Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Koksmes vs santoku: de verschillen

Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen een koksmes en een santoku. In dit artikel proberen wij die vraag te beantwoorden. Het grootste verschil zit in de vorm van het lemmet. Waar het lemmet van een koksmes in een spitse punt uitkomt zie je bij de santoku dat die schuin afloopt vanuit de rug naar de snede. Daardoor vragen beide messen ook een andere snijtechniek.

Koksmes

Een koksmes heeft over het algemeen een lemmet van ongeveer 20 cm lang. Er bestaan ook kleinere koksmessen met een lemmet van circa 16 cm lengte terwijl professionele koks juist langere messen kopen. Koksmessen hebben een hoog lemmet van circa 4 tot 5 cm zodat je de vingers van je hand waarmee je het ingrediënt vasthoudt tegen de zijkant van het lemmet kan houden. Op deze manier kan je veilig en snel werken. De vorm van de snijkant van een koksmes is met de lichtronde lijn heel karakteristiek.

Een koksmes is de basis van een messenset en geschikt voor het snijden van groente, vlees en vis. Maar doet ook dienst als wiegmes voor het fijnhakken van kruiden. Voor deze snijtechniek wordt het koksmes langs de vinger recht op en neer bewogen. Hierbij is er met de punt constant contact met de snijplank. Zo ontstaat een wiegende beweging.

Santoku

Santoku's zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Aziatische keuken en zijn de Japanse uitvoering van het koksmes. De vorm van het lemmet van de santoku is in tegenstelling tot het koksmes nagenoeg de gehele lengte even breed en loopt pas een paar centimeter van de punt schuin af van de rug naar de snede. Daarbij is een santoku lichter en korter dan zijn Europese broertje. Dit maakt de santoku erg geliefd.

Met een santoku wordt een snijtechniek gehanteerd die afwijkt van een koksmes. Vanwege het platte lemmet schommelt de santoku niet op het snijoppervlak zoals het lemmet van een koksmes. Je houdt een santoku vast bij het handvat en snijdt met een beweging van achter-boven naar beneden-voor. Bij elke snede verliest het lemmet dus contact met de snijplank. Houd de vingers van de hand waarmee je het product vasthoudt naar binnen gekeerd en voorkom daarmee het snijden in je vingers. Ook hier geldt: oefenen, oefenen, oefenen en je krijgt de slag vanzelf te pakken.

Santoku's zijn niet beter of slechter dan koksmessen. Het is gewoon een andere stijl van het mes en de snijtechniek waarmee je vergelijkbare taken uitvoert.

Gerelateerde topics
contact
085 888 28 80Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.

Verzendkosten in Nederland

Bestellingen boven de € 50,- gratis verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
budbee
ups
gls
Afhalen
postnl
ups
Betalen
payment-ideal
payment-klarna
payment-bancontactmrcash
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
NLNederland