Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spyderco Sharpmaker vs. Lansky

Er zijn vele manieren om je messen weer scherp te krijgen. Eén daarvan is het gebruik van geleide slijpsystemen. Maar met welk systeem wordt je mes nu het scherpst? En zit er veel verschil in de resultaten die je kan behalen met deze systemen? In deze test vergelijken we de vooraanstaande slijpsystemen van Spyderco en Lansky.

Testopzet

We hebben vier nieuwe topkwaliteit koksmessen van 20 centimeter genomen, met elk een andere hardheid en staalsoort. Hiervan werd de scherpte gemeten, waarna we de messen op een slijpsteen bot hebben geschuurd. Vervolgens zijn de messen één voor één geslepen op de twee verschillende slijpsystemen, waarna opnieuw de scherpte is getest. Ook de tijd die nodig was om de messen te slijpen is opgenomen.

Testen van de scherpte

Om messen op scherpte te kunnen beoordelen, hebben we in een proefopstelling de lengte van de beweging gemeten die nodig is om een testvoorwerp met een vaste druk van 50 gram door te snijden. Bij een scherp mes is deze afstandkorter dan bij een minder scherp mes.

Resultaten

Spyderco Sharpmaker

De Spyderco Sharpmaker is geschikt voor het slijpen van alle messen.

Basispakket:

  • Kunststof basis met gaten waarin de keramische staafjes onder een hoek van 30 of 40 graden staan.
  • Vier keramische slijpstaafjes met een driehoekige doorsnede in medium- en fijne korrel.
  • Extra staafjes voor handbescherming.

Optioneel:

  • Diamanten slijpstaven voor snel resultaat bij zeer botte messen.
  • Ultrafijne slijpstaven voor super scherpe afwerking.
Cm. per blokNieuw: 4,2 cm / Geslepen: 3,7 cm
Gem. tijd2 minuten en 23 seconden
GebruiksgemakGoed

Testresultaten

De spyderco 204MF Sharpmaker is gemakkelijk in gebruik. Standaard wordt er een volledige handleiding met foto’s en een DVD meegeleverd waarop de stappen van het slijpen met de Sharpmaker uitgelegd worden. Door de verschillende kleuren slijpstaafjes zijn deze makkelijk uit elkaar te houden en de bijgevoegde slijpbasis zorgt voor een vaste slijphoek. Door de diamant- en ultrafijne slijpstaafjes die verkrijgbaar zijn, is het mogelijk om het slijpresultaat extra te optimaliseren.

Het resultaat na het slijpen van de botte messen van verschillende staalsoorten was duidelijk positief. Een nadeel van de Spyderco Sharpmaker zijn de slijpstaafjes van 17,6 cm, die het slijpen van langere messen wat bemoeilijken, maar nog net geschikt zijn voor messen van 20 cm.


Lansky slijpsysteem

Dit Lansky Slijpsysteem is te gebruiken voor het slijpen van al uw messen.

Basispakket:

  • Hardhouten basis met gaten waarin de keramische staafjes in een hoek van 20 of 25 graden staan.
  • Vier keramische slijpstaafjes in medium- en fijne korrel.
  • Vaste handbescherming.
Cm. per blokNieuw: 4,2 cm / Geslepen: 4,6 cm
Gem. tijd2 minuten en 05 seconden
GebruiksgemakZeer goed

Testresultaten

Het Lansky Gourmet Keramisch Slijpsysteem is compact, veilig en makkelijk in gebruik. Door de ronde slijpstaafjes hoeft niet afgewisseld te worden van de puntige naar de vlakke kant, wat het slijpen makkelijker maakt maar het uiteindelijke slijpresultaat wel beïnvloedt.

De lengte van de slijpstaafjes zorgt ervoor dat zowel lange als korte messen makkelijk te slijpen zijn. Met het slijpen van de botte messen met het Lansky Gourmet Keramisch Slijpsysteem is er duidelijk een scherper resultaat te zien. Toch krijgen de messen de originele slijpscherpte niet in hun geheel terug.

Update: dit Lansky Gourmet slijpsysteem is inmiddels niet meer leverbaar. Hiervoor de Lansky Master's Edge 5 in de plaats gekomen. Vergelijkbaar met de Lansky Gourmet, met een paar verbeteringen. Benieuwd naar wat de Lansky Master's Edge 5 te bieden heeft? Klik dan op de link hieronder.


Conclusie

De Spyderco 204MF Sharpmaker heeft zicht duidelijk bewezen tegenover het Lansky professioneel keramische slijpsysteem. De 0:22 seconden die gemiddeld langer nodig was om de botte messen weer scherp te krijgen hebben zich waardevol bewezen door de grote verbetering in scherpte (+20%) ten opzichte van de messen die door het Lansky systeem zijn geslepen. Bij het slijpen van lange messen is het Lansky slijpsysteem prettiger door de langere slijpstaafjes. Maar toch zijn ook deze messen met de Sharpmaker uitstekend te slijpen.