Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spyderco Paramilitary 2 vs Spyderco Para 3

De Spyderco Paramilitary 2 en Para 3 zijn aan elkaar verwant. De Para 3 is namelijk een kleinere versie van de Paramilitary 2. Verder zijn ze vrijwel identiek! Maar hoeveel kleiner is de Para 3? En welke van deze twee messen moet je kiezen? In deze versus zetten wij alles op een rijtje.

Van beide messen zijn door de jaren heen veel verschillende versies geproduceerd. Voor deze versus vergelijken we de standaard modellen: de Spyderco Paramilitary 2 C81GP2 en de Spyderco para 3 C223GP.

De overeenkomsten tussen de Spyderco Paramilitary 2 en Spyderco Para 3

Beide messen komen uit de Verenigde Staten en zijn gemaakt van dezelfde materialen. Het lemmet is gemaakt van CPM S45VN-staal en de handgreep van G10: glasvezelweefsel met een epoxy basis. Ook het design komt overeen. Logisch, de Para 3 is een kleinere versie van de Paramilitary 2. Ook zijn beide messen uitgerust met Spyderco’s compressionlock-vergrendeling. Dit is een soort van omgekeerde linerlock in de rug van de handgreep.

De verschillen tussen de Spyderco Paramilitary 2 en Spyderco Para 3

Formaat:

Het verschil zit hem dus echt in het formaat en een paar kleine details. De Paramilitary 2 meet in geopende positie 21 cm en heeft een lemmetlengte van 8,7 cm. De Para 3 is 18,5 cm lang en heeft een lemmetlengte van 7,6 cm.

In verhouding met het lemmet heeft de Paramilitary 2 een iets langere handgreep dan de Para 3. Een verschil van 2,5 cm tegenover een verschil in lemmetlengte van ongeveer 1 cm.

Gewicht:

Door het verschil in formaat is er uiteraard een verschil in gewicht. De Paramilitary 2 weegt 110 gram en de Para 3 95 gram. Het verschil is niet groot maar wel merkbaar wanneer je ze naast elkaar houdt.

Pocketclip:

Ook de pocketclip is iets anders. Doordat de handgreep van de Para 3 korter is, en het formaat van de lanyardhole hetzelfde is gebleven, is de clip verplaatst. Deze zit iets meer naar rechts naar het midden van de handgreep. Wederom: een klein maar merkbaar verschil. Hierdoor steekt de Para 3 iets hoger uit je broekzak dan de Paramilitary 2.

Welk mes kies je?

De verschillen qua design zijn klein, maar het verschil in functionaliteit is groot. Door die paar extra centimeter is de Paramilitary 2 fijner in gebruik voor wie grote handen heeft. Ook is het mes beter geschikt voor grote snijtaken en tactisch gebruik voor first responders. De Para 3 daarentegen is beter voor wie de voorkeur geeft aan een kleiner zakmes. Om die reden heeft Spyderco de Para 3 ook geproduceerd. Een lemmetlengte van rond de 7,5 cm wordt door veel gebruikers gezien als ideaal voor every day carry: alledaags gebruik. Het mes is namelijk iets handzamer en makkelijker te dragen. Onze conclusie? Denk goed na waarvoor je het mes wilt gebruiken en wat je fijner vind qua formaat.