Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Edge Pro Apex vs KME Precision Knife Sharpening System

De Edge Pro Apex en het KME Precision Knife Sharpening System zijn beiden zeer accurate en vernuftige slijpsystemen. Maar hoe kies tussen twee slijpsystemen die zo dicht tegen perfectie aan liggen? In deze versus leggen we alle overeenkomsten en verschillen uit.

Leveringsomvang Edge Pro Apex 1, 2, 3 en 4

Het Edge Pro Apex slijpsysteem is er in vier verschillende uitvoeringen. De basis is hetzelfde, maar het aantal slijpstenen en overige accessoires verschilt. Hierdoor kan je zelf kiezen welke set het beste bij jou en je budget past.

Leveringsomvang KME D4 en R.P.S.H. COMBI KIT

De KME heeft slechts twee uitvoeringen. De KME D4 en de KME R.P.S.H. COMBI KIT. Het enige verschil tussen deze twee slijpsystemen is de soort slijpstenen. De D4 heeft vier diamanten slijpstenen van 150 tot 1500 grit. De R.P.S.H. COMBI KIT heeft één extra grove diamantslijpsteen, twee aluminiumoxide slijpstenen, en één natuurlijke Hard Arkansas-slijpsteen.

Vanwege deze verschillende uitvoeringen van beiden slijpsystemen behandelen we in deze versus alleen de fundamentele verschillen en overeenkomsten tussen de basis slijpsystemen.

Overeenkomsten Edge Pro Apex en KME Precision Knife Sharpener

Prijscategorie

Beide systemen zitten in dezelfde prijscategorie. Als je deze systemen vergelijkt met andere slijpsystemen zijn deze zelf beiden voordelig te noemen.

Land van herkomst

Beiden slijpsystemen zijn volledig gemaakt in de Verenigde Staten en hebben een levenslange garantie op fabrieksfouten.

Opbergen of vervoeren

Beide systemen zijn gemakkelijk op te bergen en mee te nemen. De Edge Pro Apex zit in een nylon draagtas en het KME slijpsysteem zit in een kunststof draagkoffer.

Accessoires

Beide merken hebben veel extra accessoires voor verschillende toepassingen. Adapters, slijpstenen, slijpstaafjes, lapping films en nog veel meer. De systemen zijn voor bijna elke toepassing of wens uit te breiden.

Resultaat

De voornaamste overeenkomst is de precisie waarmee beide slijpsystemen slijpen. Ze behouden beiden een zeer constante slijphoek en zorgen voor een constant en vlijmscherp slijpresultaat.

Aflezen van de slijphoek

Het aflezen van de slijphoek is bij beide systemen even uitdagend. Bij de KME geeft de hoekmeter per graad aan in welke hoek je slijpt. Het Edge Pro slijpsysteem geeft met gekleurde ringen op de verticale staaf aan in welke hoek je slijpt. Beiden moet je met de hand omhoog of omlaag bewegen. Je weet echter nooit in welke hoek je exact slijpt. Om er zeker van te zijn dat je de gehele snede in de juiste slijphoek slijpt raden we de stifttruc aan. Bekijk hier de video over hoe de stifttruc werkt en lees meer over de zin en onzin van slijphoeken.

Verschillen Edge Pro Apex en KME Precision Knife Sharpener

Vaste basis

Het meest opvallende verschil is het feit dat de Edge Pro Apex pootjes en zuignappen heeft waarmee het systeem stevig op een vlak oppervlak blijft staan. De KME is een slijpsysteem die je in je hand hoort te houden aan de houten handgreep. Een houten basis voor de KME is los beschikbaar, maar zit niet standaard bij het slijpsysteem inbegrepen. Zeker als je lang moet slijpen is het erg fijn om een vaste basis te hebben. Een voordeel is dat je het KME slijpsysteem overal kan gebruiken. Je hebt geen tafel of werkplek nodig.

Slijpstaaf

Vanaf de Edge Pro Apex 2 tot en met nummer 4 krijg je er een slijpstaaf bij. Hiermee slijp je ook gemakkelijk gekartelde messen. KME biedt wel een diamanten slijpstaaf aan, maar deze zit niet standaard bij het slijpsysteem inbegrepen.

Het vastzetten van het mes

Bij het KME slijpsysteem plaats je het mes in de klem. Het mes zit vast totdat je klaar bent met slijpen. De klem kan ronddraaien zodat je gemakkelijk beide zijden van het mes kan slijpen. Bij de Edge Pro Apex plaats je het mes los op het slijpsysteem. Het systeem ondersteund de rug van het lemmet, maar je houdt het mes vast met één hand terwijl je met de andere hand de slijpsteen heen en weer beweegt. Het is even wennen om het mes goed stil te houden tijdens het slijpen, maar een bijkomend voordeel is dat je het mes gemakkelijk van het slijpsysteem haalt om de snede te bestuderen.

Conclusie: welk slijpsysteem kies je?

Beide slijpsystemen komen uit de Verenigde staten, zijn vergelijkbaar qua slijpresultaat, hebben veel extra accessoires en ze zitten in dezelfde prijscategorie. Bij beide slijpsystemen kost het aflezen van de slijphoek wat gewenning. Het KME-slijpsysteem geeft meer accuraat aan in welke slijphoek je zit. Al is de slijphoek niet altijd het belangrijkste.

Het Edge Pro Apex-slijpsysteem is stevig op een tafel te bevestigen. Het KME-slijpsysteem houd je in je hand. Het KME-slijpsysteem klemt het mes goed vast door de hand van klemmen. Op de Apex moet je het mes met één hand vasthouden tijdens het slijpen. Welk slijpsysteem het beste is, hangt helemaal af van je voorkeuren. Of je nou kiest voor een Edge Pro Apex of een KME Precision Knife Sharpening System je krijgt er een zeer handzaam, voordelig en accuraat slijpsysteem voor terug.