Nu besteld, maandag in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Informatie

Keuzehulp: Wicked Edge-slijpsystemen

De slijpsystemen van Wicked Edge zijn stuk voor stuk zeer geavanceerd en slijpen je messen met ongekende precisie. In de basis zijn er vijf verschillende systemen te onderscheiden. Van deze systemen zijn weer meerdere varianten te verkrijgen, met een uiteenlopend aanbod van meegeleverde accessoires. Maar welk systeem past nu het best bij jou? Hopelijk helpt dit artikel je te kiezen.

Welke Wicked Edge-slijpsystemen bestaan er?

Zoals gezegd maakt Wicked Edge verschillende systemen, die allemaal hun specifieke kenmerken hebben. We onderscheiden - in willekeurige volgorde - de Wicked Edge Precision Sharpener, de Wicked Edge Pro-Pack, de Wicked Edge Generation 3, de Wicked Edge GO en de Wicked Edge Field & Sport.

Alle slijpsystemen van Wicked Edge slijpen je messen volgens hetzelfde basisprincipe. Je plaatst je mes met de rug in een rechtopstaande klem, stelt de gewenste slijphoek in en schuift de slijpsteentjes met de gewenste korrelgrootte aan weerszijden over de geleiderstaafjes. Vervolgens plaats je het eerste staafje - om het even welke - tegen de hiel van het lemmet en beweegt de steen in de richting van de punt. Daarbij gebruik je de gehele lengte van de slijpsteen, die je dus niet alleen opzij, maar ook omhoog beweegt. Een kind kan de was doen!

Wicked Edge Precision Sharpener

De Wicked Edge Precision Sharpener is wellicht het meest ‘basic’ slijpsysteem van Wicked Edge. Hij is in twee varianten - WE120 en WE130 - te verkrijgen en bestaat uit een klem, een gradenbalk om de slijphoek mee te bepalen, de welbekende geleiderstaafjes en vier slijpsteentjes (korrel 100/200 en 400/600). Dit slijpsysteem wordt geleverd zonder voet. Deze is overigens wel los bij te bestellen.

Het verschil tussen de 120 en 130 is dat laatstgenoemde versie uitgerust is met de klem die we kennen van de Generation 3. De geveerde helften van de klem zorgen ervoor dat het mes altijd keurig gecentreerd zit. En met één handbeweging wordt je mes vastgeklemd of weer losgemaakt. De ‘gewone’ klem draai je daarentegen aan één kant dicht, terwijl de andere kant onbeweegbaar is. Hierdoor heb je een kleine kans op een licht verschil in slijphoek tussen beide kanten van het te slijpen mes.

Wicked Edge Pro-Pack

De Pro-Pack-serie bestaat uit drie edities, met de toepasselijke namen Pro-Pack 1, 2 en 3. Qua aantal verkrijgbare accessoires is dit het meest veelzijdige Wicked Edge-systeem.

Pro-Pack 1

Alle Pro-Packs hebben de volgende basis: een aluminium voet, het systeem zoals we dat inmiddels kennen van de Precision Sharpener, tenminste zes verschillende tweezijdige slijpstenen (drie voor iedere zijde van je mes), twee lederen strops met diamantpasta, een imbussleuteltje om de klem mee vast te draaien, een zogenaamde ‘dieptesleutel’ waarmee je je mes loodrecht in de klem kunt zetten op de gewenste hoogte, een kleine lineaal en natuurlijk montagemateriaal. Voeg dit alles samen en je hebt de Wicked Edge Pro-Pack 1.

Pro-Pack 2

De Pro-Pack 2 beschikt over enkele handige aanvullingen op deze basisset. Zo is de Pro-Pack 2 uitgerust met twee extra keramische slijpsteentjes voor het fijnere polijsten en een ontzettend praktische digitale hoekmeter, voor het zeer nauwkeurig bepalen van de gewenste slijphoek.

Pro-Pack 3

Dit alles heeft natuurlijk ook de Pro-Pack 3, aangevuld met alle andere denkbare accessoires. Zo wordt er naast de grote selectie aan slijpstenen en strops ook nog het zogenaamde ‘diamond lapping film’ meegeleverd: polijsttapes met een gediamanteerde slijplaag. Je bevestigt ze op een steentje dat aan de ene kant een 1500-korrel diamantslijplaag heeft en aan de andere kant een glasplaatje, waarop je de tape kunt bevestigen. Deze steen vervangt overigens de keramische slijpsteentjes, die de Pro-Pack 2 heeft.

Verder krijg je bij aanschaf van de Pro-Pack 3 twee flacons met diamant-emulsie van het bekende stroppingmerk Jende. Deze emulsie breng je aan op de lederen strops, voor een werkelijk spiegelende snede. Ook ontvang je de ‘advanced angle guide’, dit is een soort logboek waarop je exact kunt bijhouden hoe je je messen in de Wicked Edge hebt bevestigd. Zo zorg je ervoor dat je de volgende keer weer exact vanuit dezelfde hoek slijpt.

Ook bevat de Pro-Pack 3 een ‘low angle adapter’. Dit is een soort extra klem, die je in de bestaande klem van het systeem plaatst. Het gevolg: je mes bevindt zich op een hogere positie, zodat je de slijphoek nog verder kunt verkleinen, tot maar liefst 8 graden. Bovendien worden additionele klemdelen meegeleverd, om ook messen met een extra dik lemmet te kunnen bevestigen. De ‘standaard’ klem is overigens de geavanceerde versie uit de Generation 3.

Tot slot wordt de Pro-Pack 3 geleverd met een oerdegelijke, robuuste rolkoffer. Hierin is ruimte voor alle standaard meegeleverde onderdelen, maar ook nog vrije ruimte voor eventuele nog los aan te schaffen accessoires.

Wicked Edge Generation 3

Er is al enkele malen naar verwezen en dat is niet voor niets: de Generation 3 is een zeer compleet en geavanceerd slijpsysteem. Met name de al eerder aangehaalde klembek met snelspaninrichting is voor velen een voordeel ten opzichte van de meeste andere Wicked Edge-systemen. Maar ook de ‘zware’ uitstraling en degelijkheid maakt dit systeem erg populair.

Een ander punt waarop de Generation 3 verschilt van de andere series, is de wijze waarop de slijphoek ingesteld wordt. Dit doe je namelijk eenvoudig via een hendel. Je hoeft dus niet meer met de hand de geleiderstaafjes te verplaatsen. Bovendien weet je zo zeker dat beide kanten exact dezelfde hoek hebben, een duidelijk voordeel ten opzichte van de andere systemen. Tot slot wordt dit slijpsysteem standaard geleverd in een stevige opbergkoffer.

Wicked Edge GO

De Wicked Edge GO blinkt uit in eenvoud. Hij heeft alle functionele basiseigenschappen die ieder Wicked Edge-slijpsysteem heeft, maar verder geen opvallende accessoires. Deze zijn overigens wel los aan te schaffen. De GO heeft geen voet, maar is met een meegeleverde werkbankklem te bevestigen op een werkbank of tafel. Daarnaast ontvang je er twee slijpsteentjes in korrel 200/600 bij. Deze zijn in het systeem zelf op te bergen, zodat het allemaal lekker compact is. Het ideale slijpsysteem voor onderweg dus.

Bij de Wicked Edge GO ontvang je standaard een handige draagtas, waarin je alle basisonderdelen kunt bewaren en meenemen. Ben je van plan extra accessoires aan te schaffen? Dan is de versie met de ‘deluxe bag’ wellicht een betere optie. Deze biedt ruimte voor twee extra slijpstenen of strops.

Wicked Edge Field & Sport

De Wicked Edge Field & Sport is de compacte variant van de Precision Sharpener. Net als de GO dus zeer geschikt voor onderweg. Hij heeft geen voet, maar een zogenaamde C-klem, om het systeem aan een tafel of werkbankblad te bevestigen. De Field & Sport wordt geleverd in een handig opbergkoffertje dat je makkelijk met je meeneemt.

Als variant op de Field & Sport is er nog de Field & Sport Pro. Deze heeft de Generation 3-klembek met hendel en een extra set slijpstenen in korrel 800/1000. De standaardversie wordt geleverd met 100/200- en 400/600-stenen.

Ben je na het lezen van al deze informatie de draad kwijtgeraakt? In onderstaande tabel zie je welke eigenschappen de verschillende slijpsystemen al dan niet bevatten. Hopelijk helpt het je bij het maken van een keuze.

  F&S F&S Pro Gen 3 GO PS 120 PS 130 P-P 1 P-P 2 P-P 3
Voet Nee Nee Ja Nee Nee Nee Ja Ja Ja

Generation 3-klembek

Nee Ja Ja Nee Nee Ja Nee Nee Ja
100/200-steen Ja Ja Ja Nee Ja Ja Ja Ja Ja
200/600-steen Nee Nee Nee Ja Nee Nee Nee Nee Nee
400/600-steen Ja Ja Ja Nee Ja Ja Ja Ja Ja
800/1000-steen Nee Ja Ja Nee Nee Nee Ja Ja Ja
1500-diamantsteen Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Keramische steen Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Nee
Lederen strops Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja
Diamantpolijsttape Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Diamantemulsie Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja Ja
Digitale hoekmeter Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja Ja
Advanced Angle Guide Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Low Angle Adapter Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Extra brede klem Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Opbergkoffer Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja


Legenda

F&S Field & Sport
Gen 3 Generation 3
PS Precision Sharpener
P-P Pro-Pack

Extra accessoires

Alle genoemde onderdelen, waarover niet ieder systeem beschikt, zijn ook los verkrijgbaar. Daarnaast zijn er nog accessoires te bestellen die geen van de slijpsystemen standaard in het pakket heeft. Zo is er de scissor attachment voor het slijpen van scharen, de stone thickness adapter voor het oplossen van eventueel ontstane hoogteverschillen tussen verschillende slijpstenen, los verkrijgbare paperstone, granieten of aluminium voeten, beschermingscovers voor je slijpstenen, vervangende geleiderstaafjes en nog veel meer.

Check voor je tot aanschaf hiervan overgaat wel even in de omschrijving voor welke Wicked Edge-systemen deze verschillende accessoires precies geschikt zijn. De meeste zijn universeel inzetbaar, maar er zijn uitzonderingen.


Lees meer