Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Welke messen mag je in Nederland bij je hebben?

Met tientallen verschillende soorten messen is het soms een beetje zoeken naar wat je wel of niet bij je mag hebben. Nu hebben we een heel complete pagina over messenwetgeving. Maar dat is nog steeds vrij technisch en langdradig. Daarom leggen we graag uit wat je wel of niet in je broekzak mag dragen.

Welke zakmessen mag je bij je hebben?

Een zakmes mag je bij je hebben als hij:

  • Geopend niet langer is dan 28 cm
  • Geopend wordt door het lemmet te bewegen, dus niet via een knop zoals een automatisch mes
  • Het lemmet niet uit de voorkant van de greep springt
  • Het geen vlindermes is
  • Er maar één snijkant aan het mes zit (dus geen geslepen rug)

Dat zijn de technische eisen. Daarnaast staat er in de wet nog een ander belangrijk regeltje dat kort samengevat betekent dat je een mes niet bij je mag hebben als je, in de situatie, redelijkerwijs kunt aannemen dat het mes geen ander doel dient dan narigheid. Zo kan een magazijnmedewerker prima beargumenteren dat hij een mes in zijn broekzak heeft zitten op weg naar zijn werk. Een voetbalsupporter die de Amsterdam Arena binnen gaat kan dat niet. Gaat het om vervoeren van A naar B, dan is het dus zaak dat je het mes goed inpakt zodat overduidelijk is dat je hem niet ‘voor handen’ hebt. Bedenk je ook dat je bij een eenvoudige Victorinox makkelijker duidelijk maakt dat hij voor je appeltje is dan een tactisch en puntig zwartgecoat zakmes.

Welke vaste messen mag je bij je hebben?

Een vast mes mag je bij je hebben als hij:

  • Maar één snijkant heeft (dus geen geslepen rug, of met zaagkartels)
  • Het geen degen, zwaard, sabel of bajonet is

Er zijn geen beperkingen betreft afmetingen in de wet opgenomen. Wel is het bovenstaande punt over het praktisch doel van een mes belangrijk. Zorg dus dat je een goede reden hebt om het mes bij je te hebben. Tijdens een weekendje bushcraften in het bos verwacht je een bushcraftmes. Bij een tactisch mes in de winkelstraat is het niet uit te leggen.

Welke survival messen zijn legaal?

Dit is een vraag die we vaak voorbij horen komen. Echter vallen survivalmessen onder vaste messen. Hierbij zijn dus dezelfde regels van toepassing. Een survivalmes mag dus geen dubbel geslepen rug hebben en het mag ook geen degen, zwaard, sabel of bajonet zijn. Daarnaast wordt er ook verwacht dat je een survivalmes bij je hebt in een situatie die vraagt om een survivalmes.

APV’s

Een mes kan nog zo legaal zijn, en je kunt nog zoveel redenen hebben om het bij je te hebben: als er op de plaats waar je wordt aangehouden een APV (Algemene Plaatselijke Verordening) geldt mag je hem alsnog niet bij je hebben. Deze APV’s zijn geldig in veel stadscentra, bijvoorbeeld de binnenstad van Amsterdam. Een mes vervoeren kan hier dus alleen als je het goed hebt ingepakt zodat je er niet direct bij kunt. Je mag hem niet voor handen hebben.

Gebruik je gezonde verstand

Minstens zo belangrijk als al deze wetgeving is je eigen, gezonde verstand. Als je nadenkt over de redenen waarom je een mes bij je hebt, en je twijfelt ook maar een beetje, dan is je vraag al beantwoord. Laat het mes dan lekker thuis liggen en neem geen risico’s. Als een agent geen treffende redenen ziet waarom jij dat mes bij je hebt heb je weinig meer in te brengen. Better be safe than sorry.

Disclaimer

Alle informatie op deze pagina dient puur als vrijblijvend advies. Wij zijn geen juristen en aan onze adviezen kunnen geen rechten worden ontleend. De praktijk kan altijd anders uitpakken dan de theorie.