Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is de beste elektrische messenslijper?

Messen slijpen met een elektrische messenslijper biedt vele voordelen. Deze slijpmachines zijn vaak eenvoudig te bedienen, hebben een vaste slijphoek en werken doorgaans razendsnel. Maar welke elektrische messenslijper is voor jou het meest geschikt? Dat hangt af van meerdere belangrijke factoren.

De werking van professionele elektrische messenslijpers

Messenslijpmachines zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten. Zo zijn er elektrische doortrekslijpers, bandslijpmachines en bankslijpmachines. Deze vallen allen onder de categorie elektrische messenslijpers, maar hebben stuk voor stuk een totaal andere werking. Welke machine het het best bij jou past hangt voornamelijk af van je doel en wordt tevens bepaald door het lijdend voorwerp: wat wil je ermee slijpen?

Chef’s Choice elektrische messenslijpers

De slijpmachines van Chef’s Choice zijn voor het slijpen van messen de meest eenvoudige, doch een zeer effectieve oplossing. Ze werken door je mes achtereenvolgens enkele malen vanaf de hiel tot de punt door twee of drie verschillende sleuven te trekken. Doordat de hoek vaststaat, kun je dit in principe niet verkeerd doen.

In de sleuven bevinden zich roterende gediamanteerde en/of keramische slijpschijven, waarlangs je je mes beweegt. Bij een tweetraps-slijper gaat het doorgaans om een schijf in een grove en een medium-fijne korrel. Heeft de slijpmachine drie stappen, dan gaat het om een grove, medium en fijne steen.

De Chef'sChoice CC120

Met de elektrische messenslijpers van Chef’s Choice (en ook Work Sharp) slijp je in de regel alleen messen. Wil je een slijpmachine waarmee je ook scharen, beitels of ander gereedschap wilt slijpen? Dan zijn er gelukkig andere opties!

Beste koop: messenslijpers van Work Sharp

Zoek je een apparaat waarmee je zo ongeveer alles kunt slijpen wat je maar kunt bedenken? Dan zijn de elektrische slijpmachines van Work Sharp precies wat je nodig hebt. Met name de ontzettend geavanceerde Work Sharp Ken Onion Edition is uitermate populair. Je kunt deze namelijk zowel vaststaand gebruiken als in de hand. Dit laatste is handig voor het slijpen van groot en zwaar gereedschap, zoals bijlen.

De bandslijpmachines hebben verder als voordeel dat ze je messen een convex-snede bezorgen. Dit type snedes is sterker dan de traditionele V-snede en houdt langere tijd zijn scherpte vast. Met de Work Sharp-slijpers slijp je messen, bijlen, beitels, scharen en zelfs ook gekartelde messen!

De Work Sharp Multi Sharpener, Ken Onion Edition

Op de werkbank: Tormek-slijpmachines

Als je van robuust houdt en - eerlijk is eerlijk - bereid bent wat meer geld uit te geven voor een goede elektrische messenslijper, dan kom je uit bij Tormek. Dit Zweedse merk maakt professionele slijpmachines die je voor vrijwel iedere slijpklus kunt inzetten. De Tormek-machines zijn uitgerust met een roterende slijpschijf aan de ene zijde en een lederen stropwiel aan de andere kant. De slijpschijf is met behulp van de zogenaamde ‘stone grader’ zowel te gebruiken met een grove 220-korrel als met een fijnere korrelgrootte 1000.

De elektrische messenslijpers van Tormek zijn bepaald niet mobiel en gebruik je doorgaans op een vaste plaats op de werkbank. Doordat ze gemaakt zijn van uitsluitend topmaterialen en zwaar zijn uitgerust, gaan ze makkelijk tientallen jaren mee. De investering waard voor degene die van plan is zijn messen en gereedschappen zolang mogelijk te onderhouden.

De Tormek T-8

Conclusie: een elektrische messenslijper voor iedereen

Al met al valt wel te stellen dat er voor iedereen een elektrische slijpmachine te vinden is die voldoet aan zijn of haar wensen. Wil je vooral je keukenmessen slijpen? Dan is een Chef’s Choice een snelle en effectieve oplossing. Heb je een schuur vol gereedschap dat je scherp wilt houden, waarbij je vele verschillende slijphoeken moet hanteren? Dan kun je het best kijken naar een Work Sharp- of Tormek-messenslijper.