Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Get smarter Informatie Welke batterijlader is voor mij geschikt?

Informatie

Welke batterijlader is voor mij geschikt?

Bij knivesandtools kun je diverse oplaadbare batterijen of accu’s bestellen. Voor het opladen hiervan hebben we een aantal batterijladers van hoge kwaliteit in het pakket. Dit zijn allemaal moderne laders die het laadproces per accu monitoren. Dat betekent dat als er meer accu’s tegelijk geladen worden, per stuk bepaald wordt met welke laadstroom ze geladen moet worden en wanneer het laadproces klaar is. De lader geeft met een display of met leds aan wat de laadstatus is.

Hoelang duurt het ongeveer voor een accu geladen is?

Een accu met een capaciteit van 2000 mAh kan gedurende 1 uur een stroom van 2000 mA leveren. Deze accu zou bij een laadstroom van 1000 mA in 2 uur geladen moeten zijn. De laadstroom zal afnemen als de accu rond de 80% geladen is. Hierdoor en door verliezen tijdens het laden (denk aan bijvoorbeeld warmtevorming) zal het laden in de praktijk zo’n 50% langer duren. Als vuistregel is de formule: laadtijd in uren=(capaciteit in mAh/laadstroom mA)x1,5 een prima indicatie voor de laadtijd.

De belasting van een accu bij een hoge laadstroom is ten gevolge van o.a. warmtevorming groter. Dit kan in theorie de levensduur van de cel beperken. Onze Eden 18650 accu’s zijn van een dusdanig hoge kwaliteit dat die zonder risico geladen kunnen worden met 2000 mA in de XTAR SP2. Wil je geen enkel risico nemen, gebruik dan een laadstroom van bijvoorbeeld 500 of 1000 mA.

Als een accu vol is stopt de lader automatisch. De acculader houdt de accu wel in de gaten. Hij zorgt ervoor dat de accu volledig geladen blijft. Dus ook na lange tijd in blijft de accu altijd maximaal geladen. Lithium-ion accu’s als de 18650 accu’s kunnen zonder problemen langdurig in de lader blijven en bijgeladen worden. NiMH accu’s (in de praktijk de bekende accu’s als de AA, AAA, C en D) zijn vrijwel niet gevoelig voor het bekende ‘geheugeneffect’. Toch is het wel aan te raden deze accu’s af en toe te gebruiken tot ze leeg zijn.

Waarvoor is de USB-uitgang?

De USB-uitgang van een aantal laders kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een telefoon op te laden. Heel handig. Het is wel goed te bedenken dat de uitgangsstroom van 500 mA voor bijvoorbeeld tablets in veel gevallen onvoldoende is.

Wat doet de ontlaadfunctie?

Zoals de naam al zegt, kan een batterijlader met ontlaadfunctie een accu ontladen. Hiermee wordt de accu ‘gereset’. Bij een NiMH accu wordt de geringe hoeveelheid geheugeneffect waar deze accu’s last van hebben tegengegaan. Bij Lithium-ion accu’s bestaat dit geheugeneffect niet. Wel heeft ontladen bij deze accu’s tot gevolg dat de elektronica die in deze accu’s zit weer nauwkeurig de laadtoestand weet. Deze elektronica stuurt laden en ontladen aan, dus het is goed als die regelmatig gekalibreerd wordt.

Accu’s die ‘overleden’ lijken te zijn kunnen soms weer tot leven gewekt worden met behulp van de ontlaadfunctie. Als het helpt is het wel verstandig niet te lang te wachten met het vervangen van deze accu’s.

Opmerking bij XTAR

De XTAR-laders zijn geschikt voor meer accu’s dan in bovenstaande tabel (staat wel bij de omschrijving bij de lader), maar de 18650 accu is de enige accu die wij leveren voor onze zaklampen die in deze laders geladen kan worden.

Welke batterijlader moet ik kiezen?

Zoals bij alle producten staan wij achter ons assortiment. Alle acculaders zijn van hoge kwaliteit en doen wat ze moeten doen. Aan de hand van de volgende stappen bepaal je welke lader voor jou ideaal is:

  • Welke batterijen moeten geladen kunnen worden?
  • Hoeveel batterijen moeten in één laadcyclus geladen kunnen worden?
  • Met welke laadstroom kunnen de batterijen geladen worden?
  • Welke extra’s zijn belangrijk (display, USB-uitgang, 12V adapter)?
  • Prijs

XTAR VP1

Geschikt voor type batterij 18650
Max. aantal batterijen 2
Max. laadstroom 1000 mA
Min. laadstroom 250 mA
Laadstroom 9V batterij --
Ontlaadfunctie Ja
Informatie laadstatus Display
Adapter voor 12V meegeleverd Ja
Usb-uitgang Nee
Afmetingen (l x b x h in mm) 118 x 62 x 34
Gewicht 95 gram
Prijs € 39,95

XTAR SP2

Geschikt voor type batterij 18650
Max. aantal batterijen 2
Max. laadstroom 2000 mA
Min. laadstroom 500 mA
Laadstroom 9V batterij --
Ontlaadfunctie Nee
Informatie laadstatus Led
Adapter voor 12V meegeleverd Ja
Usb-uitgang Nee
Afmetingen (l x b x h in mm) 127 x 62 x 33
Gewicht 95 gram
Prijs € 28,50

XTAR WP2

Geschikt voor type batterij 18650
Max. aantal batterijen 2
Max. laadstroom 1000 mA
Min. laadstroom 500 mA
Laadstroom 9V batterij --
Ontlaadfunctie Nee
Informatie laadstatus Led
Adapter voor 12V meegeleverd Ja
Usb-uitgang Ja
Afmetingen (l x b x h in mm) 115 x 47 x 33
Gewicht 90 gram
Prijs € 21,90

Energizer snellader

Geschikt voor type batterij AA, AAA
Max. aantal batterijen 4
Max. laadstroom --
Min. laadstroom --
Laadstroom 9V batterij --
Ontlaadfunctie Nee
Informatie laadstatus Led
Adapter voor 12V meegeleverd Ja
Usb-uitgang Nee
Afmetingen (l x b x h in mm) --
Gewicht --
Prijs € 42,95