Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe kies ik de juiste snijplank?

Een snijplank is net als een goed keukenmes en fijne pannen onmisbaar in de keuken. Een goede snijplank voorkomt beschadigingen aan de snede van jouw mes en het aanrecht. Er is een grote variëteit aan snijplanken op de markt. Hierbij verschilt het materiaal, het formaat en de functionaliteit van de plank. Om aan te geven wat volgens ons een goede snijplank is kijken we naar het materiaal, de bijkomende voor- en nadelen, en hygiëne.

Materiaal van de snijplank

Er worden diverse materialen gebruikt voor het maken van snijplanken. Er zijn snijplanken van hout, kunststof, glas, steen of een mix van houtpulp en hars. We bespreken kort de meest gebruikte materialen.

Glas of steen

Om beschadiging aan een keukenmes te voorkomen, en dan hebben we het over het bot worden van de snede, is het van belang dat het materiaal van de snijplank zachter is dan het mes. Daarom maken snijplanken van hout en kunststof je messen niet bot. Harde snijplanken van glas of steen daarentegen wel. Ze zijn makkelijk schoon te maken maar bij elk contact treden er direct beschadigingen op aan de snede. Daarom vinden wij een snijplank van glas of steen niet geschikt en adviseren wij deze enkel te gebruiken als serveerplank.

Kunststof

Kunststof snijplanken zijn betaalbaar en vaatwasmachine bestendig. Wij begrijpen dat voor sommigen dat de belangrijkste eisen zijn. Vaak zijn ze wel zachter dan een houten snijplank. Mocht de snijplank diep krassen hebben, vervang hem dan. Niemand houdt van stukjes plastic in het eten!

Bekijk hier alle kunststof snijplanken

Hout

Hout is een zacht materiaal dat de snede van je keukenmessen niet zal beschadigen. Daarnaast is hout een levend materiaal. Het buigt mee en zal weer dichtgroeien. Meestal zijn houten snijplanken gemaakt van beuken, berken, bamboe of walnotenhout. Een groot voordeel van een massief houten snijplank is dat het lekker stevig op het aanrecht ligt en niet gaat glijden tijdens het snijden.
Bekijk hier alle houten snijplanken

Een houten snijplank kan meestal niet in de vaatwasser en vergt wel wat onderhoud. Wij vertellen je stap voor stap hoe je het langst plezier hebt van je houten snijplank. Lees er alles over in ons infotopic: ‘hoe onderhoud je een houten snijplank?

Een massief houten snijplank van Eden.

Houtpulp en hars

Snijplanken van het merk Sage zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd houtpulp en hars. De plank is zacht genoeg om de messen niet te beschadigen en tevens extra hygiënisch doordat ze niet poreus zijn. Hierdoor voldoet de Sage snijplank aan de HACCP-norm. In tegenstelling tot de meeste ‘gewone’ houten snijplanken mogen deze snijplanken wel in de afwasmachine. Naast dat het een perfecte plank is om op te snijden, is de plank ook hittebestendig (tot 350 graden) en kan je de plank dus ook als onderzetter gebruiken.

Thermoplastisch Polyurethaan

De letters TPU staan voor Thermoplastisch Polyurethaan. Kortgezegd biedt dit materiaal enkele belangrijke voordelen ten opzichte van 'normale' kunststof snijplanken: het is krasbestendig, flexibel, neemt geen geur en smaak op en geeft bacteriën geen kans. Het materiaal geeft namelijk een beetje mee tijdens het snijden. Zo kras je niet in het materiaal en behouden je messen hun scherpte. Ander voordeel is dat deze snijplanken in de vaatwasser mogen. Daarentegen ontbreekt de massieve, unieke, uitstraling van hout. [

Hygiënische snijplanken

Er wordt wel eens gezegd dat houten snijplanken niet hygiënisch zouden zijn. Dit is in werkelijkheid niet waar. Wanneer je namelijk snijdt en er ontstaan groeven in de plank, dan komen daar bacteriën in. Een groef in een kunststof snijplank sluit zich om de viezigheid heen. Dan kun je dus gaan afwassen, maar is de kans aanwezig dat je niet alles uit de groef wast. Een houten snijplank sluit zich niet om de viezigheid heen maar opent zich juist tijdens het reinigen. Daar kun je dus gewoon alles uit de groef wassen. Daarnaast helpt de tannine, een antibacteriële eigenschap in het hout, een handje door een groot deel van de bacteriën te doden. En zolang een houten snijplank netjes in de olie staat, waardoor de poriën vol zitten en dus geen ruimte bieden aan bacteriën, is er niks aan de hand.

Conclusie: wat is het beste materiaal voor een snijplank?

Bij knivesandtools kan je verschillende snijplanken kopen. Wil je een stevige snijplank wat tevens een sieraad in de keuken is? Dan is een snijplank van hout de beste keuze. Je dient de plank dan wel te onderhouden en met de hand te reinigen.

Geef je de voorkeur aan het reiniging in de vaatwasser maar wil je wel de kleur van hout? Ga dan voor de snijplanken van Sage. Deze planken voldoen tevens aan de HACCP-norm.