Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Survival messen: hoe kies ik een survival mes?

Survival messen zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Inmiddels hebben we zoveel merken voor je geselecteerd dat het kiezen tussen die merken best lastig kan zijn. Daarom leggen wij uit wat een echt survival mes is, wat hij moet kunnen en hoe je het survival mes kiest dat het best bij jou past.

Wat is een survival mes?

Een survivalmes is een mes dat is ontworpen en gemaakt om gebruikt te worden in een overlevingssituatie. In het algemeen moet een survivalmes een betrouwbaar en duurzaam gereedschap zijn dat in een overlevingssituatie voor verschillende taken ingezet wordt.

De belangrijkste kenmerken voor een goed survivalmessen zijn:

  1. Een taai en relatief makkelijk te slijpen lemmet: Qua staalsoort moet een survivalmes taai zijn, zodat het niet breekt tijdens zwaar gebruik. Ook moet het in het veld makkelijk bij te slijpen zijn met de geringe slijpmiddelen.

  2. Een comfortabele grip: Het handvat van een survivalmes moet comfortabel zijn om vast te houden en gedurende lange tijd te gebruiken en moet zelfs bij natte of gladde omstandigheden een goede grip bieden.

  3. Een full-tang constructie: Een full-tang constructie betekent dat het lemmet van het mes helemaal door het handvat loopt, wat het mes meer sterkte en stabiliteit geeft.

  4. Een veelzijdige lemmetvorm: Een survivalmes moet veelzijdig zijn en in staat zijn om een ​​aantal taken uit te voeren, zoals hakken, snijden en ontweien.

  5. Een stevige schede: Een goed survivalmes wordt geleverd met een schede waarmee je het mes veilig en gemakkelijk kunt meenemen, zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn.

Op basis van het bovenstaande hebben wij al een grove selectie gemaakt op onze pagina met survival messen. Dan hebben we het nog over honderden verschillende messen. Daarom proberen we je wegwijs te maken in een aantal populaire keuzes en belangrijke overwegingen.

Welke staalsoort voor een survival mes?

Een van de eerste dingen die je moet bepalen is het soort staal. En dan in eerste instantie nog niet eens de specifieke staalsoort, maar meer de categorie. Messenstaal laat zich namelijk opdelen in drie categorieën: koolstofstaal, gereedschapsstaal en roestvast staal. Het is erg belangrijk om te weten dat er binnen die drie categorieën vele honderden verschillende staalsoorten zijn die ieder weer hun eigen eigenschappen hebben. En die staalsoorten kunnen door een verschil in hittebehandeling ook weer heel anders gedragen. We claimen daarom ook niet dat we hier de absolute waarheid verkondigen, we geven enkel de grote lijnen aan.

Ook kun je een koolstofstalen survivalmes eenvoudig in het veld naslijpen. Je levert er wat scherptebehoud voor in, maar daar krijg je slijpgemak voor terug

  • Koolstofstaal

Koolstofstaal is een staalsoort met een hoog koolstofgehalte. Maar dat had je misschien al wel verwacht, gezien de naam. Koolstofstaal, of “carbonstaal”, is niet roestvast. Leg het nat weg of laat er fruitzuren op achter en de roest zal er na een paar uur/dagen op zitten. Ook zout (water) wordt niet gewaardeerd. Om roest tegen te gaan wordt koolstofstaal bij outdoormessen vaak voorzien van een coating. Dat scheelt weer een stukje onderhoud. Voor die roestgevoeligheid krijg je gelukkig wel wat terug. Een koolstofstalen survivalmes is namelijk erg taai en breukvast. Je kunt hem erg zwaar belasten zonder dat het mes (of een deel van de snede) breekt. Ook kun je een koolstofstalen survivalmes eenvoudig in het veld naslijpen. Je levert er wat scherptebehoud voor in, maar daar krijg je slijpgemak voor terug.

Voorbeeld: het koolstofstaal dat het vaakst voorkomt moet wel 1095-staal zijn.

  • Roestvast staal

Roestvast messenstaal is een staalsoort met een hoog koolstofgehalte, net als koolstofstaal, alleen is er dan ook een groot deel chroom toegevoegd. Dat chroom beschermt het staal voor een groot deel tegen roest. Niet helemaal: het is immers alleen roestvast, niet roestvrij. Een roestvaste staalsoort is vaak iets lastiger te slijpen dan koolstofstaal, al verschilt dat erg per type. Over het algemeen gesproken is een roestvaste staalsoort iets minder bestand tegen harde klappen. Een survivalmes met een roestvaste staalsoort raden wij aan wanneer je weet dat je een zeer vochtige/zoute omgeving in gaat, zonder goede manieren om je mes te onderhouden.

Voorbeeld: enkele roestvaste staalsoorten die we vaak zien in outdoor-/survivalmessen zijn: VG10, CoS, Sandvik 12C27, AUS8 en Böhler N690.

  • Gereedschapsstaal

Dan hebben we nog gereedschapsstaal. Dit zijn de staalsoorten die een hoog koolstofgehalte hebben en wel wat chroom, maar niet genoeg om helemaal in de categorie koolstofstaal of roestvast te vallen. Ze combineren het beste van beide werelden. Na verloop van tijd kunnen ze best roesten, maar niet zo snel als koolstofstaal. Tegelijk kunnen ze vaak wel zwaar gebruik hebben en zijn ze (vaak) goed na te slijpen.

Voorbeeld: enkele vaker voorkomende gereedschapsstaalsoorten zijn Sleipner en D2.

ESEE is toch wel een van de meesters van de koolstofstalen messen.

De handgreep van een survival mes

Een comfortabele grip is een belangrijk kenmerk van een survivalmes omdat het mes vaak voor langere tijd gebruikt wordt in uiteenlopende omstandigheden. Dit is van groot belang in een overlevingssituatie, zo moet de handgreep zijn grip behouden in omstandigheden waarbij het handvat nat of glibberig is, zoals tijdens regen of in het water. Een comfortabele grip zal ervoor zorgen dat je het mes gemakkelijk kunt hanteren en dat je het vertrouwen hebt dat je het mes op elk moment kunt gebruiken, wat essentieel is in een overlevingssituatie. Naast het feit dat het comfortabel moet zijn in verschillende omstandigheden moet het ook nog tegen een stootje kunnen. Er zijn een aantal handgreepmaterialen die hier in uitblinken.

  • Micarta Een van de meest populaire handgreepmaterialen voor survivalmessen is micarta. Dat is een composietmateriaal van linnen en kunsthars. Het resultaat is een ongelofelijk sterk materiaal. Micarta biedt erg goede grip, zelfs wanneer het nat is. Het kan tegen temperatuurschommelingen en verschillen in luchtvochtigheid. Micarta is ook nog eens onderhoudsvrij, slijtvast en erg comfortabel in de hand. Een subliem materiaal voor bijna ieder mes.

  • G10 Nog zo’n stabiel materiaal is G10. Dat wordt gemaakt van glasvezel met kunsthars. Qua eigenschappen en gebruik lijkt het enorm op micarta. Alleen doet micarta het qua grip in natte omstandigheden vaak net iets beter.

  • Rubber Rubber kom je ook vaak tegen als handgreepmateriaal. Soms puur rubber, soms een synthetische mix en soms als “overmould” rond een kern van een ander materiaal. Rubber is natuurlijk compleet ongevoelig voor vocht en afhankelijk van de aangebrachte textuur biedt het ontzettend goede grip. In heel veel situaties is rubber dan ook een perfect stabiel materiaal. Zeker in natte omstandigheden. Als we dan toch een minpuntje moeten noemen is rubber vaak iets minder goed bestand tegen grote hitte.

Let op: Houten handgrepen kiezen we liever niet. Waarom niet? Dat heeft te maken met de stabiliteit van hout. Hout kan eigenlijk altijd barsten en kan van vorm veranderen (werken) wanneer de luchtvochtigheid en/of temperatuur verandert. Natuurlijk zijn er gestabiliseerde en gelamineerde houtsoorten waarbij dit minder een rol speelt. Wij nemen in een survivalsituatie echter liever geen risico’s en spelen graag op safe met een synthetisch materiaal.

Lionsteel M5 met een prachtige handgreep van Natural Canvas Micarta.

Full-tang constructie

Een full-tang constructie is een type mes waarbij het lemmet helemaal door het handvat loopt. De handgreep is voorzien van greepschalen die aan beide zijden van het staal zijn vastgemaakt. Een full-tang mes heeft enkele voordelen tegenover de messen zonder deze constructie.

De verschillende voordelen van een full-tang constructie zijn als volgt:

  • Sterkte en stabiliteit: Een full-tang mes is over het algemeen sterker en stabieler dan één zonder, omdat het lemmet helemaal door het handvat loopt. Dit maakt het minder waarschijnlijk dat het staal breekt of buigt bij zwaar gebruik.

  • Verbeterde balans: Een mes met een full-tang constructie is over het algemeen beter in balans dan één zonder. Dit komt omdat het gewicht van het lemmet gelijkmatig verdeeld is over het hele handvat. Dit maakt het gemakkelijker om het mes te hanteren.

  • Onderhoud: Omdat een full-tang mes vaak voorzien is van verwijderbare handgreepschalen zijn ze makkelijker schoon te houden. Ook is het vervangen van greepschaal een stuk makkelijker bij een fulltang mes dan bij één mes zonder.

In het algemeen wordt een full-tang mes als een betrouwbaarder en duurzamer gereedschap beschouwd dan messen zonder deze constructie. Dit maakt een full-tang constructie een goede keuze voor verschillende taken, waaronder overlevingssituaties.

Full-tang mes zonder greepschalen
Full-tang mes met greepschalen

Veelzijdige lemmetvormen

Een veelzijdige lemmetsvorm is een belangrijk kenmerk van een survivalmes omdat het mes voor een breed scala aan taken wordt gebruikt. De meeste lemmetsvormen zijn prima te gebruiken in verschillende taken, sommige zijn alleen net wat beter in het uitvoeren van specifieke taken. De meest voorkomende lemmetsvormen bij goede survivalmessen zijn:

  • Drop point: Bij een droppoint lemmet loopt de punt met een kleine boog naar beneden. Deze simpele lemmetsvorm is het meest veelzijdig en blinkt uit bij taken zoals snijden, ontweien en algemeen gebruik.

  • Clip point: Een clippoint lemmet buigt naar beneden en bij de punt van het lemmet weer omhoog, hierdoor ontstaat de bekende 'clip'. Deze lemmetsvorm blinkt uit in taken zoals het ontweien van wild.

  • Tanto: Een tanto lemmet heeft een driehoekig of hamervormig uiteinde dat enorm sterk is. Door deze kracht is een tanto lemmet geschikt voor taken zoals door harde materialen heen prikken en wrikken.

  • Spear point: Een spearpoint lemmet heeft een sterke kromming naar de punt. Hierdoor lopen de snede en de rug naar elkaar toe, waardoor er een sterke punt ontstaat. Deze lemmetsvorm blinkt, net als de tanto, uit in prikken maar omdat deze lemmetvorm ook een aardige buik heeft snijd hij ook nog eens geweldig.

In het algemeen biedt een veelzijdige lemmetsvorm op een survivalmes de mogelijkheid om het mes voor een breed scala aan taken in een overlevingssituatie te gebruiken, wat het een waardevol gereedschap maakt om bij de hand te hebben.

Droppoint lemmet
Clippoint lemmet
Tanto lemmet
Spearpoint lemmet

Een stevige schede

Het hebben van een schede of foedraal voor een survivalmes is belangrijk omdat je hiermee het mes niet alleen veilig maar ook gemakkelijk met je mee neemt. Sommige voordelen van het hebben van een schede of foedraal voor een survivalmes zijn:

  • Bescherming: Een schede of foedraal kan het mes beschermen tegen schade of slijtage wanneer het niet in gebruik wordt. Ook voorkomt het ongelukken doordat de scherpe snede afgedekt en beveiligd wordt wanneer het mes niet in gebruik is.

  • Gemak: Een schede of foedraal maakt het gemakkelijk om het mes met je mee te nemen, of je nou gaat wandelen, kamperen of reizen. Dit is vooral belangrijk in een overlevingssituatie, waarbij je het mes het liefst altijd bij je heb.

  • toegankelijkheid: Met een schede of foedraal is je mes altijd binnen handbereik. Hierdoor hoef je niet te zoeken of te rommelen maar sta je in elke situatie snel paraat. Dit is vooral belangrijk in een overlevingssituatie, waarbij tijd vaak van groot belang is.

Zoveel informatie, maar welk survivalmes moet ik nou hebben dan?

Op basis van bovenstaande overwegingen kom je waarschijnlijk al een heel eind in je zoektocht. Om je nog iets beter op weg te helpen hebben we een aantal specifiekere pagina's gemaakt. Met deze pagina's maken wij het gigantische aanbod wat overzichtelijker voor je.

Budget survivalmessen

Door te kiezen voor een budget survivalmes, kun je laten zien dat een survivaluitrusting echt niet altijd duur hoeft te zijn. Bovendien kan het handig zijn om een mes in je collectie te hebben waarmee je niet zo voorzichtig hoeft te zijn. Mocht je dan eens een foutje maken waardoor het lemmet minder mooi wordt, dan is het niet zo’n ramp als bij een premium.


Compacte survivalmessen

Een compact survivalmes is handig als backup-mes of tijdens hikes. Het neemt minder ruimte in en is vaak licht van gewicht in vergelijking met een groot survivalmes. Desondanks moet je een compact survivalmes ook niet onderschatten. Met de juiste technieken kun je veel doen met een klein mes in een overlevingssituatie. Het gaat immers niet om de grootte, maar om wat je ermee doet.


Grote survivalmessen

Grote survivalmessen zijn super handig voor de stevige klussen. Zoals het hakken van hout, het maken van vuur, of het bouwen van een onderkomen. Hoewel je met een klein mes vaak meer kunt dan je zou denken, zijn er sommige situaties waarbij een groot survivalmes echt nodig is. Zoals het verwerken van grote blokken hout of het weghakken van begroeiing. Dan kun je die extra centimeters lemmet goed gebruiken.


Lichtgewicht survivalmessen

Survivalmessen die licht van gewicht zijn, zijn super handig voor hikers en als backup naast je primaire mes. Als je de bergen ingaat met je rugzak, wil je zo weinig mogelijk gewicht meesjouwen. Dan denk je goed na over alle spullen die je meeneemt. Een groot en zwaar survivalmes is dan niet echt handig. Daar komen lichtgewicht survivalmessen om de hoek kijken.


Premium survivalmessen

Een premium survivalmes is echt wat bijzonders. Of het nu de uitmuntende afwerking, het handwerk, de exotische materialen of het ontwerp is. Binnen de klasse van de premium survivalmessen zie je veel verschillen. Van compacte messen die je haast als nekmes kunt dragen tot grote kapmessen waarmee je je een pad door de jungle baant. Deze messen zijn gemaakt voor de praktijk, maar staan ook geweldig in een vitrine.


Survivalmessen van koolstofstaal

Koolstofstaal is een populaire keuze voor survivalmessen omdat het sterk en gemakkelijk te slijpen is. Het kan een scherpe snede voor een lange tijd behouden en is bestand tegen een stootje. Ook is het relatief gemakkelijk te slijpen, zelfs als het erg bot is geworden. Het heeft echter ook een nadeel. Het namelijk erg gevoelig voor roest als het niet goed wordt onderhouden. Door de vele positieve eigenschappen nemen mensen dit graag voor lief.


Conclusie

Zoals je merkt is het kiezen van het beste survivalmes niet zo eenvoudig. Wel hopen we dat je door dit artikel weet waar je op moet letten wanneer je een survivalmes koopt. Hier vind je een verzameling van al onze survival messen.