Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Het onderhoud van een Wicked Edge

De slijpsystemen van Wicked Edge zijn stuk voor stuk eenvoudig te bedienen, dat is duidelijk. En ook het onderhoud is niet moeilijk, wel belangrijk. De Wicked Edge heeft veel onderdelen en toevoegingen, waardoor goed onderhoud een must is. Knivesandtools legt je graag uit hoe je jouw Wicked Edge in topconditie houdt.

Onderhouden van een Wicked Edge: wat houdt het in?

Een Wicked Edge onderhouden betekent een regelmatige schoonmaakbeurt. Sommige delen lusten af en toe een druppeltje olie en andere delen doen het goed op een vochtig doekje. Niets ingewikkelds dus.

Het Wicked Edge systeem: een kind kan de was doen

Wees gerust: het onderhoud van de verschillende Wicked Edge delen valt heel erg mee. Voor de meeste onderdelen is een vochtige doek met eventueel wat zachte zeep voldoende. De scharnieren van de geleiderstaafjes en de stelschroef lusten af en toe wel een druppeltje olie (licht smerende olie is prima), maar meer hoef je daar ook niet aan te doen. Allemaal low-maintenance, vriendelijk voor jou als gebruiker!

De slijpstaven van de Wicked Edge: net normale slijpstenen

Zoals elke slijpstaaf zal ook een Wicked Edge-staaf niet eeuwig bruikbaar zijn. Na zo’n 500 slijpbeurten worden ze minder effectief. In het begin zullen de slijpstaven wat ruw aanvoelen, maar dit wordt gladder tijdens gebruik. Diamanten staven hebben altijd een periode nodig om in te slijten, na een aantal messen (5 tot 10) slijpen ze pas optimaal.

  • De diamanten staven kun je schoon houden met water en zachte zeep. Dit kan prima met je handen, maar je kunt ook een nylon borsteltje gebruiken. Laat de staven drogen op een handdoek.
  • Als de fijnere keramische staven van de Wicked Edge ongelijk slijten, doordat je bijvoorbeeld links meer druk zet, kun je twee staven van dezelfde korrelgrootte licht tegen elkaar schuren. Je staven blijven dan langer bruikbaar.
  • Keramische staven reinig je met een vochtige doek. Bij zware vervuiling kun je eventueel een reinigingsblokje van Lansky gebruiken. Schrik niet als de staven er donker en gevlekt uitzien: zodra ze drogen zijn ze weer als nieuw!

De Leather Strops ontvangen graag een beetje liefde

De zogenaamde Leather Strops die bij bijna elke Wicked Edge geleverd worden, behoeven de nodige aandacht. Het zijn de meest delicate onderdelen van de Wicked Edge. Om in topconditie te blijven moet het leer goed verzorgd worden. Dat verschil zul je ook echt merken.

  • Berg twee dezelfde strops, met dezelfde diamantpasta, op door ze tegen elkaar in een doosje of zakje te doen. Druk hierbij wel de pasta-zijden tegen elkaar.
  • Voorkom dat je in het leer van de strops snijdt. Hier kunnen snel scheuren door ontstaan.
  • Reinig de strops niet te vaak. de Wicked Edge pasta wordt pas echt ‘Wicked’ als de pasta een beetje indroogt (niet te veel!) en hierdoor zo plakkerig als kauwgom wordt!
  • Gebruik ook na het reinigen één soort pasta per strop. De diamantkorrels kunnen dan niet gaan vermengen, mocht er iets op je strops zijn achtergebleven. Op de strops staat ook voor welke pasta ze bedoeld zijn.

De Wicked Edge in topconditie houden: helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt

Jouw Wicked Edge in perfecte staat houden is dus helemaal niet zo moeilijk. Met gezond verstand kom je een heel eind. Doordat de Wicked Edge zo uitgebreid is lijkt het een lastig product om te onderhouden, maar een reinigingsbeurt en wat olie is eigenlijk voldoende. Doe het onderhoud wel regelmatig, zo blijf je verzekerd van een soepel lopend slijpsysteem en een Wicked sharp Edge op je messen!