Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe onderhoud ik mijn multitool?

Met multitools van Leatherman, Gerber, Victorinox en SOG klaar je allerlei klusjes. Het zijn ideale gereedschappen om altijd bij je te hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van jouw multitool? Hoe zorg je dat hij soepel blijft lopen en hoe houd je roest buiten de deur?

De kern van goed onderhoud: schoonhouden

Door jouw multitool goed schoon te houden voorkom je al een hele hoop narigheid. Probeer er tijdens gebruik voor te zorgen dat je tool niet in zand terecht komt bijvoorbeeld. Een multitool is opgebouwd uit soms wel tientallen bewegende delen. Als tussen die scharnierpunten zand of andere viezigheid komt weet je zeker dat hij niet zo soepel meer loopt. Merk je toch dat er rommel tussen zit? Probeer hem dan zo goed mogelijk schoon te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld perslucht. Ook kun je soms met een cocktailprikkertje al veel rommel verwijderen. De multitool regelmatig met bijvoorbeeld een microvezeldoekje afnemen voorkomt ook dat er vuil in het scharnier komt.

Hoe zit het met roest op mijn multitool?

Iedere multitool wordt gemaakt van roestvast staal. Niet van roestvrij staal. Je mag namelijk aannemen dat de multitool die je koopt, vrij is van roest. Roestvast slaat op het feit dat, door toevoegingen in het staal, het staal beter bestand is tegen roest dan koolstofstaal. Roestvast staal bevat echter nog steeds koolstof. Dit koolstof zorgt dat het staal hard genoeg is om te snijden en het goed zijn scherpte behoudt. Helaas is koolstof ook het element dat ervoor zorgt dat een staalsoort kan roesten. Een goede messenstaalsoort is daarom altijd een compromis tussen deze verschillende eigenschappen. Lees hier meer over waarom roestvast staal toch kan roesten!

Dit betekent natuurlijk niet dat jouw multitool in een onbewaakt ogenblik meteen verroest is. Absoluut niet. Het is alleen wel handig om op te passen met zouten en zuren. Schil je bijvoorbeeld een appeltje of zaag je een verse tak door? Dan moet je het mes of de zaag na afloop wel even schoonmaken. Fruit- en boomsappen bevatten namelijk zuren die roestvast staal vrij snel kunnen laten verroesten. Hetzelfde geldt voor zout water: wanneer je tool in contact komt met zout water is het belangrijk hem daarna met zoetwater schoon te spoelen en te laten drogen.

Actieve bescherming tegen roest

Het is verder heel erg belangrijk de tool af en toe in te vetten. Tegen roestvorming, maar ook om de scharnierende delen soepel te houden. Gebruik hiervoor één van deze onderhoudsoliën. Wij vinden zelf Skerper onderhoudsolie, Ballistol fijn en Nano Oil.

Hoe verwijder je roest van een multitool?

Mocht het nou toch een keer gebeuren dat zich wat roest vormt op je multitool, dan is dat vaak nog geen groot probleem. Met wat van de eerder genoemde onderhoudsolie en een poetsdoek haal je vaak al een hele hoop weer weg. De meer hardnekkige plekjes kun je voorzichtig met een schuursponsje wegpoetsen. Doe dit wel met wat beleid. Je wilt je tool niet onder krassen.

De echt hardnekkige roestplekken haal je makkelijk weg met Flitz of de Naniwa Rust Eraser. Hiermee schuur je het oppervlak heel licht op. Wees dus wel bedacht op een doffe plek na afloop. Alhoewel dat natuurlijk altijd beter is dan roest.

Het slijpen van een multitool

Het slijpen van een multitool wordt vaak over het hoofd gezien. Met zoveel verschillende gereedschappen is het belangrijk om ze allemaal goed scherp te houden. Maar hoe dan? Lees hier meer over het slijpen van een multitool.

Het uit elkaar halen van een multitool

Soms is het nodig om iets groter onderhoud te plegen aan je multitool. Misschien omdat er iets gebroken is of omdat er teveel speling op zit. Doe dit niet zelf! Zolang het binnen de garantie valt kunnen de problemen vaak voor je worden opgelost door een professional. Toch zelf proberen? De meeste schroeven op een multitool zijn bijzondere schroeven waar niet zomaar schroevendraaiers voor te vinden zijn. Gelukkig hebben we een groot aanbod in bitsetjes, doppensetjes, schroevendraaiers en andere speciale tools. Hou er wel rekening mee dat eventuele garantie kan vervallen als is gebleken dat je zelf je multitool hebt opengemaakt.

Voorkomen is beter dan genezen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: better safe than sorry. Zorg je goed voor uw multitool? Als u dat doet, zal uw multitool zeker ook goed voor u zorgen. En geloof ons, dat is absoluut het geheim van een gezonde en gelukkige relatie met uw multitool.