Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

How-to

Hoe strop je een mes?

Stroppen is het op leer polijsten van de snede van je mes, nadat je tot een zeer fijne korrelgrootte hebt geslepen. Het maakt het mes nóg scherper en zorgt er bovendien voor dat het zal blinken. Hoe je dit kunt doen, leggen we je hier uit. Maar laten we om te beginnen eerst eens bepalen of jouw mes überhaupt wel te stroppen is.

Heeft het te stroppen mes bijvoorbeeld kartels? Dan is het niet te stroppen. Je zou hiermee je strop ernstig beschadigen en bovendien zal je gekartelde mes er niet scherper van worden. Ook messen met een recurve (gekromd lemmet, zoals een tourneermes) zijn niet per definitie te stroppen. Op een scheerriem lukt dit vaak nog wel, maar probeer het vooral niet op een stropping paddle. En tot slot geldt te allen tijde: is je mes vooraf wel scherp genoeg geslepen? Zo nee, dan ben je uren bezig, zonder bevredigend resultaat.

Het mes op de strop plaatsen

Als je er zeker van bent dat je een geschikt mes hebt om te stroppen, kun je van start gaan. Maak je gebruik van stropping compound, pasta of sprays, begin dan eerst met de meest grove korrelgrootte. Hetzelfde principe als slijpen op slijpstenen dus. Je begint door het voorste deel van het lemmet, bij de punt, tegen de strop te zetten. Qua hoek kun je ongeveer gokken, dat komt niet heel erg nauw bij het stroppen. Je merkt snel genoeg of je goed zit: als de zijkant van het lemmet blinkt in plaats van de snede, weet je dat je de hoek groter moet maken. Hoor je een schrapend geluid? Dan kun je de hoek iets verkleinen.

Voorzichtig beginnen

Vervolgens trek je eerst heel voorzichtig het mes over de strop, in de richting van de rug van het lemmet. Zo voorkom je dat je in de strop snijdt. Voel eerst even voorzichtig of je ongeveer goed zit. Je merkt het vanzelf wanneer het fout gaat. Je probeert de hele snede te raken met de strop, daarom beweeg je in je opwaartse beweging het mes ook iets richting de punt, zodat je naar het eind van de strop ook de hiel raakt. Zie hiervoor ook de afbeeldingen en de video.

Let op het buikje!

Ideaal is het wanneer je vanuit de punt in een soepele maar resolute beweging de buik van het lemmet langs het leer laat gaan. Dat klinkt moeilijker dan het is. Het zorgt er voor dat je de buik van de snede, het deel dat je het meest gebruikt, zo egaal mogelijk gepolijst wordt. Je oefent lichte druk uit, maar probeert weer niet te veel druk te zetten. Daarmee druk je de snede in de vernieling en vergroot het risico om ongelukken.

Het stroppen afronden

Dit herhaal je tot je het idee hebt dat je weinig verbetering meer ziet. Vervolgens kun je desgewenst overschakelen naar een fijnere korrelgrootte. Wanneer je het idee hebt klaar te zijn haal je de snede nog een paar keer heel voorzichtig, met alleen het gewicht van het mes als druk, over de strop. Dit is voor de laatste afwerking en het schoonmaken van je polijstwerk. De finishing touch.

Opruwen van je strop

Op een gegeven moment zal je merken dat je strop zwart begint te worden. Dit is een goed teken! Het zwarte is namelijk staal dat je van de snede gepolijst hebt. Ook zal je strop nu wat gaan glimmen. Dat is een minder goed teken, want het betekent dat de effectiviteit van je strop hard achteruit holt.

Een strop is namelijk een stuk effectiever wanneer hij een beetje opgeruwd is. Je merkt met een opgeruwde strop meteen dat je weer een stuk sneller polijst. Dit opruwen is helemaal niet moeilijk en kan op verschillende manieren gedaan worden.

Je kunt met een staalborstel voorzichtig je strop wat opruwen. Ga niet meteen keihard het leer te lijf, maar probeer rustig hoeveel druk je moet zetten om de strop wat ruwer te krijgen. Ook kun je een zaag pakken. Door de zaag zijwaarts over de strop te halen ruw je het oppervlak op. Pas ook hierbij op dat je de strop niet te veel beschadigt.


Lees meer