Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

CRKT vs Kershaw

CRKT en Kershaw: twee van de grootste merken in de zakmessenindustrie. Veel ‘hall-of-fame’-messen zijn door een van deze twee merken geproduceerd. Beide merken zijn populair onder liefhebbers van budgetvriendelijke zakmessen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee merken? Waarom zou je de een verkiezen boven de ander? Wij leggen het uit.

De overeenkomsten

Prijsklasse

Zoals eerder benoemd zijn CRKT en Kershaw populair onder liefhebbers van budgetmessen. Voor beide merken geldt: het grootste gedeelte van het assortiment zit in de € 25 tot de € 100 prijsrange. Veel van de populairste budgetmessen komen van deze twee werken. Welke dat zijn? We noemen een paar voorbeelden.

Neem bijvoorbeeld de CRKT Squid-serie en de CRKT Minimalist-serie. Of de Kershaw Shuffle-serie en de Kershaw Leek-serie. Veel liefhebbers hebben wel één van de messen uit deze series bezit.

CRKT Squid & Minimalist
Kershaw Shuffle & Leek

Prijskwaliteitsverhouding en materialen

Zowel CRKT als Kershaw staat bekend om hun geweldige prijskwaliteitsverhouding. Je krijgt veel waar voor je geld. Ook gebruiken ze dezelfde materialen. Zo is het grootste gedeelte van de messen voorzien van een lemmet gemaakt van 8Cr13MoV-staal of D2-staal. En zijn de meeste handgrepen gemaakt van roestvast staal óf G10.

Productaanbod

CRKT en Kershaw zijn van alle markten thuis. Beide merken produceren tactische messen, herenmessen en stevige vaststaande messen. Maar aan het einde van de dag staan beide merken vooral bekend om hun EDC-messen. Hier ligt ook het grootste gedeelte van hun focus op. Qua productaanbod, op het gebied van type messen, zijn ze dus vrijwel gelijk aan elkaar.

Designers

Ook werken beide merken veel samen met bekende messenmakers en ontwerpers. Voor CRKT moet je denken aan ontwerpers als Ken Onion, Kit Carson, Richard Rogers, Lucas Burnley en Jesper Voxnaes. Bij Kershaw moet je wederom denken aan Ken Onion en ontwerpers als Rick Hinderer, Dmitry Sinkevich en Ernest Emerson.

CRKT CEO door Richard Rogers & Kershaw CQC-6 door Ernest Emerson

Land van herkomst

Zoals bij veel budgetmerken het geval is vindt het grootste gedeelte van de productie plaats in China. En zit het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Zowel CRKT’s als Kershaws hoofdkantoor zit in Portland. Slechts 5 minuten rijden van elkaar vandaan.

De verschillen tussen CRKT en Kershaw

KAI USA Ltd: Kershaw en Zero Tolerance

Het grootste verschil tussen CRKT en Kershaw is het feit dat Kershaw onderdeel is van KAI USA Ltd. Dat maakt deze vergelijking ietwat gecompliceerd. Onder moedermerk KAI USA valt namelijk ook het messenmerk Zero Tolerance. Dit merk focust zich vooral op premium zakmessen, gemaakt in de Verenigde Staten. Om die reden heeft Kershaw een “lat” qua prijsklasse en materialen waar het merk onder blijft. Terwijl CRKT dat niet heeft. Dit heeft verder weinig invloed op deze versus maar is wel een goede om in je achterhoofd te houden.

Innovatie

Waar Kershaw, gedeeltelijk om de bovengenoemde reden, binnen de gebaande paden blijft. Is CRKT altijd bezig met innoveren en het toepassen van nieuwe ideeën. Het merk heeft dan ook veel bijzondere mechanismes die ze toepassen. Zoals het door Ken Onion gepatenteerde en ontworpen ‘Field Strip’-mechanisme. Hiermee haal je een mes binnen een paar seconden eenvoudig uit elkaar om het schoon te maken. Zonder gereedschap.

Of de ‘Deadbolt-lock’. Een van de sterkste vergrendelingsmechanismes op de markt die in de pivot verwerkt zit. Het belangrijkste onderdeel van dit mechanisme is de geharde stalen wig die in uitsparingen in het lemmet valt. De bediening is erg eenvoudig: je drukt simpelweg op de grote scharnierschroef (pivot) en laat het lemmet zo sluiten. En zo zijn er nog veel meer. Kershaw/KAI USA heeft er ook een paar onder hun naam staan. Maar lang niet zoveel als CRKT.

Welke van de twee merken kies je?

Op veel vlakken zien we weinig verschillen tussen beide merken. Waar we wel degelijk een onderscheid zien is de stijl van beide merken. CRKT is experimenteler en de designstijl is meer uitgesproken. Dat zien we ook terug in de ontwerpers met wie CRKT samenwerkt. De messen die zij ontwerpen zijn nét wat anders dan normaal en vaak publieksvriendelijker.

Kershaw is een wat serieuzer merk. Het zijn no-nonsense messen, gemaakt om te gebruiken. Dit blijkt ook uit hun veelvuldige toepassing van een assisted opening-mechanisme. Dit is een mechanisme die met een springveer het openen van het lemmet ondersteunt. Ook zien de ontwerpers met wie Kershaw samenwerkt het mes eerder als een functioneel stuk gereedschap dan een platform voor creatieve innovaties. Welke van de twee merken je aanspreekt hangt dus erg af van de bovengenoemde factoren!