Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Benchmade vs Spyderco

Benchmade en Spyderco: twee van de grootste en meest toonaangevende merken in de zakmessenwereld. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee merken? Waarom zou je de een verkiezen boven de ander? Wij leggen het uit.

De overeenkomsten

Beide merken staan bekend om het feit dat ze gebruikersmessen maken. Neem bijvoorbeeld de Benchmade Bugout en de Spyderco Para 3 Lightweight. Twee favorieten onder messenliefhebbers wanneer het aankomt op praktische, lichtgewichte EDC-zakmessen. Bijna iedere liefhebber heeft wel een van de twee gehad.

Uit de verschillende series van beide merken blijkt dit ook. Zowel Benchmade als Spyderco heeft speciale messenseries, gemaakt voor specifieke doeleinden. Zo heeft Benchmade bijvoorbeeld de Black Class voor First Responders. En Spyderco de Salt-serie voor maritiem gebruik. Dit zie je weinig bij andere messenmerken.

Benchmade Black Class
Spyderco Salt Series

Designers en experts

Voor beide merken geldt: een groot aandeel van het assortiment is ontworpen door een bekende messenmaker of ontwerper. Al wisselt dit bij Benchmade minder dan bij Spyderco. En zijn de ontwerpers met wie Spyderco samenwerkt vaak iets experimenteler en minder bekend. Een paar voorbeelden: Benchmade werkt samen met ontwerpers als Mel Pardue, Warren Osborne en Shane Sibert. Bij Spyderco moet je denken aan ontwerpers als Marcin Slysz, Paul Alexander en Serge Panchenko. Ook werken beide merken samen met experts, zoals First Responders, om zo tot het beste eindproduct te komen.

Verschillen tussen Benchmade en Spyderco

Productaanbod

Spyderco produceert veel verschillende varianten van bestaande modellen. Daarbij moet je denken aan verschillende kleuren handgrepen, lemmetafwerkingen, type snedes, staalsoorten en linkshandige varianten. Ook werken ze in series waarbij ze één type mes in soms wel vijf verschillende formaten produceren. Benchmade doet dit ook, maar op een veel kleinere schaal. Hierdoor is het aanbod Spyderco-messen een stuk groter dan die van Benchmade. Zo hebben we tijdens het schrijven van dit topic 300+ Spyderco-messen in ons assortiment en 80+ Benchmade messen.

Ook heeft Spyderco een eigen budgetlijn genaamd Byrd Knives en produceren ze in grote aantallen keukenmessen en slijpproducten. Sporadisch maakt Spyderco ook bijlen en ander specialistisch gereedschap. Benchmade produceert ook slijpproducten en keukenmessen, maar wederom: op een veel kleinere schaal.

Spyderco Sharpening

Land van herkomst

Benchmade produceert messen in de Verenigde Staten. Bij Spyderco is dit niet altijd het geval. Zo produceert Spyderco ook messen in Taiwan, China, Japan en Italië.

Prijsklasse

Voor vijf tientjes, en dan rekenen we Byrd Knives even niet mee, heb je al een Spyderco-mes. Een Benchmade-mes begint vaak rond de €130/€140. Dit komt door het feit dat Spyderco zich focust op vrijwel alle prijsklassen en Benchmade alleen op de midden- tot premiumprijsklasse. Wanneer we de midden- en premiumklasse messen van beide merken vergelijken komen de prijzen wel overeen. Zo zit er maar een paar tientjes verschil tussen de eerder vergeleken Benchmade Bugout en Spyderco Para 3 Lightweight.

Sprint Runs en Limited Edition-messen

Benchmade heeft de Gold Class-serie. Dit zijn de meest premium Benchmade-messen. Limited Editions van hun populairste producten, gemaakt van ontzettend hoogwaardige materialen. Hiervan produceren ze een paar modellen per jaar. Dit zijn vitrinewaardige kunstwerken die eerder gemaakt zijn om te verzamelen dan om te gebruiken.

Benchmade Gold Class
Spyderco Sprint Run

Spyderco doet dat iets anders. Die produceren soms wel een tiental Sprint Run-messen per jaar. Dit zijn wederom varianten van bestaande modellen met andere staalsoorten en handgreepmaterialen. Deze kosten over het algemeen niet zoveel als een Gold Class-mes van Benchmade. De gekozen materialen zijn ook niet altijd “beter” of “unieker” (met uitzonderingen) dan die van het oorspronkelijke model. Het is vooral een tof alternatief voor de Spyderco-liefhebber die nét wat meer wilt.

Duimsteun vs Duimgat

Benchmade-messen zijn voornamelijk voorzien van een duimsteun. Spyderco staat bekend om hun Spydie-hole: een duimgat in het lemmet. Dit is hét kenmerk waaraan je een Spyderco herkent. Het hangt af van je voorkeur welke van de twee je verkiest. Ze werken in praktijk hetzelfde.

Axislock vs Compressionlock

Benchmade is populair om hun axislock-vergrendeling. Dit is een vergrendeling die met behulp van twee springveertjes op zijn plek valt en zo het lemmet blokkeert. Spyderco maakt steeds meer gebruik van een compressionlock-vergrendeling. Dit is een soort van omgekeerde linerlock. Beide vergrendelingsmechanismes zitten in de rug van de handgreep. Zodat je vinger niet in de baan van het lemmet komt wanneer je het mes sluit. Het grootste verschil is dat de axislock voor zowel linkshandigen als rechtshandigen geschikt is. Je gebruikt namelijk je duim en wijsvinger. Bij de compressionlock gebruik je je wijsvinger. Daarom maakt Spyderco linkshandige varianten van hun populairste modellen voor als je linkshandig bent.

Axis Lock
Compression Lock

Welke van de twee merken kies je?

Het komt vast niet als een verrassing dat veel messenliefhebbers zowel een Benchmade als een Spyderco bezitten. Beide merken verschillen op veel vlakken maar hebben tegelijkertijd één grote overeenkomst: ze maken échte gebruikersmessen. Kijk dus goed naar je voorkeur op het gebied van openings- en vergrendelingsmechanismes. Ook valt ons op dat Benchmade-messen over het algemeen iets slanker en strakker zijn en Spyderco-messen wat breder en excentrieker. Smaak speelt dus ook een rol wanneer je beslist tussen een van deze twee topmerken!