Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spyderco Paramilitary 2 vs Spyderco Manix 2

De Spyderco Paramilitary 2 en Manix 2. Twee hall-of-fame EDC-messen voor wie de voorkeur geeft aan een groot Spyderco-mes. Maar welke van deze twee messen past het beste bij jou? In deze versus zetten wij alles op een rijtje.

Van beide messen zijn door de jaren heen veel verschillende versies geproduceerd. Voor deze versus vergelijken we de standaard modellen: de Spyderco Paramilitary 2 C81GP2 en de Spyderco Manix 2 C101GP2.

De overeenkomsten tussen de Spyderco Paramilitary 2 en Spyderco Manix 2

Beide messen worden in dezelfde fabriek gemaakt in Verenigde Staten. Ook zijn ze ontworpen door Sal Glesser, de oprichter van Spyderco, in samenwerking met zijn zoon Eric Glesser.

Qua materialen zien we een paar overeenkomsten. Zo zijn van beide messen de greepdelen gemaakt van G10: glasvezelweefsel met een epoxy basis. Gemonteerd op stalen liners met een identieke pocketclip.

Alhoewel beide messen duidelijk iets anders zijn qua design, meer daarover later, zijn ze ongeveer hetzelfde formaat. Zowel de Paramilitary 2 als de Manix 2 heeft een lemmetlengte van ongeveer 8.5 cm en een totale geopende lengte van 20/21 cm.

De verschillen tussen de Spyderco Paramilitary 2 en Spyderco Manix 2

Design:

Het ontwerp van de Paramilitary 2 is iets slanker en hoekiger dan die van de Manix 2. De Manix 2 heeft een hogere en rondere handgreep. Ook de vingergroeven zijn iets royaler dan die van de Paramilitary 2. Hierdoor is de Manix 2 op het gebied van ergonomie nét een tikkeltje beter dan Paramilitary 2. Deze laatste neemt dan weer minder ruimte op in je broekzak wanneer je het mes bij je draagt.

Ook het lemmet van de Manix 2 is iets hoger en 1 mm dunner. Het verschil is niet enorm maar wel aanwezig. En heeft weinig invloed qua snijcapaciteiten wanneer we beide messen vergelijken.

Staalsoort:

Wat wel invloed heeft is het verschil in staalsoorten. Ook al geldt hier wederom: het verschil is niet groot. Halverwege 2021 heeft Spyderco het staalsoort van de Paramilitary 2 aangepast van CPM S30V, hetzelfde staal als de Manix 2, naar CPM S45VN. De verschillen tussen deze staalsoorten zijn niet enorm. CPM S45VN-staal is iets sterker en roestbestendiger dan CPM S30V. Met een vergelijkbaar scherptebehoud.

Vergrendeling:

Misschien wel het grootste verschil in deze versus: de vergrendelingsmechanismes. De Spyderco Paramilitary 2 maakt gebruik van een Compressionlock-vergrendeling. Dit is een soort van omgekeerde linerlock. Deze klemt zich in een uitsparing in het lemmet onder de stoppin. Spyderco heeft zowel een links- als rechtshandige variant van de Paramilitary 2 omdat de Compression-lock niet met beide handen te gebruiken is door het asymmetrische ontwerp.

De Manix 2 heeft wat Spyderco noemt een ‘Ball Bearing-Lock’. Dit is een vergrendeling die met behulp van een geharde, stalen bal het lemmet blokkeert. Deze bal zit in een kunststof “kooi” en wordt met behulp van een veer in een uitsparing van het lemmet gedrukt. Je ontgrendeld hem weer door de kunststof kooi naar achteren te trekken. Net als de bekende Axis-lock van Benchmade. Deze vergrendeling is wél voor zowel links- als rechtshandigen geschikt door het symmetrische ontwerp.

Beide mechanismes zijn door Spyderco ontworpen, gepatenteerd en zitten in de rug van de handgreep. Een klein maar niet onbelangrijk verschil is dat je de Paramilitary 2 iets soepeler opent dan de Manix 2. Dit komt doordat de Ball Bearing-Lock tijdens het openen vrij direct op het lemmet drukt. De kracht waarmee de Compression-lock op het lemmet van de Paramilitary 2 drukt is minder.

Gewicht:

Ook qua gewicht zien we een groot verschil. De Paramilitary 2 weegt ongeveer 110 gram en de Manix 2 145 gram. Dit komt door twee factoren: het hogere ontwerp van de Manix en het verschil tussen de stalen liners. De liners van de Manix 2 volgen namelijk de gehele omtrek van de handgreep. Terwijl ze bij de Paramilitary 2 verzonken zitten in de G10 greepdelen. En dus kleiner zijn. Waardoor de handgreep van de Paramilitary 2 minder weegt.

Pocketclip:

De pocketclips mogen dan wel identiek zijn, de Manix 2 leent zich niet voor tip-down carry. De vergrendeling zit hiervoor in de weg. Bij de Paramilitary 2 kun je wél de pocketclip zowel tip-down als tip-up plaatsen.

Lanyardhole:

Het laatste verschil is de positionering van de lanyardhole: het koordoog. Deze zit bij de Paramilitary 2 meer aan het uiteinde van de greep. Dit maakt het een stukje makkelijker om er een paracord lanyard aan vast te knopen. Bij de Manix 2 zit deze meer richting het midden van de handgreep.

Welk mes kies je?

Welke van de twee je kiest is erg afhankelijk van je voorkeur. Zoek je een mes met een uitmuntende ergonomie en een vergrendeling die zowel links- als rechtshandig te bedienen is? Ga dan voor de Manix 2. Zoek je een slanker zakmes dat comfortabeler en op meerdere manieren te dragen is? Neem dan de Paramilitary 2. Qua functionaliteit presteren beide messen vrijwel hetzelfde.