Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Welke strop is voor mij geschikt?

Het nauwkeurig afwerken van messen na een goede slijpbeurt doe je met een strop. Van stroppen gaan jouw messen nog meer glimmen. Voor verschillende messen en omstandigheden zijn verschillende strops geschikt. Zo behoeft een open scheermes een heel andere behandeling dan een outdoormes. Wanneer kun je nu beter een scheerriem gebruiken en wanneer een paddle? We leggen het je uit!

Stroppen op een scheerriem

Stroppen op een lederen scheerriem is eigenlijk geschikt voor ieder mes. Zowel een open scheermes als een zakmes of survivalmes kun je na het slijpen behoorlijk goed scherp krijgen op een stropriem. In het bijzonder convex geslepen messen zijn een hele goede combinatie met een scheerriem. Denk hierbij aan de survivalmessen van Fällkniven. Het rondere profiel van een convex snede laat zich heel makkelijk stroppen. Doordat je bij een scheerriem zelf de spanning en hoek ten opzichte van het mes bepaalt, volg je dit ronde profiel van de snede makkelijk op een scheerriem.

Ook voor het dagelijks onderhoud van je zakmessen is een scheerriem een goede optie. Je draait makkelijk ergens een haakje in de muur waar je een riem aan hangt. Zo kun je elke dag je mes even bijhouden op de strop.

Bij een scheerriem moet je er wel rekening mee houden dat je zelf de spanning op de riem bepaalt. Je bent er dus zelf voor verantwoordelijk dat je lederen oppervlak daadwerkelijk vlak is. Als beginner is dit een risico. Begin je dus net met stroppen? Dan kan een stropping paddle voor een outdoormes, of een spanriem voor een open scheermes een betere optie zijn.

Stroppen op een stropping paddle

Een stropping paddle is een goede keuze voor het stroppen tijdens een kampeertrip of tijdens het hiken. Stropping paddles zijn namelijk in diverse formaten te verkrijgen. Een kleine stropping paddle is handig voor onderweg. Een grotere stropping paddle is handig wanneer je grotere messen wilt slijpen. Hierbij kun je denken aan grotere outdoormessen, maar ook aan bijvoorbeeld keukenmessen. Zo kunnen Japanse keukenmessen na een slijpbeurt op Japanse waterstenen nog net iets verder aangezet worden. Dit kan op een scheerriem, maar ook prima op een grote stropping paddle.

Een stropping paddle is simpelweg een stuk leer op een harde ondergrond. Doordat het leer op een harde ondergrond geplaatst is kun je makkelijk ietsjes meer druk zetten op het lemmet. Vooral wanneer je bij een mes net begint met het stroppen vinden veel mensen het fijn de eerste paar slagen iets meer aan te zetten om vervolgens naar het eind toe steeds lichter over de strop te gaan. De harde ondergrond zorgt ervoor dat je leer altijd 100% vlak en constant blijft. Ook maakt dit dat het aanbrengen van stropping compound vaak makkelijker gaat.

Stroppen op een spanriem

Een spanriem kan voor zowel outdoor-, keuken-, als open scheermessen gebruikt worden. Het stroppen op een spanriem is een middenweg tussen het stroppen op een scheerriem en het stroppen op een stropping paddle. Een spanriem is in feite een dikkere scheerriem die gespannen zit op een frame. Door de handgreep op te draaien kun je de spanning van de riem regelen. Zo hoef je tijdens het stroppen de spanning op de riem dus niet in de gaten te houden: dat doet het frame wel.

Handig is ook dat het leder wat dikker is. Mocht je onverhoopt toch een foutje maken op je riem dan kun je de snee er nog uit schuren. Zou je bij een scheerriem per ongeluk in het leer snijden, dan kan het zijn dat je ineens de trotse eigenaar van twee (halve) riemen bent. Daarnaast is het natuurlijk wel makkelijk dat je geen haakje aan de muur nodig hebt.

Andere materialen om te gebruiken als strop

Het meest gebruikte materiaal voor een strop is leer. Dit wordt van oudsher eigenlijk overal al wel gebruikt. Populaire keuzes voor echte stropfanaten zijn het Russische Juchtenleer of zelfs kangoeroeleer. Maar naast verschillende leersoorten is het ook mogelijk om andere materialen te gebruiken als strop. Hierbij kun je denken aan populaire materialen als krantenpapier, jeansstof, balsahout of esdoornhout. Wel valt aan te bevelen hierbij polijstmiddelen te gebruiken, zoals stropping compound, spray of pasta.

Krantenpapier leg je op een zo vlak mogelijke harde ondergrond en bespuit je met een diamantemulsie. Vervolgens kun je heel voorzichtig met lichte bewegingen je mes stroppen.

Voor esdoorn of balsahout geldt dat je een zeer vlak stuk hout wilt hebben, zonder imperfecties als noesten of andere beschadigingen. Ook dit besproei je met diamantemulsie. Hierop kun je vervolgens je mes voorzichtig gaan stroppen.

Afhankelijk van de korrelgrootte/bijtkracht van de emulsie kun je zo een zeer behoorlijk resultaat bereiken. Voor al het stroppen geldt dat je beter drie keer lichtjes over de strop kunt gaan dan één keer te hard.

Gebruik je wél een reguliere lederen strop, dan is het van belang deze goed te onderhouden. Leer kan immers uitdrogen, waardoor barstjes ontstaan. Hoe je je strop het best onderhoudt, leggen we je graag uit.