Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spyderco Endura 4 vs Spyderco Paramilitary 2

De Spyderco Paramilitary 2 vs. de Endura 4. Twee populaire en grote EDC-messen. Maar welke van deze twee messen past het beste bij jou? In deze versus zetten wij alles op een rijtje.

Van beide messen zijn door de jaren heen veel verschillende versies geproduceerd. Voor deze versus vergelijken we de standaard modellen: de Spyderco Paramilitary 2 C81GP2 en de Spyderco Endura 4 C10FPGY.

De overeenkomsten tussen de Spyderco Endura 4 en Spyderco Paramilitary 2

De grootste overeenkomst is dat het beiden relatief grote EDC-messen zijn. Je gebruikt ze dan ook nagenoeg voor dezelfde klussen. Van redelijk zware taken zoals het openen van verpakkingen of het klein snijden van oud papier, tot lichtere klusjes zoals het schillen van een appeltje. Beiden messen hebben het bekende Spyderco duimgat. Ook hebben ze een pocket clip die je op vier verschillende manieren kan bevestigen.

De verschillen tussen de Spyderco Endura 4 en Spyderco Paramilitary 2

Handgreepmateriaal

Het meest opvallende verschil zijn de handgrepen. De handgreep van de Endura 4 is gemaakt van FRN-kunststof (fiberglass reinforced nylon). De Paramilitary 2 heeft een handgreep van G10. Dit is een glasvezelweefsel met een epoxy basis. Beide materialen zijn licht van gewicht en erg sterk. Ze zijn watervast, niet gevoelig voor temperatuurverschillen en kunnen tegen een stootje. Ondanks dat het twee verschillende materialen zijn is het lastig om hier een favoriet te kiezen. Ook het reliëf op beide handgrepen is verschillend. Het reliëf van de Endura 4 is erg grof. De Paramilitary 2 heeft juist een subtiel, maar toch stroef reliëf. Beide messen houden fijn vast en voelen griprijk aan.

Formaat

De Endura 4 meet in geopende positie 22.2 cm tegenover de 21 cm van de Paramilitary 2. Zowel de handgreep als het lemmet van de Endura 4 zijn een halve centimeter langer dan die van de Paramilitary 2. Lemmet en staalsoort

Nog een groot verschil zijn de staalsoorten. De Paramilitary 2 heeft Amerikaans CPM S45VN-staal. De Endura 4 heeft Japans VG-10-staal. Qua corrosiebestendigheid vrijwel gelijk, qua hardheid en scherptebehoud, wint CPM S45VN-staal het van VG-10 staal (met de harding van Spyderco). De Endura 4 heeft een hardheid van 58 HRC en de Paramilitary 2 60 HRC. Niet een heel groot verschil, maar als je het mes vaak gebruikt voor het snijden van bijvoorbeeld kartonnen dozen, blijft de Paramilitary 2 langer scherp. Uiteraard afhankelijk van hoe vaak en hoe intens je het mes gebruikt.

Daarnaast heeft het lemmet van de Paramilitary 2 een bollere snede. Dit verkleint het contactoppervlak van de snede voor zeer goede snijeigenschappen. De Endura 4 heeft een rechte snede die meer geschikt is voor horizontale snijbewegingen. Ook heeft de paramilitary 2 zowel aan de boven als de onderkant van het lemmet geribbelde vingergroeven. Hierdoor kan je het mes erg dicht bij de snede vasthouden voor meer controle bij precisiewerk. De Endura 4 heeft alleen een geribbelde vingergroef voor je duim aan de bovenkant van het lemmet.

Het lemmet van de Endura 4 is 3 mm dik en van de paramilitary 4 mm. Qua snijeigenschappen zal je hier geen verschil merken.

Gewicht

Door het verschil in formaat en materiaal zit er ook een klein verschil in het gewicht van beide messen. De Endura 4 weegt 95 gram en de Paramilitary 2 weegt 110 gram.

Land van herkomst

De Paramilitary 2 is honderd procent gemaakt in de Verenigde staten. Het CPM S45VN-staal is Amerikaans, het G10 is Amerikaans en het mes is in Amerika in elkaar gezet. De Endura 4 komt uit Japan. Het VG-10 is Japans en het mes is ook in Japan in elkaar gezet. Op het materiaal na merk je niks van waar de messen gemaakt worden.

Vergrendeling

Ook de vergrendeling van de messen is anders. De Spyderco Paramilitary 2 maakt gebruik van een compressionlock-vergrendeling. Dit is een soort omgekeerde linerlock. Deze klemt zich in een uitsparing in het lemmet onder de stoppin. Spyderco heeft zowel een links- als rechtshandige variant van de Paramilitary 2 omdat de compressionlock niet met beide handen te gebruiken is door het asymmetrische ontwerp. De Endura 4 heeft een backlock. Dit is een veer die over de rug van het mes loopt. Deze veer valt bij opening van het mes achter het scharnierende punt van het lemmet in het slot. In de rug van het handvat is een uitsparing gemaakt waar de veer ingedrukt kan worden om het lemmet te ontgrendelen. Deze vergrendeling is wél voor zowel links- als rechtshandigen geschikt door het symmetrische ontwerp.

Beide mechanismes zijn door Spyderco ontworpen en zitten in de rug van de handgreep. Een klein maar niet onbelangrijk verschil is dat je de Paramilitary 2 iets soepeler opent dan de Endura 4. Dit komt doordat de backlock tijdens het openen constant op het lemmet drukt. De kracht waarmee de compressionlock op het lemmet van de Paramilitary 2 drukt is minder. Nog een groot voordeel is dat je de compressionlock van de Paramilitary 2 gemakkelijk sluit door de rug van de handgreep met je vingertoppen vast te houden en de compressionlock met je wijsvinger in te drukken. Zo blijven je vingers uit de baan van de snede weg als je deze inklapt.

Lanyardhole

Een klein maar noemenswaardig verschil is de lanyard hole. Deze zitten beiden op de achterkant van de handgreep. De lanyard hole van de Endura 4 zit meer in het midden, maar het voornaamste verschil is de diameter. De lanyard hole van de Endura 4 is 4 mm in diameter en de lanyard hole van de Paramilitary 2 is maar liefst 7 mm in diameter.

Welke mes kies je?

Qua functionaliteit zit er weinig verschil tussen de messen. Het belangrijkste verschil is het gebruikte materiaal en de blokkering. Zoek je een EDC-mes met een beter dan gemiddelde staalsoort, zeer goede ergonomie, veel functionaliteit en maakt de prijs minder uit? Dan is de Paramilitary 2 de beste keus. Voor enkele tientjes minder heb je echter een mes dat misschien van budget-vriendelijker materiaal gemaakt is, maar wel met gemak dezelfde taken aan kan en ook net wat lichter is. Ongeacht welk mes je kiest, je krijgt erg veel waar voor je geld.