Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe onderhoud je een leren strop?

Om lang van je strop te kunnen genieten is onderhoud erg belangrijk. Leer is immers een natuurproduct, dat barstjes zal gaan vertonen wanneer het uitdroogt. Daarom is het handig om je strop af en toe goed schoon te maken (vrij van compound) en je strop van wat lederbalsem of onderhoudsolie te voorzien. Dit klinkt echt spannender dan het is (en zo heel spannend klonk het niet eens). Je smeert namelijk gewoon met een doekje of een oud t-shirt wat lederbalsem op de strop en laat het inwerken. We hebben hiervoor verschillende pasta’s en balsems in onze webshop. Sommige mensen vinden het hierbij ook fijn om dit met de muis van de hand te doen. Kwestie van gevoel.

Herhaal het inwrijven eventueel nog eens als je merkt dat de strop de balsem wel heel snel op neemt. Ga door tot de strop verzadigd is en wrijf hem dan nog even na met een droge doek om de balsem in te masseren en overtollige balsem eraf te halen. Het beste kun je de strop nu even een nachtje laten liggen om de boel in te laten trekken voor je er compound op aanbrengt. Door je leren strop zo af en toe van een opfrisbeurt te voorzien zorg je ervoor dat hij mooi soepel blijft en voorkom je zoals gezegd scheurtjes.

Afgesloten bewaren

We adviseren om de strop in een afgesloten plastic zak te bewaren. Hierdoor voorkom je uitdroging, maar belangrijker nog: je houdt je strop schoon. Denk je in dat er een zandkorrel op je strop belandt en je gaat er met je fijn gepolijste snede overheen. De kans dat er een kras op je lemmet bestaat is dan levensgroot. Voor de bezitter van een kostbaar mes een absolute nachtmerrie. Probeer dit dus te voorkomen door je strop zorgvuldig op te bergen. Ook adviseren wij je om bij gebruik van meerdere strops in verschillende korrelgroottes deze strops niet op elkaar te leggen. Hiermee voorkom je vervuiling door grotere deeltjes die op je fijnere strop komen en krasjes veroorzaken.

Stroppen maar!

Nu weet je alles over het onderhoud van een lederen strop. We vertellen je verder graag meer over hoe stroppen precies in zijn werk gaat en welke strop voor jou het meest geschikt is. Lees ook vooral de andere topics over stroppen, die je hieronder vindt.