Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe strop je een mes?

Stroppen is het polijsten van de snede van je mes. Het is de laatste stap in het slijpproces. Je gebruikt een stropt dan ook pas nadat je op een zeer fijne slijpsteen hebt geslepen. Door te stroppen strijk je alle minuscule oneffenheden glad waardoor je mes nóg scherper wordt en de snede zelfs kan gaan spiegelen. Een strop is ook perfect om je scherpe mes lekker scherp te houden. Hoe dit in zijn werk gaat, leggen we je hier uit.

Maar laten we om te beginnen eerst eens bepalen of jouw mes überhaupt wel te stroppen is. Heeft je mes kartels? Dan is het niet te stroppen. Je beschadigd hiermee je strop en bovendien maak je je gekartelde mes er niet scherper mee. Ook messen met een recurve (een gekromd lemmet, zoals bij een tourneermes) zijn niet gemakkelijk te stroppen. Op een scheerriem lukt het nog wel met genoeg oefenen, maar probeer het vooral niet op een stropping paddle. Tot slot: is je mes vooraf wel scherp genoeg geslepen? Zo nee, dan ben je uren bezig zonder bevredigend resultaat. Slijp dus eerst je mes totdat het mes vlijmscherpscherp is. Pas daarna moet je beginnen met stroppen!

Na welke korrelgrootte kan ik stroppen?

Na welke of korrelgrootte je begint met stroppen, is afhankelijk van je mes, de strop en de stropping compound die je gebruikt. Als gemiddelde gaan wij uit van het volgende: een mes strop je nadat je hebt geslepen op een slijpsteen van ongeveer 5000 grit (JIS).

Moet ik stropping compounds gebruiken?

Nee, het leer heeft van nature een polijstende werking. Maar, wil je een meer effectieve strop of stroppen in een bepaalde micron? Kies dan een stropping compound, pasta of spray. Dit zijn schuurmiddelen die het polijstende effect van je strop versterken. Wil je de ultieme ervaring? Strop dan eerste met een grove stropping compound en werk je weg omhoog naar de kleinste microns. Hetzelfde principe als slijpen op slijpstenen dus. Eén strop met één stropping compound gebruiken is ook prima! Ga dan voor een medium stropping compound van tussen de 5 en 2 micron.

Hoe vaak moet ik een stropping compound aanbrengen?

Als de stropping compound eenmaal op je strop zit, gaat het er niet zomaar weer af. Bij wekelijks gebruik blijft de compound gemakkelijk een maand effectief. Het kan echter geen kwaad om af en toe wat nieuwe compound aan te brengen om de effectiviteit van de strop te verhogen.

Begin onderaan de strop met de punt van het mes.
Stop zodra die hiel van het mes het einde van de strop bereikt.

Het mes op de strop plaatsen

Je begint door de punt van het lemmet tegen de strop te zetten. Let er op dat de rug van het lemmet naar je toe is gericht. De slijphoek komt luistert niet heel erg nauw bij het stroppen. Het leer buigt namelijk licht mee met de snede. Je merkt snel genoeg of je goed zit: als de zijkant van het lemmet blinkt in plaats van de snede, weet je dat je de hoek groter moet maken. Hoor je een schrapend geluid? Verklein de hoek dan iets.

De beweging

De punt van het lemmet op de strop is je beginpunt. Haal het mes over de strop naar je toe totdat de hiel van het mes de bovenkant van de strop heeft bereikt. Doe dit een paar keer en strop vervolgens de andere zijde van de snede. Zoals je ziet snijden we niet in de strop, dit zou het leer ernstig beschadigen.

Tijdens het stroppen oefen je bijna geen druk uit. Het gewicht van je hand en het mes is vaak al voldoende. Laat de strop en de stropping compound hun werk doen. Hoe vaak je het mes over de strop moet halen is ook weer afhankelijk van je mes, je strop en de gebruikte stropping compound. Herhaal de beweging net zo vaak als nodig is of totdat je tevreden bent met de spiegeling van je snede.

Let op het buikje!

Let tijdens het stroppen dat je het profiel van het lemmet volgt. Heeft je mes een buikje zoals deze? Volg de vorm van de snede door alleen je pols en niet je hele arm te bewegen. Door alleen je pols te draaien is het stroppen accurater en uiteindelijk ook sneller.

Opruwen van je strop

Als je de strop veel hebt gebruikt zul je het snel genoeg merken: je strop wordt zwart. Geen zorgen! Dat betekent dat de strop werkt. Het zwart is namelijk staal dat je van de snede gepolijst hebt. Als je strop zwart is én glimt is het tijd om de strop even op te ruwen. De strop is dan namelijk een stuk effectiever.

Het idee is om oppervlakkige krasjes in het leer te krijgen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de strop weer ruw te maken. Bijvoorbeeld met een staalborstel! Ga niet meteen keihard het leer te lijf, maar probeer rustig uit hoeveel druk je moet zetten om het leer wat ruwer te krijgen.

Een zaag werkt overigens ook! Door de zaag zijwaarts over de strop te halen, ruw je het oppervlak op. Let hier wel driedubbel goed op. Met een zaag kan je de strop, maar ook jezelf beschadigen.