Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wicked Edge Generation 3 Pro vs TSPROF K03

De Wicked Edge Generation 3 Pro en de TSPROF K03 vallen beiden onder de beste slijpsystemen uit ons assortiment. Maar hoe kies je tussen twee slijpsystemen die zo dicht tegen perfectie aan liggen? In deze versus leggen we alle overeenkomsten en verschillen uit.

Leveringsomvang Wicked Edge Gen 3 Pro

De Wicked Edge Generation 3 Pro is er in één uitvoering. Deze bevat het slijpsysteem en 3 setjes slijpstenen. Uiteraard is het systeem zelf uit te breiden met een hoop Wicked Edge accessoires.

Leveringsomvang TSPROF K03: Master, Expert, Hunter, Complete of Standard

Het TSPROF K03-slijpsysteem heeft veel verschillende uitvoeringen. Het verschil tussen deze uitvoeringen zijn het aantal accessoires die aan de sets zijn toegevoegd. Voornamelijk de soort slijpstenen en het aantal klemmen verschilt in deze sets. Het is mogelijk beide sets uit te breiden met een groot aantal accessoires.

Omdat er zo veel uitvoeringen van het K03-slijpsysteem zijn behandelen wij in deze versus alleen de fundamentele verschillen en overeenkomsten tussen de Wicked Edge Generation 3 Pro en de TSPROF K03.

Overeenkomsten Wicked Edge Generation 3 Pro en TSPROF K03

Nauwkeurigheid en herhaalbaarheid

Om te beginnen zijn beiden slijpsystemen zeer accuraat. Bij de Generation 3 Pro stel je de slijphoek in, in stappen van 0,5 graden. Het slijpsysteem heeft een minimale slijphoek van 13.5 graden en een maximale slijphoek van 27.5 graden (per zijde). Zodra je de slijphoek hebt gekozen is het mogelijk om zeer kleine en traploze aanpassingen te maken met een nauwkeurigheid van 0.05 graden. Dit doe je door aan de schroefjes van de slijpsteengeleiders te draaien.

Het K03-slijpsysteem heeft een minimale slijphoek van 7 graden en een maximale slijphoek van 35 graden. De slijphoek is traploos in te stellen met een nauwkeurigheid van 0.1 graden. Dit doe je aan de hand van de grote draaiknop aan de zijkant van het slijpsysteem.

Omdat beiden systemen zo extreem accuraat zijn is het gemakkelijk om met beide slijpsystemen constant hetzelfde slijpresultaat te behalen.

Gemak

Bij allebei de slijpsystemen klem je het mes één keer vast. Pas na de slijpbeurt hoef je het mes weer uit de klem te halen. Het wisselen van de slijpstenen is bij beide slijpsystemen zeer gemakkelijk en snel. Bij de Generation 3 Pro schuif je de geleidestaaf door de handgreep van de slijpstenen heen. Je hoeft niks vast te klikken of los te schroeven. Bij het K03-slijpsysteem houdt een veer de slijpsteen stevig op zijn plaats. Je hoeft alleen de veer in te drukken om slijpstenen te verwisselen. Hierdoor gaat het vervangen van de slijpstenen bij beide slijpsystemen relatief snel, gemakkelijk en prettig.

Afmeting

Beide slijpsystemen zijn qua afmetingen redelijk gelijk. Exacte afmetingen zijn altijd een uitdaging bij slijpsystemen. Lengte, breedte en gewicht zijn afhankelijk hoe, wat, waar en met welke accessoires je meet en weegt. Wel zijn beiden slijpsystemen qua formaat voornamelijk geschikt om thuis je messen te slijpen. Plaats ‘m op je bureau, in je werkplaats of in de schuur. De slijpsystemen worden geleverd in een koffer. Toch neem je ze niet even snel ergens mee naartoe. Beide slijpsystemen wegen namelijk rond de 10 kg.

Slijpstenen, klemmen en andere accessoires

Een belangrijke overeenkomst is dat zowel Wicked Edge als TSPROF beiden zeer veel accessoires bieden om het slijpsysteem naar eigen wens uit te breiden. Denk aan andere diamantslijpstenen, extra fijne keramische slijpstenen, leren strops, hoekmeters, adapters voor het slijpen van scharen of beitels en nog veel meer!

Verschillen Wicked Edge Generation 3 Pro en TSPROF K03

Slijpen van de snede

Met het K03-slijpsysteem slijp je telkens één zijde van het mes. Je hoeft het mes echter niet uit de klem te halen om de andere zijde te slijpen. Draai simpelweg de gehele klem om. Met mes en al. Wanneer deze exact 180 graden gedraaid is, klikt een magneet automatisch de klem weer vast zodat de slijphoek aan beiden zijden van het lemmet gelijk is.

Met het Generation 3 Pro-slijpsysteem hoe je de klem of het mes niet om te draaien. Je slijpt beide zijden van de snede vrijwel tegelijkertijd. Omdat je de slijpstenen apart van elkaar kan gebruiken is het ook mogelijk om een eenzijdig geslepen mes op het Wicked Edge slijpsysteem te slijpen.

Basis

De basis van het K03-slijpsysteem is niet meer dan dat. Het is een basis die het slijpsysteem stevig op zijn plaats houdt. Het mogelijk om de basis van het slijpsysteem los te halen. Dit maakt het ook mogelijk om het K03-slijpsysteem direct vast te schroeven op bijvoorbeeld je werkbank.

De basis van de Generation 3 Pro is niet los te halen of vast te zetten op een werkbank. Wel dient de basis als handige opslagplaats voor de slijpstenen.

Klemmen en maximale lemmet lengte

De Generation 3 Pro heeft één klem waarmee je messen met een maximale lemmetdikte van 4.7 mm stevig mee vast klemt. De geleidestaafjes zijn 8 inch (20,3 cm) lang. Wil je langere messen slijpen? Er zijn langere geleidestaafjes van 10 of 12 inch beschikbaar als accessoire. Het vastklemmen van messen gaat zeer snel bij de Generation 3 Pro. Je klemt het mes snel vast dankzij een snelspaninrichting. Dit is een hefboom waarmee je de klem met één simpele beweging open en weer dicht klemt.

Voor het K03-slijpsysteem zijn er veel verschillende klemmen voor verschillende soorten messen te vinden. Bijvoorbeeld de enkele klem voor het vasthouden van zakmessen, outdoormessen of keukenmessen tot een lemmetlengte van 20 cm. Voor messen langer dan 20 cm of voor flexibele messen heeft TSPROF twee dubbele klemmen. Een standaard dubbele klem en een ‘fillet’ dubbele klem met een extra dunne bek. Deze laatste maakt het mogelijk om in een zeer lage slijphoek te slijpen. Om een mes in het K03-slijpsysteem vast te klemmen, draai je de schroefjes in de klem los totdat de rug van het mes in de klem past. Vervolgens draai je de schroefjes weer vast om het mes vast te klemmen.

Welk slijpsysteem kies je?

Beide slijpsystemen zijn vergelijkbaar qua nauwkeurigheid, veelzijdigheid, afmetingen en gemak. Met de grote hoeveelheid accessoires zijn beide slijpsystemen naar wens uit te breiden. De TSPROF is in dat opzicht iets voordeliger.

Wicked Edge maakt het weer goed met hoe gemakkelijk en snel je de klem met de snelspaninrichting open en dicht doet. Het vastklemmen van een mes duurt een stuk minder lang dan bij het vastklemmen van een mes in het TSPROF K03-slijpsysteem.

Ga je voornamelijk relatief lange keukenmessen slijpen dan is in eerste instantie het K03-slijpsysteem het meest geschikt. Voor de Wicked Edge Generation 3 Pro heb je dan eerst de langere geleidestaafjes nodig.

Het feit dat de basis van het K03-slijpsysteem los te halen is waardoor je het slijpsysteem vast kan maken aan een werkbank, is ook zeker het overwegen waard.

Welk slijpsysteem het beste is, hangt helemaal af van je voorkeuren. Of je nou kiest voor de Wicked Edge Generation 3 Pro of de TSPROF K03 je krijgt er een van de meest accurate, veelzijdige en uitbreidbare slijpsystemen voor terug. Een slijpsysteem waarmee je je messen tot onder de graad accuraat weer vlijmscherp slijpt!