De Lansky Master's Edge is een praktisch en eenvoudig te gebruiken slijpsysteem. Zowel voor het scherp maken als het scherp houden van je messen. Het slijpsysteem is te gebruiken voor vrijwel alle messen, inclusief gekartelde messen. In korte tijd zijn al jouw messen weer vlijmscherp.
De Masters Edge 5 Rod Sharpener gebruiken
Stap 1: plaats de messenslijper op een stevige en vlakke ondergrond. Zorg dat je een comfortabele werkhoogte kunt aanhouden.
Stap 2: vouw de handbeschermer naar achteren en plaats de twee ronde grijze medium grit keramische staafjes in de daarvoor bestemde gaten
op de basisplaat. Je plaats de staafjes ook afhankelijk van de hoek waarin je wilt slijpen (17, 20 of 25 graden).
Stap 3: neem je mes in de hand en zet de achterkant van het lemmet aan de bovenkant van het slijpstaafje. Om te starten met slijpen beweeg
je het mes langs het keramische staafje naar beneden. Beweeg het mes langzaam naar je toe, zodat je het volledige lemmet slijpt. Deze beweging lijkt het meest op snijden van brood. Houd het mes zelf altijd onder een hoek van 90 graden. Om de andere kant van het lemmet te slijpen gebruik je het andere slijpstaafje. Meestal zal je mes scherp genoeg zijn als je het 10 tot 20 keer langs de staafjes hebt gehaald. Is je mes nou erg bot moet je hem er vaker langshalen.
Stap 4: vervang de grijze medium staafjes voor de witte fijne keramische staafjes. Hiermee polijst je het mes tot het vlijm- en
vlijmscherp is. Bovenstaande procudure kan hierbij ook gehanteerd worden.
Om eventuele bramen te verwijderen kun je de messen eerst onder een hoek van 20 graden slijpen gevolgd door enkele keren over de staafjes te gaan
onder een hoek van 25 graden. Dit zorgt niet alleen voor minder bramen, de snede wordt ook duurzamer. Om je messen alleen een kleine touch-up te
geven heb je genoeg aan de fijne witte staafjes.
Om ook gekartelde messen te kunnen slijpen wordt het Masters Edge slijpsysteem geleverd met een driehoekige slijpstaaf. Deze medium grit slijpstaaf is voorzien van een geul om de kartels perfect te kunnen slijpen. Haal elke tand door deze geul, alsof je er een klein stukje af wilt snijden, en een vlijmscherp resultaat is het gevolg. Voor het beste resultaat zet je lichte druk en werk je niet te snel.
De keramische staafjes berg je eenvoudig op in houders onder de kunststof basis.
Leveringsomvang:
- Stevige kunststof basis met handbescherming en voorgeboorde gaten om de staafjes te plaatsen.
- Twee ronde medium grit grijze keramische staafjes (23 cm)
- Twee ronde fijne grit witte keramische staafjes (23 cm)
- Eén driehoekige staaf voor gekartelde messen (23 cm)
- Een uitgebreide gebruiksaanwijzing