Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe slijp je een multitool?

Multitools zijn uitermate handige werktuigen die voor vrijwel elke klus geschikt zijn. Van snijden, zagen en knippen tot vijlen, vastdraaien en opmeten. De multitool kan het allemaal. Het slijpen van een multitool wordt echter vaak over het hoofd gezien. Met zoveel verschillende gereedschappen is het belangrijk om ze allemaal goed scherp te houden. Zo ben je altijd optimaal gereed voor elke klus! Op deze pagina vind je de verschillende sneden die een multitool allemaal in zijn arsenaal heeft plus een aantal slijpproducten die kunnen helpen bij het slijpen van die specifieke snede.

Korrelgroottes

Van de onderstaande slijpstenen zijn zowel fijne als grove varianten te vinden. Het verschil zit 'm in de grofheid van de korrels van de slijpsteen of slijpstaaf. Met een grove slijpsteen haal je veel materiaal af waardoor je snel resultaat hebt, maar geen optimaal slijpresultaat. Met een fijne slijpstaaf heb je een optimaal slijpresultaat, maar je neemt weinig materiaal af waardoor je lang aan het slijpen bent. Kies de korrelgrootte die het beste bij de scherpte van je mes past! Een bot mes heeft een grove slijpsteen nodig en een relatief sherp mes kan je slijpen met een fijne slijpsteen. Meer informatie over korrelgroottes? Lees hier meer informatie over welke korrelgrootte jij nodig hebt.

Lemmet van een Leatherman Charge Plus en een Leatherman Wave Plus

Het mes

Met 'het mes' bedoelen wij standaard lemmeten van de multitool. Ook de schaar voegen we even aan deze categorie toe. De rechte of licht gebogen snedes zonder kartels of andere tierelantijntjes. Vrijwel alle multitools zijn er mee uitgerust. Misschien wel de meest gebruikte en daardoor misschien ook wel het meest slijtagegevoelige onderdeel in de multitool. Gelukkig is het mes tevens het meest gemakkelijke onderdeel om te slijpen! De messen zijn redelijk klein. Om die reden raden wij ook kleine slijpstenen aan. Plaats de snede in de juiste hoek op de slijpsteen en begin met slijpen. Voor je het weet is het mes aan je multitool weer vlijmscherp!

Het kartelmes

Gekartelde snedes zijn niet zeldzaam op multitools. Ze zijn inzetbaar voor vele snijklusjes en behouden lang hun scherpte. Het slijpen van de kartels is iets lastiger maar met een beetje oefenen is het prima te doen! Elk karteltje slijp je apart waardoor het slijpen van een gekarteld lemmet gemiddeld wat meer tijd in beslag kan nemen. Nog iets om rekening mee te houden is de breedte van de kartels. Voor het slijpen van kartels gebruiken we een ronde slijpstaaf die qua breedte gelijk is aan de breedte van de kartel. Om het allemaal nog wat lastiger te maken hebben sommige multitools een kartelmes met twee verschillende kartels op één mes. Neem bijvoorbeeld de Gerber Center-Drive. Voor dit soort kartelmessen is het handig om een konische slijpstaaf te hebben. Hierdoor heb je één slijpstaaf van verschillende breedtes waarmee elke kartel te slijpen is!

De verwisselbare draadknippers van een Leatherman

De (verwisselbare) draadknippers

Draadknippers zijn krachtige knippers die meestal in het tang-gedeelte van de multitool te vinden zijn. Sommige draadknippers zijn scherp en sommigen zijn, gek genoeg, afgevlakt. De vlakke draadknippers werken net als een schaar en behouden langer hun knipcapaciteit. Ze hebben echter een minder snijdende werking. De scherpe draadknippers worden sneller bot, maar zijn beter in het doorsnijden van draad zonder de draad fijn te drukken. Bovendien zijn de scherpe draadknippers gemakkelijk bij te slijpen en de vlakke niet! Om scherpe draadknippers te slijpen heb je een smalle en rechte slijpstaaf nodig. De slijptechniek blijft hetzelfde als bij de overige messen. Bij enkele multitools van Leatherman zijn de draadknippers verwisselbaar. Hierdoor kan je de draadknippers vervangen als ze zijn versleten of gemakkelijk weer slijpen en terug plaatsen.

De verwisselbare zaag van een Leatherman surge

De zaag

Op een multitool is een degelijke zaag ondenkbaar. Takken van polsdikte zijn geen probleem voor menig multitool. Naast levend hout maakt de zaag natuurlijk ook korte metten met pallets en planken. Tijdens het tuinieren en klussen is de zaag onmisbaar! Door de fijne tandjes zijn zagen echter moeilijk te slijpen. Leatherman heeft, voor de Leatherman Surge, losse bladen om de botte zaag te vervangen. Dat scheelt weer een uurtje priegelen en slijpen! Met de juiste slijpproducten is het echter zeker mogelijk om de fijne tandjes van je zaagblad te slijpen. Hiervoor zijn kleine slijpstaafjes met betrekkelijk scherpe hoeken benodigd.

De snijhaak van een Leatherman Charge op een gekarteld lemmet.

De snijhaak

Niet elke multitool heeft het, maar als je het wel hebt is het belangrijk om de snijhaak zo scherp mogelijk te houden. Voor het geval dat. Ook snijhaken zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn hoekige snijhaken zoals bij de Leatherman Raptor of ronde snijhaken zoals bij de SOG PowerPint. Deze slijp je met een driehoekige slijpstaaf. De ronde snijhaken zijn, zoals je misschien kan raden, te slijpen met een ronde slijpstaaf.

Overig onderhoud

Na het slijpen kan je meteen eventjes je multitool onderhouden en smeren! Door je multitool goed schoon te houden voorkom je een hele hoop narigheid. Een multitool is opgebouwd uit soms wel tientallen bewegende delen. Als tussen die scharnierpunten zand of andere viezigheid komt weet je zeker dat hij niet zo soepel meer loopt. Merk je toch dat er rommel tussen zit? Probeer hem dan zo goed mogelijk schoon te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld perslucht. Ook kun je soms met een cocktailprikkertje al veel rommel verwijderen. Daarna de scharnieren even insmeren met wat onderhoudsolie en je multitool is weer klaar voor alle klusjes!