Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Informatie

Wat is stropping?

En wat is het nut?

Met stropping of stroppen wordt het polijsten van de snede van een scherp mes bedoeld. Meestal wordt dit gedaan op een lederen riem, al dan niet op een harde ondergrond bevestigd. Door het verder polijsten van het snijvlak worden braampjes en andere onvolkomenheden verwijderd. Met een nog grotere scherpte als gevolg. Ook dient stroppen een esthetisch doel: door het stroppen kun je er voor zorgen dat de snede blinkt als een spiegeltje. Een mirror-edge wordt dit ook wel genoemd. Het is een techniek die veel mensen associëren met klassieke scheermessen, maar ook zakmessen, outdoormessen en keukenmessen hebben wel degelijk baat bij stropping.

Vaak wordt om de polijstende werking van de strop kracht bij te zetten gebruik gemaakt van een compound, pasta of emulsie. Deze wordt aangebracht op de lederen strop, paddle, of op een andere ondergrond als balsahout of zelfs een stuk krantenpapier.

Stroppen werkt echt!

Het is misschien lastig voor te stellen, maar door een scherpgeslepen mes over een lederen riem te halen wordt de snede echt aanzienlijk scherper. Een vereiste is wel dat je het mes al fijn voorgeslepen hebt. Wanneer we het over Japanse waterstenen hebben raden we aan eerst minimaal tot een korrel 5000 door te slijpen voor je met het stroppen aan de gang gaat. Wanneer je vervolgens gaat stroppen zal je, afhankelijk van de staalsoort en de hardheid van het lemmet, vrij vlot resultaat gaan merken. Wanneer je een niet-gestropt mes door een vel papier snijdt om de scherpte te testen merk je vaak dat het mes soms nog iets hapert of hapt in het papier. Ook bij scherpe messen die al scherend scherp zijn. Wanneer je zo’n mes dan stropt merk je dat die haperingen tijdens het snijden verdwijnen. Stroppen kan zo in bepaalde gevallen zelfs een betere keuze zijn dan een slijpsteen met een fijnere korrel.