Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is stropping?

Met stropping of stroppen wordt het polijsten van de snede van een scherp mes bedoeld. Het is de 'finishing touch' die je aan je snede geeft, na het slijpen op fijne wetstenen.

Stroppen wordt meestal gedaan op een lederen riem, al dan niet op een harde ondergrond bevestigd. Er zijn echter meerdere verschillende materialen om mee te stroppen. Door het verder polijsten van het snijvlak worden braampjes en andere onvolkomenheden verwijderd. Met een nog grotere scherpte als gevolg.

Verder dient stroppen ook een esthetisch doel: door het stroppen kun je er voor zorgen dat de snede blinkt als een spiegeltje. Een mirror-edge wordt dit ook wel genoemd. Het is een techniek die veel mensen associëren met klassieke scheermessen, maar ook zakmessen, outdoormessen en keukenmessen hebben beslist baat bij stropping.

Stroppen met polijstmiddelen

Vaak wordt om de polijstende werking van de strop kracht bij te zetten gebruik gemaakt van een compound, pasta of emulsie. Deze wordt aangebracht op de lederen strop, paddle, of op een andere ondergrond als balsahout of zelfs een stuk krantenpapier. Het gebruik van polijstmiddelen zorgt voor een aanmerkelijk beter resultaat en werkt bovendien sneller. Welke materialen je het best kunt gebruiken, hoe dit in zijn werk gaat  en waarop je verder moet letten, vertellen we je graag in ons infotopic over stroppingcompounds, -sprays en -pasta's.

Stroppen werkt echt!

Het is misschien lastig voor te stellen, maar door een scherpgeslepen mes over een lederen riem te halen wordt de snede echt aanzienlijk scherper. Een vereiste is wel dat je het mes al fijn voorgeslepen hebt. Wanneer we het over Japanse waterstenen hebben raden we aan eerst minimaal tot een korrel 5000 door te slijpen voor je met het stroppen aan de gang gaat. Begin je vervolgens met stroppen, dan zul je, afhankelijk van de staalsoort en de hardheid van het lemmet, vrij vlot resultaat gaan merken.

Wanneer je een niet-gestropt mes door een vel papier snijdt om de scherpte te testen merk je vaak dat het mes soms nog iets hapert of hapt in het papier. Ook bij scherpe messen die al scherend scherp zijn. Wanneer je zo’n mes dan stropt merk je dat die haperingen tijdens het snijden verdwijnen. Stroppen kan zo in bepaalde gevallen zelfs een betere keuze zijn dan een slijpsteen met een fijnere korrel.

Meer over stroppen

Wil je de techniek van het stroppen (het is niet zo moeilijk) onder de knie krijgen? We vertellen je graag hoe je dit het best kunt doen.  Let er ook vooral op dat je in de juist richting stropt, anders zul je met je vlijmscherpe mes de strop beschadigen. Onze korte videohandleiding  kan je hierbij helpen. Tot slot is het van belang je kostbare strops goed te onderhouden. Smeer 'm regelmatig in met lederbalsem en bewaar 'm bij voorkeur in een afgesloten zak.