Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Hoe verwijder je een chip uit een snede?

Gechipte messen: we krijgen er met enige regelmaat vragen over. Met een chip in een mes bedoelen we geen zendertje waarmee je je mes kunt opsporen, of een gezouten snack. Chips zijn hapjes uit de snede, waardoor de snede aan scherpte verliest.

Chips komen vaak voor in keramische messen, een van de redenen waarom wij deze messen niet verkopen. Maar ze kunnen ook ontstaan in (hoogwaardige) stalen lemmeten. Zelfs bij normaal gebruik kunnen ze ontstaan. Door zorgvuldig met je mes om te gaan kun je de kans erop echter fiks verkleinen. En mocht er toch een chip in je mes ontstaan, dan is deze vaak zelf te verhelpen. Hoe? Dat vertellen we je verderop in dit artikel.

Waardoor ontstaat een chip?

Maar eerst: voorkomen is beter dan genezen. Om de kans op chips te verkleinen, dien je natuurlijk te weten hoe zo’n chip kant ontstaan. Er zijn verscheidene veelvoorkomende oorzaken aan te wijzen. De gemeenschappelijke deler? Onzorgvuldig gebruik van je messen!

Bij zakmessen of outdoormessen is de kans op chipping vanzelfsprekend een stuk groter dan bij keukenmessen. Je gebruikt ze ‘in het wild’ en voor het snijden van talloze materialen. Het is daarbij voorstelbaar dat je per ongeluk eens op een stenen ondergrond stuit of met metaal in contact komt. Bij keukenmessen is dat normaliter niet het geval. Je gebruikt ze ‘veilig’ in de keuken en kunt door de juiste materialen te gebruiken de kans op chipping behoorlijk inperken.

Gebruik van te harde snijplanken

Van groot belang is daarbij - we kunnen het niet vaak genoeg zeggen - om géén granieten, marmeren of glazen snijplank te gebruiken! Toegegeven: ze zien er vaak prachtig uit, maar plegen keer op keer een aanslag op je keukenmessen. Al deze materialen zijn namelijk harder dan de hardste staalsoorten. In het minst erge geval verbuigt je snede door het snijden op dit soort snijplanken, of wordt deze bot. Maar met een beetje pech breken er stukjes uit en ontstaat er een soort microkartelpatroon. Niets iets waar je op zit te wachten!

Hakken? Niet met een keukenmes!

Gebruik daarom dus altijd een houten of kunststof snijplank. Deze geven een stuk meer mee. Van belang is vervolgens wel om je keukenmessen te gebruiken op een manier waarvoor ze ook bedoeld zijn. Doorgaans is dat om te snijden. Niet om te hakken dus. Bij de meeste keukenmessen is het niet de bedoeling dat de punt van het mes tijdens het snijden de snijplank verlaat. Zo zorg je ervoor dat het mes het werk doet en niet jouw brute kracht. Wil je botten doormidden slaan? Of een bevroren stuk vlees? Gebruik dan alsjeblieft een hakmes.

Met keukenmessen snijd je voedsel

Keukenmessen hebben niet voor niets de naam keukenmessen gekregen. Ze zijn gemaakt voor het snijden van delicate producten als groente, vlees, kruiden en fruit. Niet voor het openen van (plastic) verpakkingen, blikjes of het vegen van snijwaar van de snijplank. Als je dit laatste wil doen, gebruik dan de rug van het mes, niet de snede.

Tot slot is de kans op chipping groter bij dunne, veelal Japanse messen, die vanuit een kleine hoek geslepen zijn en gemaakt van een harde staalsoort. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je deze messen maar beter niet kunt kopen. Het harde staal zorgt er immers ook voor dát deze messen zo scherp geslepen kunnen worden, hetgeen tot snijprestaties leidt die je met een westers mes maar zelden kunt behalen. Ieder voordeel heb z’n nadeel en andersom, zullen we maar zeggen.

Hoe herstel je een gechipte snede?

Soms zijn chips duidelijk zichtbaar, maar in veel gevallen zie je het niet eens meteen met het blote oog. Je zult het echter onvermijdelijk merken tijdens het snijden, doordat het mes hapert op een bepaalde plek. Wanneer dit het geval is, is het geen tijd voor paniek. Je hoeft je mes niet weg te gooien en veelal zul je de snede zelfs zelf kunnen herstellen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Gebruik grove slijpstenen

Je dient je ervan bewust te zijn dat een chip betekent dat je een nieuwe snede moet creëren. Dit houdt in dat je over de gehele lengte van de snede evenveel materiaal moet wegnemen. Je wilt immers het profiel - de vorm van het lemmet - zoveel mogelijk behouden. Het wegnemen van een relatief grote hoeveelheid staal is dus onvermijdelijk. Hiervoor heb je in beginsel grof slijpmateriaal nodig, dat snel staal verwijdert en niet (snel) slijt. Ga bij voorkeur voor gediamanteerde of keramische slijpstenen met een lage korrelgrootte. Nadat je de chip verwijderd hebt zul je de snede met fijnere slijpmiddelen gaan slijpen.

Diagonaal slijpen

Of je nu slijpstenen, een vijl of een slijpsysteem gebruikt: het zal wellicht verleidelijk zijn om de snede haaks op dit slijpmateriaal, dus in een hoek van 90 graden, te zetten. Dit valt echter niet aan te raden. Je bezorgt jezelf hierna een hoop slijpwerkzaamheden, omdat de snede van je mes een U- in plaats van een V-vorm zal krijgen. Daarbij is het mes ‘achter de snede’ te dik, hetgeen de snijprestaties weinig goeds zal doen. Flinterdunne plakken snijden wordt bijvoorbeeld onmogelijk. Probeer dus altijd vanuit een diagonale hoek te slijpen, zoals je normaliter ook zou doen.

Gebruik je slijpstenen om een chip te verwijderen, dan adviseren we een iets andere techniek te gebruiken dan je wellicht gewend bent bij ‘gewoon’ slijpen. Je maakt nu geen ‘snijdende’ beweging van hiel naar punt, maar meer korte op en neergaande bewegingen over de breedte. Op deze manier kun je sneller meer materiaal wegnemen.

Het verwijderen van een chip op slijpstenen is echter beter uit te leggen op beeld. Bekijk daarom vooral ook onderstaande video-instructie.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland