Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Welk Victorinox Zwitsers zakmes past bij mij?

Het beste Victorinox-zakmes uitkiezen: dat kan een uitdaging zijn. Er zijn namelijk zoveel honderden varianten dat het moeilijk wordt de verschillen te zien. Daarom hebben we enkele belangrijke verschillen op een rijtje gezet om je te helpen met je keuze.

Het is heel verleidelijk nu een lijstje met gereedschappen op te sommen en te vertellen wat je er allemaal mee kunt doen. Toch is dat niet de eerste keuze die je moet maken. Daarom beginnen we met het formaat. Dan heb je de eerste schifting al gehad.

Victorinox en Wenger: hoe zat dat ook al weer?

Maar voor we dat doen moeten we nog even snel iets uitleggen over de relatie tussen Victorinox en Wenger. Lange tijd bestonden Victorinox en Wenger naast elkaar als de giganten in de Zwitserse zakmessenwereld. Twee aparte merken. Op een gegeven moment heeft Victorinox de fabriek van Wenger overgenomen, en geleidelijk aan zijn alle modellen van Wenger vervallen, of vervangen door Victorinox-modellen. De oude Wenger-modellen vind je nu als Delémont-collectie bij Victorinox. Dit is relevant om te weten omdat het enkele ogenschijnlijk kleine of onzinnige verschillen in formaat, model, afwerking of functionaliteiten verklaart.

Welke maat Victorinox Zwitsers zakmes moet ik kiezen?

Victorinox maakt Zwitserse zakmessen van heel klein tot best groot. Nu zijn dit soort messen over het algemeen niet de meest angstaanjagende, maar het is belangrijk je te bedenken in welke omgeving je het mes wilt gebruiken. Niet iedereen is gewend aan messen, dus dan kunnen mensen best onder de indruk zijn wanneer je een mes met een lemmet van bijna 9 cm uit je broekzak tovert. Tegelijk zal er in het bos of bij het kampvuur niemand van schrikken wanneer je hetzelfde mes in die context bij je hebt. Kies dus een realistisch formaat voor jouw toepassingsgebied.

Een overzicht van de Victorinox-maten, uit de Victorinox-catalogus. © Victorinox

Hierboven vind je een overzicht van alle gangbare Victorinox-modellen. Voor de schaal staan hier ook de multitools tussen. Van sleutelhangerzakmessen zoals de 58 mm-modellen tot de grote jongens van 130 mm. Deze maten worden gemeten als de totale lengte gesloten, zonder het koordoog. Daarbij hebben we voor iedere maat een model als voorbeeld uitgekozen zodat je een idee krijgt van wat je kunt verwachten.

Victorinox 58 mm Zwitserse zakmessen

We beginnen klein met de 58 mm-lijn. Daaronder vallen modellen als de Victorinox Classic, met al haar varianten, maar ook de Jetsetter, Rambler, Signature, Manager en vele andere modellen. Deze Zwitserse zakmessen zijn allemaal zo compact dat je ze gewoon aan je sleutelbos kunt hangen. Zo heb je ze altijd bij de hand. 

Victorinox-modellen in dit formaat zijn verkrijgbaar in Cellidor en soms in Alox. In het volgende hoofdstuk gaan we verder in op de verschillen tussen de handgreepmaterialen.

Victorinox 65 mm Zwitserse zakmessen

Dit is een hele smalle serie binnen het Victorinox-assortiment. Een paar modellen uit de oude Wenger-collectie die nog steeds gemaakt worden. Denk aan de Victorinox Executive 81, Wenger’s vroegere tegenhanger van de Victorinox Classic. Deze modellen zijn net even iets groter dan de 58 mm-modellen.

Deze modellen zijn er alleen met Cellidor-greepschalen.

Victorinox 74 mm Zwitserse zakmessen

Net als de 65 mm-serie zijn er ook weinig modellen in 74 mm beschikbaar. Enkele modellen die wel in deze serie zitten zijn de Victorinox Executive en de Victorinox Ambassador. Beiden net iets kleiner dan de reguliere Zwitserse zakmessen, maar groter dan de sleutelhangermodellen.

Deze modellen zijn er voornamelijk met Cellidor handgreep.

Victorinox 84 mm Zwitserse zakmessen

Nog een tussenmaatje, maar dan iets dichter bij de reguliere modellen. In deze serie vind je de kinderzakmessen uit de My First Victorinox-serie. Maar ook populaire compacte modellen als de Victorinox Waiter, Victorinox Bantam en de Victorinox Cadet vind je in deze serie. Als je het ons eerlijk vraagt vinden we dat dit formaat dicht genoeg bij de 91 en 93 mm-modellen zit om de maat niet doorslaggevend te laten zijn.

In dit formaat vind je messen van Alox en van Cellidor.

Victorinox 85 mm Zwitserse zakmessen

Qua formaat maar één mm verschil, qua handgevoel een wereld. Dit zijn namelijk de Evo-modellen uit de Delémont-collectie. Deze varianten hebben een meer ergonomische grip en ze zijn voorzien van enkele typische Wenger-kenmerken. Zo zijn de schaartjes voorzien van kleine karteltjes waardoor ze nog beter knippen. Ook zijn er in deze lijn modellen die een vergrendeling hebben. Die modellen hebben een S in hun typenummer. Zoals de Victorinox Evolution S17.

Deze modellen zijn er met ergonomische Cellidor-greep, maar ook met een composietgreep van Cellidor en rubber of van walnotenhout. Zie hiervoor het volgende hoofdstuk.

Victorinox 91 mm Zwitserse zakmessen

De Victorinox-messen in 91 mm zijn de basis van het hele merk. De meeste varianten en de meeste gereedschappen vind je in deze collectie. Allemaal met Cellidor greepschalen. We hebben het dan over bijvoorbeeld de Victorinox Huntsman, Spartan, Climber of het beest: de SwissChamp XAVT. Eigenlijk vind je in deze klasse voor iedereen wel een passende Victorinox. Of je nu gaat kamperen, klussen, of simpelweg een mes zoekt voor in je rugzak.

Victorinox 93 mm Zwitserse zakmessen

Van 91 mm naar 93 mm is een hele kleine stap. Het verschil zit hem dan ook meer in de materialen: de 93 mm-serie is het basismodel voor alle Alox-messen. Wat de 91 mm-lijn dus is voor de Cellidor-modellen is de 93 mm-lijn voor de Aloxen. Iets minder tools zijn er in deze lijn beschikbaar. Zo is er op de Pioneer X na geen 93 mm-model met een schaartje. De meest bekende series in dit formaat zijn de Pioneer-messen en de Farmers.

Victorinox 111 mm Zwitserse zakmessen

Dit zijn de wat grotere modellen die ook aan mensen met grote handen een volwaardig houvast bieden. In deze lijn vind je ook messen met een vergrendeling, en lemmeten die zich eenhandig laten openen. Het is dus meer een lijn die concurreert met EDC-zakmessen. 

Bij deze serie moet je denken aan modellen als de Outrider, WorkChamp, Hunter en het Soldatenmes. Maar ook de bekende Rescuetool.

Victorinox 130 mm Zwitserse zakmessen

Kan het nog groter? Dat kan zeker! De Victorinox 130 mm-serie bevat allemaal Ranger-modellen die ook uit de erfenis van Wenger komen. Nog wat groter en ook vaak voorzien van een vergrendeling en een eenhandig te openen lemmet.

Deze messen hebben allemaal een Cellidor greep met rubberen delen, of een houten handgreep

Welke handgreep voor een Victorinox Zwitsers zakmes?

Ok, je hebt een formaat gekozen. Nu is het tijd om een handgreepmateriaal te kiezen. Door je keuze voor een bepaald formaat vallen sommige handgreepmaterialen al af omdat ze niet in die grootte geproduceerd worden. Dat maakt het al wat makkelijker, of je moet juist een formaatje opschuiven om te krijgen wat je wilt. Verder is het handig om naar de eigenschappen van de verschillende handgreepmaterialen te kijken om te zien welke het best bij je past.

Victorinox-zakmessen met Cellidor handgreep

Vraag naar de kleur van een Zwitsers zakmes en je krijgt het antwoord ‘rood’. Dat komt omdat Victorinox al jaren bekend staat om haar knalrode, Cellidor handgrepen. Dat Cellidor is een thermoplastische kunststof die al jarenlang op de markt is. Dat betekent echter niet dat het een bejaard of achterhaald materiaal is! Het betekent juist dat de kwaliteit van de greepschalen door de tand des tijds bewezen is.

Cellidor greepschalen zijn de standaard voor Victorinox. Vrijwel alle modellen zijn met deze kunststof grepen te verkrijgen. Handig aan de Cellidor grepen is dat ze vrijwel allemaal voorzien zijn van een tandenstoker en pincet. Dit materiaal is stevig genoeg voor alledaags gebruik, al moet je accepteren dat het kan krassen. Laat je een Victorinox met Cellidor-greepschalen vallen op beton? Dan kan de schaal losspringen of breken. Part of the deal.

Victorinox maakt Cellidor greepschalen in verschillende kleuren. Van ‘standaard’ rood tot transparant rood, maar ook blauw, zwart, wit en andere transparante varianten komen langs.

Als het gaat om de hoeveelheid varianten ga je in deze categorie de meeste keuze vinden. Dit is het oermodel van het Zwitserse zakmes, vrijwel alle varianten zijn met Cellidor-handgreep te krijgen. Voor iedereen een passende Victorinox.

Zwitserse zakmessen voor stevig gebruik: de Victorinox Alox-messen

De stevigste Victorinox-zakmessen zijn die met Alox-greepschalen. Die zijn gemaakt van aluminium en voorzien van een griprijke textuur. Niet voor niets zijn de Alox-modellen jarenlang verstrekt aan militairen als hun persoonlijke zakmes. Ook in Nederland.

Limited Edition Victorinox Alox-modellen uit de lichting van 2018

De Alox-modellen voelen een stuk meer solide aan, terwijl ze tegelijk vrij licht van gewicht zijn. Deze combinatie maakt de Zwitserse zakmessen met Alox-beschaling al jarenlang populair. Door de solide schalen is het echter niet mogelijk hier ook nog een tandenstoker en pincet onder te plaatsen. Die moet je dan ook missen bij een Victorinox Alox.

Jaarlijks brengt Victorinox drie oermodellen uit in speciale Alox-kleuren: de Classic, Cadet en Pioneer. Ieder jaar met een nieuwe kleur waardoor dit zeer gewilde verzamelaarsobjecten zijn. Er zijn mensen die alle drie de varianten jaarlijks kopen om zo na jaren sparen een hele regenboog aan Victorinox Alox-messen te hebben.

Cellidor en rubber: de grip-modellen van Victorinox

Voor wat extra ergonomie en comfort kun je kiezen voor een zogenoemde grip-variant. Dat zijn Zwitserse zakmessen met opvallend ergonomische greepschalen. Net wat meer vorm waardoor ze lekker in de hand liggen. Voor een extra prettig houvast is er op verschillende plekken rubber ingelegd. Hierdoor heb je zelfs in natte omstandigheden veel grip.

Veel van deze modellen vind je in de Victorinox EvoGrip- en Ranger-modellen. Oorspronkelijk komen deze greepschalen bij Wenger vandaan.

Victorinox EvoWood-modellen

Daarnaast zijn er ook Zwitserse zakmessen met houten greepschalen. Opvallend aan de houten greepschalen is dat ze dezelfde fijne vormen hebben die ook de EvoGrip-modellen hebben. Net wat ergonomischer dus. Maar dan lekker chic voor deftige gelegenheden. Zo’n Zwitsers zakmes wordt dan ineens een herenmes.

De houten greepschalen zijn, op een enkele uitzondering na, gemaakt van walnotenhout. Donker hout met een mooie tekening. Deze houtsoort wordt al tientallen jaren gebruikt voor de handgrepen van voor de kolven van jachtgeweren en dergelijke.

Welke gereedschappen heb ik nodig in mijn Victorinox?

Je weet welk formaat je ongeveer nodig hebt en je weet welk handgreepmateriaal je wel, of juist niet wilt. Dan nog blijven er vaak verschillende opties over. Dan komt het aan op de specifieke gereedschappen die jij nodig hebt.

Vrijwel alle Victorinox-zakmessen hebben een mes. Op de Jetsetter na is dat een constante bij alle Victorinox-zakmessen in ons assortiment. Daarbuiten gaat een wereld aan mogelijkheden voor je open. De meeste Cellidor-modellen hebben een pincet en een tandenstoker.  Buiten dat is haast ieder model verschillend. Drink je regelmatig wijn? Kies dan een model met een kurkentrekker. Handig ook om bij je te hebben op de camping. In die situatie zijn een flesopener en blikopener ook nooit weg. Wil je nog wel eens wat aanmaakhout zagen voor een vuurtje? Dan kan de kleine zaag uit een Victorinox-zakmes van pas komen. Ben je zo iemand die altijd vergeet om een pen mee te nemen? Dan is een Victorinox met ingebouwde pen ideaal. Kom je vaak verschillende soorten schroeven tegen? Kies dan een Cybertool. Die heeft trouwens ook meteen een tang aan boord.

De Victorinox SwissChamp XAVT heeft van alle Zwitserse zakmessen de meeste tools.

Er zijn zo in totaal wel 100 verschillende soorten gereedschappen mogelijk in een Zwitsers zakmes. Sommigen daarvan zijn tegenwoordig niet meer verkrijgbaar, maar dan nog blijven er duizenden combinaties over. Daarom is het handig om goed te bedenken welke tools je echt nodig hebt om dan daar je keuze op de baseren. 

Victorinox voor kinderen

Een Zwitsers zakmes voor kinderen is de perfecte manier om ze kennis te laten maken met de wondere wereld van de zakmessen. Daarom heeft Victorinox enkele modellen speciaal voor kinderen gemaakt: My First Victorinox. We hebben ze allemaal verzameld op My First Victorinox-pagina.

Wat zijn de populairste Victorinox-zakmessen?

Je bent natuurlijk niet de eerste die een Victorinox-zakmes uitzoekt. Vele miljoenen mensen gingen je al voor. Bij ons geen miljoenen, maar aangezien we al jarenlang Victorinox-zakmessen verkopen weten we goed wat populair is. Daarom hebben we een top 10 opgesteld met de populairste Victorinox-zakmessen uit ons assortiment.

Welke Zwitserse zakmessen kunnen het beste tegen de vaatwasser?

Ok, niet echt een vraag die je verwacht. En als het goed is ben je ook helemaal niet van plan je zakmessen in de vaatwasser te steken. Toch hebben we een interessante test voor je waarin we verschillende Zwitserse zakmessen in de vaatwasser hebben gestoken. Hierbij ook een standaard Cellidor-model van Victorinox en een Alox-zakmes.

Victorinox multitools: de Zwitserse Spirit met stevige tang

Besluit je uiteindelijk dat je toch meer nodig hebt dan alleen een Victorinox-zakmes? Dan kun je altijd nog voor een Victorinox Swisstool-multitool gaan. Voorzien van een solide tang en van hetzelfde afwerkingsniveau als de zakmessen. Dat betekent ook dat de multitools van Victorinox in veel gevallen beter zijn afgewerkt dan multitools van concurrenten.

Enkele tips van Knivesandtools

Natuurlijk hebben wij ook onze eigen favorieten als het gaat om Zwitserse zakmessen. Modellen waarvan wij weten dat je in één klap een berg nuttige tools bij je hebt. Daarom hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet.

Conclusie

Toegegeven: de keuze voor het beste Victorinox-zakmes voor jouw specifieke toepassing blijft lastig. Wel hopen we dat we je zo een paar handvatten hebben gegeven om de juiste keuze te maken. Een klein duwtje in de juiste richting. Met deze kennis kun je het filter op de Victorinox-pagina gebruiken om zelf tot een goede keuze te komen.