Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

5 redenen om zelf je messen te slijpen

Als je een koksmes, zakmes of multitool aanschaft denk je niet direct aan het slijpen ervan. Toch komt dit moment sneller dan je denkt. Je kunt je mooie messen natuurlijk wegbrengen naar een slijper, maar waarom zou je het niet gewoon zelf doen? Wij geven je vijf hele goede redenen om het zelf eens te proberen:

1. Er is voor iedereen een geschikte slijpoplossing

Misschien begin je net met slijpen, misschien ben je al jaren bezig, één ding is zeker: voor iedereen bestaat de geschikte slijpoplossing. Slijpstenen, doortrekslijpers, slijpstaven of complete slijpsystemen, het is allemaal beschikbaar om jouw messen scheermesscherp te maken.

Voor de snelle slijper

  • De elektrische slijpmachine. Daarmee slijp je veilig en snel in twee of drie stappen. De perfecte assistent voor elke kookliefhebber.
  • De doortrekslijper. Met lichte druk haal je jouw mes door deze slijper, in korte tijd heb je weer een scherpe snede. Ideaal voor een snelle onderhoudsbeurt.
  • De waterslijper. Een klein slijpsysteem met twee of drie slijprollers. Een beetje water in het bakje, 15 tot 20 keer je mes langs de rolletjes halen en je mes is weer als nieuw! Wel altijd van grof naar fijn werken.

Voor de uitgebreide slijper

  • Een slijpsysteem van WorkSharp, Wicked Edge of Lansky. Je mes zet je vast in het slijpsysteem, waarna je de slijpstenen over het lemmet haalt. Je werkt van grof naar fijn, met een scheermesscherp mes als resultaat. Een snelle onderhoudsbeurt is met alleen de fijne stenen ook snel gedaan.
  • Een slijpsysteem met slijpstaafjes, zoals de Spyderco Sharpmaker. Je mes haal je langs de slijpstaven, waardoor een vlijmscherpe snede ontstaat. Zorg er wel voor dat je mes altijd in een rechte positie blijft om de juiste slijphoek vast te houden.

Voor de slijper die van een uitdaging houdt


2. Je mes is altijd scherp

Wie wil dat nou niet? Er hoeft geen moment meer te zijn dat je met een bot mes snijdt. Een kleine onderhoudsbeurt kost weinig tijd en doe je makkelijk zelf. Dat scheelt een hoop ergernis. Een vlijmscherp mes snijdt toch wel het allerfijnst.

3. Zelf slijpen is vaak een stuk goedkoper dan laten slijpen

Een beetje messenslijper voor thuisgebruik heb je al vanaf €25,-. Daar slijpt een professionele slijper je messen niet voor. Je betaalt al snel €5,- tot €7,- per keukenmes. Een eigen messenslijper of slijpsysteem heb je dan al snel terugverdiend.

4. Met slijpen verleng je de levensduur van je messen

Door zelf je messen te slijpen verleng je de levensduur van je messen aanzienlijk. Door goed onderhoud verklein je de kans op schade. Let op: door je messen te slijpen worden ze wel steeds iets dunner, dit is helaas niet te voorkomen.

5. Word echt chef in eigen keuken en slijp je messen, net als de pro’s, gewoon zelf

Wordt op en top chef in eigen keuken. Naast heerlijk koken en serveren slijpen echte koks hun messen immers ook zelf! Word een profkok in eigen keuken en start zelf met het slijpen van je mooie keukenmessen. Naast de vijf bovenstaande redenen is het ook gewoon erg leuk om zelf je mes te slijpen. Je ervaart stap voor stap wat er met je mes gebeurt tijdens het slijpen. Hierdoor zul je een scherp mes optimaal gaan waarderen. Zelf je messen onderhouden is dan ook leuk, nuttig en goed te doen bovendien!