Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

How-To: hoe slijp je een guthook?

Een guthook slijpen lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee! In deze how-to leggen we je uit welke slijpproducten je nodig hebt en hoe je je guthook zelf weer vlijmscherp kan slijpen.

Wat is een guthook?

Een guthook is een geslepen haak die doorgaans op de rug van het lemmet van een jachtmes is aangebracht. Deze haak is ontworpen voor het opensnijden van de buik van net geschoten wild. Een guthook maakt deze klus een stuk veiliger. Het voorkomt dat je uitschiet en de ingewanden doorboort. Omdat de ingewanden veel bacteriën bevatten die het bederf bevorderen, moet het beschadigen van de ingewanden ten alle tijden voorkomen worden.

Naast het opensnijden van wild is een guthook ook geschikt voor het snijden van touw, het strippen van kabels en het openen van een flesje bier. Sommige outdoorliefhebbers gebruiken de guthook zelfs als haakje om een hete grill of pot van het vuur te halen. Zie je? Veel veelzijdiger dan je in eerste instantie zou denken. Om die reden zit er ook vaak een snijhaak op een multitool. Lees hier meer over het slijpen van een multitool met een snijhaak.

Guthook

Met welke slijpproducten kan ik een guthook slijpen?

Voor het slijpen van een guthook heb je een slijpstaaf nodig. Houd er rekening mee dat de slijpstaaf een kleinere diameter moet hebben dan de diameter van je guthook. In ons assortiment hebben we meerdere kleine slijpstaafjes die meer dan geschikt zijn.

De diamanten deeltjes op een diamantslijpstaaf nemen snel materiaal af. Daardoor zijn deze slijpstaven geschikt voor het snel slijpen van een botte guthook. Keramische slijpstaafjes zijn vaak een stuk fijner en nemen daardoor minder materiaal af. Deze slijpstaafjes zijn geschikt als je guthook nog relatief scherp is. Het slijpresultaat met een keramische slijpstaaf is daardoor ook scherper dan een grove diamantslijpstaaf. Idealiter slijp je eerst met een grove slijpstaaf om de snede van de guthook weer recht en scherp te maken en slijp je vervolgens met een fijnere slijpstaaf om de guthook echt vlijmscherp te maken. Onderaan deze how-to hebben we een selectie geplaats met alle slijpstaven die geschikt zijn voor het slijpen van een guthook.

Hoe slijp ik een guthook?

Zodra je de juiste slijpproducten hebt gekozen zet je de slijpstaaf tegen het geslepen gedeelte van de guthook aan. Dus de schuine binnenkant van de guthook. Haal vervolgens de slijpstaaf meerdere keren heen en weer over het geslepen gedeelte van de guthook. Hou er rekening mee dat je de gehele snede raakt en dus in de correcte hoek slijpt. Zodra je aan de achterkant, de ongeslepen zijde van de guthook een zogeheten ‘braam’ voelt weet je dat de snede scherp is. Draai het mes om en plaats de fijne slijpstaaf plat op het lemmet en beweeg de slijpstaaf heen en neer om de braam te verwijderen. Slijp vervolgens met dezelfde fijne slijpstaaf, het geslepen gedeelte van de guthook totdat deze weer vlijmscherp is. Verwijder de braam op de achterkant van het lemmet en je guthook is weer klaar voor gebruik!

Bekijk alle slijpstaven voor het slijpen van een guthook Let goed op dat de diameter van de slijpstaaf niet groter is dan de diameter van je guthook!