Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe gebruik je een Wicked Edge-slijpsysteem?

Messen slijpen lastig? Met een Wicked Edge slijpsysteem niet meer! Met dit uitgebreide systeem komt een professioneel slijpresultaat voor iedereen binnen handbereik. Van Zwitserse zakmessen tot keukenmessen, van survivalmessen tot herenmesjes: met een Wicked Edge slijp je ze snel en heel nauwkeurig. Een gegarandeerd scheermesscherp resultaat!

Slijpen op een Wicked Edge: hoe gaat dat in zijn werk?

Slijpen op een Wicked Edge is misschien wat anders dan je gewend bent. Vergelijken met een aanzetstaal of elektrische slijpmachine kun je het niet. Een slijpsysteem van Lansky of Spyderco komt al wat meer in de buurt. Maar slijpen op een Wicked Edge gaat nog eenvoudiger. In dit stappenplan laten we precies zien hoe je slijpt met een slijpsysteem van Wicked Edge.

Stap 1: klem je mes in de Wicked Edge

Het Wicked Edge slijpsysteem wordt geleverd met een liniaal en een zogenaamde dieptesleutel. Hiermee zorg je ervoor dat je mes altijd op exact dezelfde plek geklemd wordt. Je kunt bij het inklemmen kiezen voor twee verticale posities. Om te zorgen dat de gradenaanduiding van de slijphoek precies klopt moet het mes zo’n 5/8 inch (15.8 mm) boven de klem uitsteken. Wil je kunnen controleren met welke hoek je gaat slijpen? Dan is de apart leverbare digitale hoekmeter misschien iets voor jou! Bij de Wicked Edge Pro Pack 2 en Pro Pack 3 wordt de hoekmeter standaard geleverd.

Stap 2: de juiste slijphoek voor je mes

De slijphoek van een mes kun je op verschillende manieren achterhalen. Vaak wordt deze informatie al gegeven door de leverancier van het mes. Als dit niet zo is kun je de slijphoek redelijk eenvoudig zelf bepalen. Zet met een watervaste stift een lijntje op de vouw van het lemmet en slijp voorzichtig een stukje met de mogelijke slijphoek. Aan het verdwenen deel van het lijntje kun je zien of de hoek goed is, of misschien groter of kleiner moet zijn. Wil je meer weten over slijphoeken? In ons topic lees je alles over slijphoeken.

Stap 3: de geleiderstaafjes monteren

Bij de Wicked Edge monteer je de geleiderstaafjes voor de slijpstenen afhankelijk van de slijphoek. Dus bepaal je slijphoek en zet daarna de geleiderstaafjes op de juiste positie. Op de Wicked Edge staat een duidelijke aanduiding, waardoor je de staafjes makkelijk kunt positioneren. Hierna schuif je de slijpstenen over de geleiderstaafjes. Heb je een echt bot mes dan start je met een grove slijpsteen, bijvoorbeeld een korrel 100. Hiermee herstel je de vouw van het mes. Wil je je mes alleen een touch-up geven, gebruik dan de fijnere stenen (bijvoorbeeld korrel 1000).

Stap 4: slijpen op de Wicked Edge

Het slijpen op een Wicked Edge is redelijk recht voor z’n raap. Start met de grofste steen die voor jouw wensen nodig is. Weet je niet zeker waar je mee moet beginnen? Bekijk dan eerst onze informatie over slijpstenen en je kunt aan de slag! Begin aan een kant van het mes. Start aan de achterzijde, met de slijpsteen zo laag mogelijk. Oefen lichte druk uit en verplaats de steen naar de voorkant van het mes. Terwijl je de steen naar voren verplaatst breng je hem ook omhoog. Stop als je punt van het mes geraakt hebt. Werk rustig en langzaam, snelheid vergt wat meer ervaring en komt vanzelf.

Vrij eenvoudig te doen dus! Een Wicked Edge wordt geleverd met stenen die aan beide zijden bruikbaar zijn. Het is afhankelijk van de set welke geleverd worden. Door de dubbele stenen kun je, als je de techniek goed onder de knie hebt, het mes aan beide zijden tegelijk slijpen. Op de Wicked Edge slijp je altijd droog. Werk ook altijd vanaf de achterkant van je mes naar voren.

Stap 5: de afwerking

Heeft je mes weer zijn oude scherpte terug? Dan kun je ervoor kiezen nog wat laatste polijstwerk te doen. Wicked Edge levert ook leren riemen (de Leather Strops) die zich hier uitstekend voor lenen. Breng een beetje diamantpasta (meegeleverd) aan op de riemen en polijst hiermee je lemmet. Belangrijk bij de leren riemen is dat je er voorzichtig mee omgaat. Beweeg het leer alleen naar boven, dan kun je het bijna niet beschadigen. Maak van te voren je mes goed schoon, dan komen er geen metaaldeeltjes in het leer terecht.

Tips

  • Let goed op wat er gebeurt met je mes. Verzeker jezelf ervan dat er metaal verwijderd wordt waar je wilt en niet waar je het juist niet wilt. Is dit wel het geval? Neem dan je slijphoek nog eens onder de loep. Dit kun je doen middels de viltstifttest genoemd bij stap 2.
  • Veeg je mes schoon als je van slijpsteen wisselt. Hierdoor voorkom je dat er metaaldeeltjes van het mes tussen je fijne slijpstenen komen te zitten.
  • Schrik niet als je mes niet direct zo scherp wordt als gehoopt. De Wicked Edge werkt met diamanten stenen die in het begin erg agressief werken. Na 5 tot 10 messen werken ze optimaal. Heb je voor jouw Wicked Edge slijpsysteem keramische stenen? Deze hoef je niet eerst voor te slijpen.
  • Gebruik in het begin een oefenmes. Zo kun je wat dingen uittesten en proberen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor problemen.

Een Wicked sharp Edge is echt voor iedereen weggelegd!

Hopelijk heeft onze uitleg je overtuigd: de Wicked Edge maakt geweldig slijpen voor iedereen mogelijk. Doordat je altijd onder de juiste slijphoek slijpt en deze ook kunt vasthouden wordt een grote drempel weggehaald. Want slijpen is ineens niet moeilijk of ingewikkeld meer: jij kunt het ook! Benieuwd welk Wicked Edge slijpsysteem voor jou de beste is? Bekijk dan ook onze keuzehulp Wicked Edge. En wil je meer weten over onderhoud van je Wicked Edge slijpsysteem? Kijk dan even bij onze onderhoudtips.