Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Kai vs Global

Kai en Global behoren tot de beste en meest bekende merken Japanse keukenmessen. Als je een Japans keukenmes zoekt, zit je bij beide merken goed. Maar welke moet je kiezen? We gaan hier in op de overeenkomsten en vooral verschillen tussen Kai en Global. Van designkeuzes tot de gebruikte materialen. Zodat jij hierna precies weet welke bij jou past.

Inhoud

Overeenkomsten tussen Kai en Global

Kai en Global-messen komen allebei uit Japan. Ze worden erg scherp geleverd, met slijphoeken rond de 15 graden. Beide merken gebruiken hoge kwaliteit materialen. En bij beide merken zie je een prachtige, naadloze afwerking. In het kort: beide merken zijn dus zeker solide keuzes.

Over Kai

Kai keukenmessen hebben een ware cultstatus in Japan. Het bedrijf is opgericht in 1908 in het messencentrum van de wereld: Seki. Hun messen zien er stuk voor stuk geweldig uit. En zijn een genot om mee te snijden. Over de jaren heen is de kwaliteit altijd constant gebleven, en heeft Kai vastgehouden aan traditie en vakmanschap. Er zijn wel 100 handwerkstappen nodig om één Kai mes te maken. Kai messen zijn erg precies, scherp, lichtgewicht en er is genoeg keus voor iedereen. Van ambitieuze hobbykoks tot professionals.

Over Global

Net als Kai, komt ook Global uit Japan. Het merk is opgericht in 1985. Dit begon met een serie van 12 messen met meteen al het bekende strakke design dat we zo goed kennen van Global. En ondanks dat het merk nu wereldberoemd is, heeft ook Global geen concessies gedaan aan de kwaliteit. Het lijkt alsof de messen uit één stuk zijn gemaakt, maar eigenlijk zijn het drie delen. Twee handvatdelen en het lemmet. Deze worden naadloos aan elkaar gesmeed. Het unieke design zorgt ervoor dat Global messen meteen opvallen. En behalve de opvallende look zijn ze scherp, goed gebalanceerd en duurzaam.

De verschillen tussen Kai en Global

Goed, we hebben al wat overeenkomsten genoemd, en kennis gemaakt met de beide merken. Maar interessanter is misschien wel om het te hebben over waarin Kai en Global verschillen. We gaan dieper in op alles aspecten van deze messen, van design tot staalsoorten.

Design van Global en Kai

Een van de meest opvallende verschillen tussen Kai en Global is natuurlijk het design. Global messen zijn helemaal gemaakt uit staal, met de iconische zwarte stippen op de handgreep. Die verfraaien het mes niet alleen, maar zorgen ook voor goede grip. Omdat de messen van Global helemaal van roestvrijstaal zijn kunnen ze in de vaatwasser. We raden dat wel af, want de sterke schoonmaakmiddelen in de vaatwasser kunnen het mes wat aantasten. Ook blijft je mes langer scherp als je hem met de hand afwast. Global heeft een aantal verschillende series, en deze zijn allemaal varianten op de Global G-serie, waarmee Global in de jaren 80 begon.

Bij Kai vind je juist een meer traditioneel Japans design. Voor de handgrepen gebruiken ze Pakkahout, Tagayasan, Micarta, of polypropyleen. Afhankelijk van de serie. De meeste handgrepen hebben een D-vorm. Deze vorm voorkomt dat de handgreep draait in je hand. Zo snijd je stabieler en heb je meer controle. De designs verschillen bij Kai meer per serie. Kijk dus vooral eens tussen alle Kai messen, daar zit voor iedereen een favoriet design bij. Kortom: Global messen zijn eenvoudig in design, maar erg functioneel. En de Kai messen zijn een traditioneel Japans product met een onmiskenbare schoonheid. Welk design beter is? Dat is helemaal afhankelijk van wat bij jou (en je keuken) past!

Materialen en staalsoorten van Global en Kai

Mooie designs zijn fijn, maar de daadwerkelijke materialen die gebruikt zijn, zijn misschien nog wel veel belangrijker. Gelukkig gebruiken beide merken zeer hoogwaardige materialen en staalsoorten voor hun messen. Laten we hier dieper op ingaan, beginnend met Global.

Op het eerste oog lijkt het alsof de messen van Global uit één stuk gemaakt zijn, maar eigenlijk zijn het drie delen: het lemmet, en twee perfect gelijke delen van de handgreep. Deze twee delen worden aan elkaar gelast, en de holle ruimte ertussen wordt gevuld met zand voor gewicht en balans. Hierna wordt het lemmet aan de handgreep gelast en zorgvuldig afgewerkt, zodat het net lijkt alsof het mes uit één deel is. Het hele mes wordt gemaakt van Cromova 18 roestvrij staal. Deze legering is erg roestbestendig en blijft goed scherp. De hardheid van Global messen ligt tussen de 56-58 HRC, een goede range voor scherptebehoud. En staal met deze hardheid is makkelijk zelf te slijpen op bijvoorbeeld een Japanse slijpsteen.

Gebruikte materialen en staalsoorten bij Kai verschillen een beetje per serie. Sommige series hebben een full-tang constructie, wat betekent dat het lemmet door de hele handgreep loopt. Een mes met full tang is beter gebalanceerd en een stuk sterker. Andere Kai series hebben een ‘partial tang’-constructie. Deze constructie werd ook gebruikt bij traditionele Samuraizwaarden, en is licht en laat je makkelijk je mes manoeuvreren.

Ook de staalsoorten verschillen per serie bij Kai, maar de hardheid is altijd 61 HRC. Dat is harder dan de messen van Global. Het voordeel hiervan is dat een Kai mes zijn scherpte langer behoudt dan een Global mes. Maar een mes van Kai is ook wat brozer, en zal dus sneller ‘chippen’.

Scherptebehoud van Global en Kai

Zowel Global en Kai messen zijn superscherp, daar hoeven we niet over te twijfelen. Maar welk merk maakt scherpere messen? Scherpte is deels afhankelijk van de slijphoek. Global messen hebben een slijphoek van rond de 15 graden (afhankelijk van type en serie). Kai messen hebben een slijphoek van 16 graden. Dat betekent dat Global messen out of the box iets scherper zijn dan Kai messen. Maar vanwege de hardheid zal een Global mes dan weer iets minder lang scherp blijven dan een Kai mes.

Global messen zijn convex geslepen. Dat betekent dat er geen duidelijke hoek is tussen de snede en de rest van het lemmet; dat loopt glad door. Volgens sommigen snijdt een mes met zo’n convexsnede dan ook soepeler. Kai messen hebben een standaard v-snede. Zo’n snede is meestal iets scherper, omdat er minder staal dicht bij de snede zit. Meer weten over slijpingen van messen? Lees dan ons topic over slijpingen ook even.

Conclusie: kies je Kai of Global?

Beide merken zijn dus sowieso een goede keus, en er zijn vooral verschillen in design en materiaalgebruik. Welk merk is beter, Kai of Global? Welke je kiest, is vooral afhankelijk van wat voor jou belangrijk is.

Hierom kies je Global

  • Messen met een moderne, strakke look die helemaal van staal zijn.
  • Lichtgewicht messen die je lang kunt gebruiken zonder dat je hand moe wordt.
  • Extreem scherpe messen met goed scherptebehoud.
  • Global messen kunnen wat beter tegen een stootje dan Kai messen. Worden messen dus minder voorzichtig behandeld in jouw keuken? Kies dan Global.

Hierom kies je Kai

  • Traditioneel uitziende Japanse messen die er net zo goed uitzien als dat ze presteren.
  • Grotere keuze uit staalsoorten en handgreepmaterialen.
  • Messen met een hogere hardheid die langer scherp blijven.