Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe snijd je met een koksmes?

Het koksmes is een van de meest bekende messen. Een Europees koksmes wordt gekenmerkt door de spitse punt en een bolle snede. Hoe snij je precies met een koksmes en wat snij je er precies mee?

Hoe snijd je met een koksmes?

Bij het snijden met een koksmes is het belangrijk dat het mes constant in contact blijft met de snijplank. Het mes hoeft niet opgetild te worden. Een koksmes is gemaakt om mee te snijden, en niet om te hakken. Daarom dient het mes tijdens het snijden op dezelfde plek te blijven. Het product wat je snijdt, verplaats je met je vrije hand.

Het verplaatsen van het snijwaar doe je met de pink en duim. Deze houdt je achter de drie middelste vingers, die kromgebogen zijn. Plaats de punt van het mes op de snijplank, voor het snijwaar. De achterzijde van het mes til je op, waarna je het snijwaar onder het mes schuift. De kromgebogen knokkels zet je tegen het lemmet aan. Vervolgens maak je een wiegende beweging met het mes, waarbij de punt altijd op de snijplank blijft.

Voordelen van een bolle snede

Een Europees koksmes heeft altijd een bolle snede, in tegenstelling tot de Santoku, het Japanse koksmes. De bolle snede zorgt ervoor dat je goed de wiegende beweging tijdens het snijden kunt maken.

Wat kun je snijden met een koksmes?

Het koksmes is een zeer veelzijdig mes. Je kunt hiermee groente, vlees en vis snijden. Verder is het mes ook uitstekend voor het fijnsnijden van kruiden, kneuzen van peperkorrels of het pellen van knoflooktenen. Het koksmes wordt in verschillende formaten gemaakt. Het mes begint al bij 10,5 centimeter en kan zo groot worden als 30,6 centimeter.

Snijden met een koksmes

De juiste positionering van je handen en vingers Bij het snijden met een koksmes wordt vooral de hamergreep gebruikt. Hierbij hou je de handgreep met vier vingers vast, en leg je de duim tegen de wijsvinger aan. Een andere veelgebruikte greep, is de lemmetgreep. Daarbij houd je met drie vingers de handgreep vast, en liggen duim en wijsvinger het lemmet vast. Zorg hierbij er wel voor dat de wijsvinger gebogen is, zodat je jezelf niet snijdt.

Iets wat je juist moet voorkomen, is dat je de wijsvinger bovenop het lemmet legt. Dit is een greep die heel krampachtig vasthoudt, waardoor je hand vermoeid raakt. Daarnaast is er ook kans dat de wijsvinger van het lemmet schiet, en onder het mes komt.

Het onderhoud van een koksmes

Een koksmes moet uiteraard ook onderhouden worden. Hier vind je enkele tips op een rijtje om het mes goed te onderhouden.

Afwassen

Het is natuurlijk makkelijk om een koksmes in de vaatwasser te doen, maar vaak is dit niet de juiste manier om een koksmes schoon te maken. Ook als de leverancier zegt dat het mes vaatwasmachinebestendig is, is het verstandiger om het met de hand af te wassen. Een mes met een houten heft beschadigt zichtbaar in de vaatwasmachine. Een heft dat geklonken is, zal gaan scheuren op de linknagels. Ook kan het heft door de hitte barsten.

Daar komt bij dat agressieve reinigingsmiddelen in het vaatwasblokje, het mes onherstelbare schade aandoen. Tot slot kan de snede beschadigen, doordat het mes tegen ander keukengerei aan stoot in de vaatwasser. Was het mes met de hand af, en droog het daarna direct.

Slijpen

Elk mes moet uiteindelijk geslepen worden. Doe dit op tijd, dan voorkom je frustraties bij het koken. Een scherp mes snijdt namelijk veel fijner. Hier lees je meer over messen slijpen en waarom je dat prima zelf kunt doen.

Het opbergen van een koksmes

Om een koksmes lang scherp te houden, is het belangrijk dat je deze nooit in de keukenla opbergt. Het mes kan dan in aanraking komen met andere harde voorwerpen, waardoor de snede beschadigt. Voor het opbergen van een keukenmes kun je mesbeschermers gebruiken, mocht je geen andere optie hebben dan het in de keukenla te bewaren. Nog beter is uiteraard een goede messenmagneet of een houten messenblok.