemd, zijn dikke en zware batterijen die bekend zijn van de grote staaflampen van Maglite. Ze zijn verkrijgbaar in Alkaline en NiMH. Let wel: veel fabrikanten van D-cell NiMH batterijen maken gebruik van een AA NiMH met een dikke huls er om heen, waardoor deze een lage capaciteit bieden (ca. 2500 mAh i.p.v. zo'n 9000 tot 10000 mAh). De brandduur van de lamp zal dan erg tegenvallen.

Ga naar alle D-cell batterijen