Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Vaatwasmachinebestendigheid Zwitserse zakmessen getest

Je mes vies? In de vaatwasser ermee! Naderhand oliën en hij is weer schoon zonder negatieve bijwerkingen. Dat klinkt te gemakkelijk om waar te zijn. Toch claimt het Zwitserse zakmessen merk Swiza niets minder. We stonden te popelen om de vaatwasmachinebestendigheid zelf te testen.

De test

Naast het testen van de vaatwasmachinebestendigheid van Swiza zakmessen hebben we ook andere messen getest. De beste manier om de resultaten te vergelijken. Swiza is misschien niet het eerste merk waaraan je denkt bij Zwitserse zakmessen. De meeste mensen denken namelijk aan Victorinox. Daarom is het interessant beide merken te vergelijken. Om de vergelijking compleet te maken testen we ook de Böker Plus Tech-Tools. Vergelijkbare zakmessen door hun formaat en functies. Om een goede spreiding aan materialen en kleuren te testen hebben we de volgende modellen opgenomen in de test:

V.l.n.r. Boker Plus Tech-Tool City 1, Victorinox Bantam Alox, Swiza D03, Victorinox Bantam en de Swiza D02

De zakmessen zijn twee keer per dag in de vaatwasser afgewassen. Gewoon tussen de rest van de vuile vaat. Ook hebben we corrosie aangemoedigd door de messen bloot te stellen aan mosterd en fruitzuren. Hierdoor verwachten we sneller verschillen tussen de gebruikte materialen en afwerkingen te zien.

Onze resultaten

Wasbeurt #2:

Aluminium en vaatwassers zijn geen goede combinatie. Al snel zien we het effect van de vaatwasser op de Victorinox Bantam Alox. De beschaling van de Victorinox slaat namelijk dof wit uit. Ook de aluminium onderdelen bij de overige zakmessen in de test blijven niet onaangetast, maar zijn minder opvallend.

Wasbeurt #4:

Na een aantal keer wassen zien we een klein beetje roest ontstaan bij de graveringen op de Böker Tech-tool. De aantasting van aluminium onderdelen zet bij iedere wasbeurt door. Ook de aluminium onderdelen in de Victorinox Classic en Swiza zakmessen worden zichtbaar doffer.

Wasbeurt #10:

De zakmessen zijn een week lang in de vaatwasser achter rug en maken de balans op. Wanneer je messen uit de vaatwasser vergelijkt met nieuwe messen zien we bij ieder mes verkleuringen. Het Swiza zakmes met het rode handvat houdt doorstaat de test het best. De Victorinox Classic en Boker Tech-tool worden beide doffer. Maar zonder vergelijkingsmateriaal niet erg opvallend.

Wasbeurt #15: Mosterd na de maaltijd

Oeps! De messen hebben een hele nacht in de mosterd gelegen voor deze wasbeurt. Ze zijn dus flink op de proef gesteld. De zakmessen slaan zich er goed doorheen. Er is nu wel zichtbare erosie op de glasbreker van de Böker Tech-tool.

Wasbeurt #20: eindbalans

De test heeft op ieder zakmes in meer of mindere mate effect gehad. De Victorinox Bantam Alox takelt snel af. De Victorinox Classic en Boker Tech-Tool houden het goed vol. Wel is het duidelijk dat ze hier niet voor gemaakt zijn.

Swiza brengt het in onze test het best er van af. Ze zijn er ook voor ontworpen! De aluminium spacer in de Swiza zakmessen is echter wel aangetast. Ook de witte beschaling is zichtbaar aangetast. Uit onze test komt de roodbeschaalde Swiza als beste uit de bus. De verkleuring is miniem en ook is er nauwelijks corrossie.

De gecorrodeerde aluminium spacer

Vaatwasmachine bestendig?

Ook Swiza zakmessen komen veranderd uit de vaatwasmachine. We raden het sterk af om Victorinox Alox modellen in de vaatwasser te doen. Voor de Victorinox Classic en Böker Tech-tools geldt dat een keer in de vaatwasser niet het einde van de wereld is. Toch raden we het af. Als je een Swiza echt puntgaaf wilt houden dan kun je hem beter met de hand wassen. Maar uit onze test blijkt niet dat de vaatwasser de functionaliteit van het zakmes aantast. Dus die keuze laten we dus aan jou over!

Swiza toont aan dat ook het Zwitserse zakmes nog verbeterd kan worden. Door andere materialen en frisse vormgeving heeft de tijdloze klassieker een hip nieuw jasje gekregen.